MEĐIMURSKA PJESMA NA ŠTOKAVSKOM

VIDEO Žiga: ‘Pjesma ‘Tebi pripadam’ nam omogućuje da cijeloj Hrvatskoj približimo ljepote Međimurja’

Nova međimurska pjesma na štokavskom jeziku 'Tebi pripadam' nastala je u suradnji Mirka Švende Žige i Marka Rucnera, a govori o mladima koji su otišli u tuđinu i na neki način ih potiče da se vrate u domovinu

Kako nam je rekao Žiga, Mario je ‘pozitivni krivac’ za ovu suradnju, jer mu je on  ponudio duet za pjesmu ‘Tebi pripadam’.

– Ideja da skupa snimimo duet bila je Rucnerova, a ja sam to prihvatio jer sam u njoj vidio jednu poruku, a ta poruka je da ako se čovjek dobro organizira, i u domovini ima prilike i mjesta za djelovati u životu, a ne odlaziti van, rekao nam je Žiga.

Autor pjesme je Marijev prijatelj Sven Gleđa.

– Na ideju za pjesmu došao sam zbog dugog prijateljstva i suradnje sa Žigom. Htio sam Međimurju posvetiti jednu lijepu pjesmu, a nije mi baš bilo logično da je izvodim sam, pa sam zamolio gospodina Žigu da mi bude gost u toj pjesmi, on je ipak ambasador međimurske pjesme i zato mu hvala, rekao nam je Mario Rucner.

Priznao nam je kako voli Međimurje i da ga puno lijepih stvari i uspomena vežu za naš kraj, stoga je svim Međimurcima odlučio posvetiti pjesmu.

Spot za pjesmu sniman je u Murskom Središću i u Peklenici. Zašto baš tamo?

– Mursko Središće odabrali smo jer je na samoj granici, što je simbolika ove pjesme u kojoj se priča o tuđini, a opet pripada Međimurju. A kako sam ja Međimurec, a pjesma kaže ‘tebi pripadam’, želio sam da to bude Grad Mursko Središće koji širi kulturu i drži do nje, kaže Žiga.

Mario Rucner divan je kolega, s njim volim surađivati, on i njegova obitelj sudjeluju u mom projektu ‘Najljepša obiteljska priča’, bili su mi gosti u Čakovcu na koncertu, također u Prelogu za Božić, tako da je naša suradnja obostrano zadovoljstvo. Mario je jedan super tip i super glazbenik. Nekako je naš spoj dobitna kombinacija – ja ‘starost i iskustvo’, a on ‘mladost, snaga i virtuoznost na njegovoj violi’, rekao nam je Žiga.

– Pjesma nije u cijelosti na štokavskom, u jednom se dijelu Žiga obraća i na kajkavskom domaćim ljudima, tako da smo popunili i taj segment, rekao nam je Rucner.

Posebno se zahvalio i gospođi Jadranki Kamberović koja je za potrebe snimanja spota donirala konja na kojem jaše Žiga. Vlasnik drugog konja u spotu je upravo Mario Rucner. 

Iako nije uobičajeno da se pjesme o Međimurju pjevaju na štokavskom jeziku, Žiga u tome vidi priliku da Međimurje približi cijeloj zemlji. 

– Konačno je netko ponudio pjesmu o Međimurju koja je pisana na štokavskom, tako da tu vidim jednu veliku promidžbu, jer cijela Hrvatska razumije o čemu ona govori. Ja jako dobro znam kakav je problem pjevati na kajkavskom o Međimurju, a da te ne razumiju. Znaju mi reći ‘Žiga, ti lipo pivaš, ali ja te ništa ne razumin’. Ova pjesma nam omogućava da cijeloj Hrvatskoj približimo ljepote Međimurja, rekao nam je za kraj poznati promotor međimurske pjesme, Mirko Švenda Žiga. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije