Program Centra za kulturu Čakovec: Tribina ČČ, koncert i predstava

Program Centra za kulturu Čakovec: Tribina ČČ, koncert i predstava

Tribina «Čakovec četvrtkom» – Početak sezone u četvrtak 6. listopada 2011. u 20 sati. Kazalište Virovitica, narodno pozorište Užice, teatar Kabare Tuzla – Ivo Andrić: Prokleta Avlija

Pet desetljeća nakon dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću tri su se regionalna kazališta – ne dakle velike institucije od nacionalnog značaja – iz tri države odlučile umjetnički preispitati njegovo djelo ne baveći se temom «čiji je Andrić», nego kazališnim činom podsjetiti koliko je on kvalitetan umjetnik.

Naime, ni jednom piscu, bez obzira koju mu nacionalnu odrednicu zakačimo, djelo zbog toga neće postati ni bolje ni lošije. Dobar pisac uvijek je samo svoj! Zato Prokletu avliju ovom koprodukcijom istražujemo kao univerzalnu priču, koja to i jest.  Tema ove novele, a zatim i predstave nije nacija, nego čovjek, i to onaj sasvim običan, mali, jedan od onih koji  nacijama obično služe kao topovsko meso.

Zajedno smo ušli u koprodukciju koja povezuje  kazališta iz tri države koje smatraju da je Andrić dio njihove, ali podjednako i svjetske kulturne baštine. Jedinstven projekt realiziran je u koprodukciji Kazališta Virovitica, Narodnog pozorišta iz Užica i Teatra Kabare Tuzla, a njegovi razlozi isključivo su umjetnički, politikom se u našim zemljama ionako bavi dovoljno ljudi.

Priča o intelektualcu u društvu koje je zainteresirano za sasvim druge vrijednosti i koje je opterećeno korupcijom, sitnim interesima i primitivizmom svevremena je i posebno aktualna u tranziciji kroz koju prolazimo. Prokleta avlija postala je metafora, nažalost i sinonim, za sudbinu našeg prostora i vremena, djelo u koje su događaji  od objavljivanja romana učitali sasvim nova i neočekivana značenja, a priča o toleranciji koja jedina može premostiti različitosti govori upravo o onom što nam najviše treba danas. Bez obzira kojoj naciji pripadamo. (Jasen Boko)

Dramatizacija: Nebojša Bradić
Redatelj i scenograf: Nebojša Bradić
Kostimografkinja: Snežana Kovačević
Skladatelj: Zoran Erić
Savjetnik za scenski govor: Vlado Kerošević
Oblikovatelj svjetla: Damir Gvojić
Asistent redatelja: Nemanja Ranković
Asistentica scenografa: Marijana Zorzić Petrović
Asistentica kostimografkinje: Tamara Busković

Glume: Mijo Pavelko, Vlado Kerošević, Petar Benčina/Elmir Krivalić, Draško Zidar, Dražen Pavlović, Irfan Kasumović, Antun Vrbenski, Mladen Kovačić, Igor Golub, Dušan Radojičić, Elmir Krivalić

KONCERT: Mala scena CZK – Jazz srijeda 12. listopada 2011. u 20.30 sati

Varaždin jazz Band osnovan je 1992. Ansambl djeluje u različitim postavama od trija do seksteta. Band je nastupao u Hrvatskoj,  Sloveniji i Njemačkoj. Nastupao je i na festivalima: Proljetna revija jazza u Zagrebu, Međunarodni festival jazza u Ravensburgu, Varaždinsko ljeto, Međunarodna revija jazza u Varaždinu, Jazz Art Expo u Virovitici, Jazz Fair u Čakovcu te na raznim RTV postajama.

Band osim autorskih skladbi izvodi i jazz standarde u aranžmanu svojih članova. Na svojim je nastupima ugostio mnoge jazz glazbenike (Zdenku Kovačićek, Boška Petrovića, Ladislava Fidrya, Jimmya Stanića, Sašu Nestorovića, Marija Mavrina, Primoža Grašiča…).

Hana Hegedušić

Hana Hegedušić je rođena u Zagrebu gdje je diplomirala na Akademiji dramskih umjetnosti. Od 1998. godine glumi u kazalištu (Mala scena, Komedija, HNK Zagreb i danas u HNK Varaždin), na filmu (Šuma summarum, Pjevajte nešto ljubavno, Blagajnica hoće ići na more, Koko i duhovi) i televiziji (Bumerang, Ne daj se Nina, Bitange i princeze). Na glazbenim projektima počela je surađivati 2004. godine na mjuziklu Chicago te nastavila u Skidajte se do kraja i Briljantinu, gdje je prvi put radila kao savjetnik za glumu, što danas radi u Footloose-u.

Hana Hegedušić
Petar Eldan, klavir
Aleksandar Vešić, el. bass gitara

Gost: Gordan Perši, saksofon

Kazališna družina «Pinklec» i Dječje kazalište Dubrava Zagreb
PREMIJERA: Tata Lav i njegova sretna djeca
(prema istoimenoj slikovnici  Horsta Eckerta Janosha)

Nakon ljetne stanke ponovno počinje Kazališna tribina za djecu i mlade «Cukorek». Sezonu otvaramo premijerom lutkarsko-igrane predstave Tata lav i njegova sretna djeca. U ovoj sezoni programi tribine bit će dvaput mjesečno subotom u 16.00 sati.

Dvorana Centra za kulturu
Subota, 8. listopada 2011. u 16.00 sati
Igrano lutkarska predstava

Nemam se čega bojati, zar ne? Uostalom, djeca se ne bi trebala ničega bojati, a pogotovo ne svojih roditelja.  Janoscheva slikovnica Tata Lav i njegova sretna djeca govori upravo o željama, avanturama i maštarijama koje tek u igri postaju stvarniji od stvarnosti.  Dok je Mama Lavica na poslu i rješava veoma ozbiljne stvari u biznisu, Tata Lav ostaje doma sa svojih sedmero djece koje treba usrećiti i omogućiti im ono što požele.

Tata Lav i njegova sretna djeca

Tata Lav uči djecu, ali i roditelje kako se uz samo malo mašte, granice  zbilje lako razbijaju, a mogućnosti  igre postaju beskonačne. Konačno, u velikom gradu sve prolazi brže pa tako i djetinjstvo, stoga je zadaća svakoga roditelja omogućiti djeci  igru, a time ih i  usrećiti.

Trajanje: 50 minuta
Uzrast: 3 – 10 godina

Režija: Paolo Tišljarić
Asistentica redatelja: Tatjana Lisac
Adaptacija teksta i dramaturgija: Dino Pešut
Scenografija: Leo Vukelić  i Tea Janković
Lutke: Tea Janković
Kostimi: Ana Trišler
Autor  glazbe: Igor Baksa
Izrada scenografije: Leo Vukelić, Tea Janković i Domagoj Klasić
Igraju: Davor Dokleja (Tata Lav), Marta Bolfan Ugljen (Mama Lavica, Trili, Marica, Pavle, Mira, Alfred, Liza, Pimpo, Zebra)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije