ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA

FOTO U energetsku obnovu Dječjeg vrtića Suncokret u Strahonincu uloženo više od milijun kuna

Nakon što je dogradnjom povećan prostor, završen je i projekt energetske obnove vrtića u Strahonincu koji polazi stotinjak mališana

U Dječjem vrtiću Suncokret u Strahonincu danas je održana završna konferencija projekta energetske obnove. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.059.363,38 kuna, od čega je, temeljem ugovora s Ministarstvom građenja i prostornog uređenja, iz fondova EU bespovratno dobiveno 629.989,07 kuna.

U sufinanciranju je sudjelovalo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije s 240.697,09 kuna. Tako je sama Općina Strahoninec trebala osigurati tek oko 6 posto ukupne vrijednosti investicije. Sve to rezultiralo je projektom čija je glavna svrha smanjenje potrošnje energije za grijanje za čak 52,43 posto. Energetskom obnovom obuhvaćeno je povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, kao i vanjskog zida, zamjena vanjske stolarije i unutarnje rasvjete te zamjena sustava za pripremu tople vode.

Ovaj se projekt nadovezao na dogradnju vrtića, završenu u rujnu ove godine, čime je osiguran prostor za smještaj još dviju skupina, tako da Suncokret danas polazi stotinjak mališana u četiri skupine. Zadovoljstvo realizacijom ovog projekta, koji je tek dio velikih ulaganja u energetsku obnovu, izrazio je i potpredsjednik Vlade te ministar građenja i prostornog uređenja Predrag Štromar.

– Energetskom obnovom vrtića za sve polaznike je osiguran jedan topliji i ugodniji ambijent. Osim boljih uvjeta za djecu, ljepše je raditi i njihovim odgajateljicama. Mi u Međimurskoj županiji ulažemo jako puno upravo u energetsku obnovu. Dosad je na taj način obnovljeno puno škola, a dio tih projekata je još u tijeku. Pred nama je i energetska obnova Županijske bolnice te Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu. Ukupna vrijednost tih projekta veća je od 100 milijuna kuna, dok se na državnoj razini u energetsku obnovu, putem našeg ministarstva, ulaže preko 5 milijardi kuna. To su sredstva koja ugovaramo s Europskom uniju i dosada je 95% planiranog već ugovoreno. Kako smo najbolje ministarstvo prema dinamici ugovaranju, za nagradu ćemo dobiti dodatna sredstva tako da mogu najaviti nove natječaje iduće godine i zato već sada pozivam čelnike jedinica lokalne samouprave da se prijave, najavio je Štromar rekavši da će se dio novca namijeniti i za fizičke osobe.

– Najkasnije za nekoliko tjedana na sjednici Vlade RH naći će se odluka oko energetske obnove obiteljskih kuća. Imamo jako puno upita građana kada će to biti, pa mogu reći da natječaj očekujem negdje u travnju ili svibnju. Tu ćemo koristiti nacionalna sredstva osigurana kroz Fond za zaštitu okoliša, rekao je Štromar.

Činjenicu da je protekle godine u Strahonincu realizirano nekoliko kapitalnih investicija u obrazovanju istaknuo je i načelnik tamošnje općine Franjo Lehkec.

– Nakon izgradnje školske sportske dvorane i dogradnje dječjeg vrtića, ovo je treći kapitalni projekt koji realiziramo. U sve to je ukupno uloženo više od 17 milijuna kuna što dovoljno govori koliko brinemo o mladima. Pri tome nastojimo što manje opteretiti općinski proračun i spomenuta su sredstva većinom osigurana iz EU fondova ili ministarstava. Osim što će poboljšati uvjete boravka djece u vrtiću, ne smijemo zanemariti niti činjenicu da ćemo realizacijom ovog projekta osigurati uštedu u potrošnji energije za više od 50 posto, naglasio je Lehkec.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Suncokret Svjetlana Topolnjak također je imala samo riječi hvale za brojne koristi ovog projekta.

– Ovime su nam višestruko poboljšani uvjeti rada što jako puno znači za naše polaznike i trinaestero zaposlenika. Nakon što nam je dogradnjom povećan prostor, ovaj nam zahvat omogućuje značajne uštede na troškovima energenata. Sa 102 upisane djece trenutno smo gotovo dosegli maksimalni kapacitet, ali možda postoji mogućnost otvaranja još jedne skupine, no to moramo dogovoriti s osnivačem, rekla je Topolnjak.

Na današnjoj svečanosti sudjelovali su i saborska zastupnica Bernarda Topolko, predsjednik Općinskog vijeća Općine Strahoninec Vladimir Lepen, kao i zamjenik načelnika Josip Šipek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije