MEĐIMUREC PO OCU

SVJETSKI ZNAČAJAN RADIOLOG I PUTNIK U čast Dragi Novaku pisao je i Otto von Habsburg

U spomen Dragi Novaku, liječniku, putniku, Međimurcu po ocu, Đurđevčaninu po majci, njegova supruga organizira u Toplicama Sveti Martin izložbu 'Iz Zbirke Novak'

Drago Novak, ‘Liječnik i putnik između dva svijeta’

Na zidu radne sobe prof. dr. Drage Novaka visjela je geografska karta. Na karti su pribadačama bile označene države koje je doktor Novak posjetio. Na svakoj državi bila je jedna pribadača, a na mnogima i dvije. Kao svjetski renomiran radiolog, Novak je često odlazio na službena putovanja koja bi onda o osobnom trošku produžio ne bi li upoznao grad u kojem je odsjeo. Jer putovanja ovog liječnika nikada se nisu svodila na hotelske sobe i konferencijske dvorane. Iako je uživao u svom pozivu, Dragu Novaka zanimao je svijet; htio ga je obići više puta i pažljivo.

Svjetski renomiran radiolog i kolekcionar iz Međimurja

Volio je umjetnost pa je njome bio i okružen. Stvari koje je donosio kući sa svojih putovanja bile su pažljivo birane, jedinstvene, rijetko viđene. Novak je vjerovao sebi. Poštivao je autoritet i struku, no nije bio povodljiv. Kupovao je s ushićenjem u galeriji u Milanu i na tržnici u Mumbaiju. U njegovoj su kući rukotvorine uličnih prodavača bile jednako pomno pohranjene kao i slike Ede Murtića.

I ne samo slike; Drago je s putovanja donosio knjige, posuđe, skulpture, karte. Sve je zapisivao, znao je povijest svakog predmeta koji je posjedovao. Do svoje 78. godine života Novak je sakupio preko 5000 knjiga, 400 likovnih djela i 400 kazališnih plakata koje je nazivao i ‘izložbenim eksponatima’ ili ‘umjetnošću na ulici’.

Unatoč tome što je svaki zid bio dupkom ispunjen, kuća nikada nije djelovala natrpano. Kuća Novakovih bila je svijet u malom.

Drago Novak možda se od svih stvari koje je posjedovao, najviše divio kartama. Godine 2008. dao je intervju za “Maticu”, mjesečnu reviju hrvatske matice iseljenika, za koju je rekao da se u karte zaljubio na godišnjem odmoru 1976. godine u Irskoj. Ljepota starih irskih zemljovida nagnala ga je da potraži one hrvatske. Međutim, Novak je naišao na vrlo mali broj hrvatskih zemljovida pa je osjetio potrebu i odgovornost da to nadoknadi; kupio je 570 povijesnih hrvatskih zemljovida, organizirao kartografske simpozije, okrugli stol i izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt “Pet stoljeća zempljopisnih karata Hrvatske”. Potpisao je i koautorstvo s Dubravkom Mlinarić i Miljenkom Lapaineom za knjigu “Pet stoljeća geografskih i pomorskih karata”. Svoju zbirku od 570 hrvatskih zemljovida donirao je NSK-u.

Njemu u čast pisao je i Otto von Habsburg

O Novaku su, za njegov 65. rođendan, prijatelji iz cijelog svijeta napisali knjigu. Zapisali su svoje misli o tom zanimljivom čovjeku, uobličili ih u tekstove, sakupili i objavili u djelu “Ispod duge most: Liječnik i putnik između dva svijeta”. Među tekstovima napisanim na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku su i oni Otta von Habsburga, Žarka Dolinara, Davora Pavune

Za Dragu Novaka znali su mnogi; u Njemačkoj u kojoj je radio četrdeset godina, zbog temeljitog i discipliniranog rada, zvali su ga hrvatski Prus. Bio je kliničar u Münchenu i Hamburgu, sveučilišni profesor, direktor Centralnog rendgenološkog instituta Klinike u Ludwigshafenu i direktor Janker Klinike u Bonnu. Od 1984. do 2001. Novak je u Bonnu vodio i vlastiti Institut za rendgensku dijagnostiku i nuklearnu medicinu. Među njegovim pacijentima bila je i majka kancelara Helmuta Kohla.

Govorio je više jezika. Bavio se i vrtlarstvom. Nikada nije besposličario, uvijek je nešto čitao i zapisivao. Želio je doživjeti život. I jest. Umro je u 78. godini života znajući da je vidio i doživio, znajući da je živio.

Divila sam se njihovoj kući; stvarala mi je želju da putujem. Jer ako su stvari koje je donio tako lijepe i zanimljive, kakav je tek svijet koji ih je stvorio.

U Toplicama Sveti Martin izložba ‘Iz Zbirke Novak’

U spomen Dragi Novaku, liječniku, putniku, Međimurcu po ocu, Đurđevčaninu po majci, njegova supruga organizira u Toplicama Sveti Martin izložbu ‘Iz Zbirke Novak’. Svečano otvorenje bit će u utorak 17. prosinca u 18 sati, a izložbu posjetioci mogu pogledati mjesec dana. U spomen njemu, a nama na dar, izložene će biti umjetnine estetske i društvene vrijednosti, kulturno blago; vrijedna djela stranih autora (Hundertwasser), kineski i japanski svitci i hrvatska recentna umjetnost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije