Delegacija Gradskog društva Crvenog križa Čakovec u posjetu Austriji

Delegacija Gradskog društva Crvenog križa Čakovec u posjetu Austriji

Delegacija Gradskog društva Crvenog križa Čakovec, u sastavu Nada Špoljarić, Sanja Goleš, Željko Kamenar, Bernarda Goričanec i Dragutin Goričanec, bila je u posjetu Austrijskom Crvenom križu Mariazell.

To je prvi posjet tom Crvenom križu, iako je suradnja započela prije 20 godina. Naime, Austrijski Crveni križ Mariazell, na inicijativu gđe. Darinke Zoisl, organizirao je i dopremao humanitarnu pomoć prognanicima i izbjeglicama koji su tijekom domovinskog rata svoje utočišće pronašli u našoj županiji. Ta je pomoć dijeljena direktno potrebitima na principu iz ruke u ruku, a obuhvaćala je prehranu, higijenu, odjeću, namještaj, lijekove, dječju hranu…

U Mariazellu su domaćini bili supružnici Darinka i Richard Zoisl, dugogodišnji volonteri tamošnjeg Crvenog križa. Primanje je bilo u Austrijskom Crvenom križu Mariazell, a riječi dobrodošlice uputio nam je gosp. Johann Hörtner, ravnatelj. Osim njega našu su delegaciju pozdravili gosp. Peter Weissenbacher i gđa. Veronika Hörtner, dugogodišnji volonteri koji su također nekoliko puta dovezli humanitarnu pomoć.

Za razliku od našeg Crvenog križa, njihov ima funkciju hitne pomoći, te posjeduju nekoliko vozila hitne pomoći kojima prevoze ozlijeđene do najbliže bolnice. Gosp. Hörtner je dodao da su nedavno kupili najmodernije vozilo koje se može naći na tržištu, a to je “intenzivna bolnica na kotačima” sa svim mogućima aparatima.

“Na kraju posjeta gosp. Hörtner rekao je da mu je bilo drago što smo bili njegovi gosti i da se nada da ćemo i nadalje ostati u kontaktu.” – kaže Nada Špoljarić iz Gradskog društva Crvenog križa Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije