U MEĐIMURSKIM ŠKOLAMA

ŠKOLSKI MEDNI DAN Pčelar i medar Mladen Vinko u školama predavao o medu i pčelama

Diljem Hrvatske danas se obiliježava i slavi Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka

Meda neće biti ako neće biti pčela, a svjetski um Albert Einstein je rekao: ‘Kada bude umrla zadnja pčela, čovječanstvo neže živjeti više od četiri godine nakon toga’.

Diljem naše domovine danas se obiliježava i slavi Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka, projekt kojeg podržava Ministarstvo poljoprivrede,i koji je postao tradicija vrijedna svake pohvale. Školski medni dan održan je i u Osnovnim školama Sveti Martin na Muri, Selnica i Mursko Središće gdje je medijator i promotor bio ponajbolji hrvatski pčelar Mladen Vinko iz Murskog Središća.

Vinko je učenicima prvih razreda govorio o posebnostima koje med krase i čine gotovo mističnim, kako ga blagovati, a doznao je i kako med baš nije često na jelovnicima obitelji iz kojih učenici dolaze. Usput, ali nikako manje važnim, Vinko je govorio i o pčelama i odnosu čovjeka prema počelama. Vinko je pripomenuo čuvene riječi još čuvenijeg čovjeka Alberta Einsteina, koji je ustvrdio, da kada će izumrijeti pčele izumerijeti će i čovjek. Učenici, uglavnom prvaščići pozorno su slušali riječi Vinkove, a potom i kušale med iz njegovog pčelinjaka koji se nalazi u prirodnom okruženju rijeke Mure u Murskom Središću.

Školski medni dan obilježava se i povodom blagdana Svetog Ambrozij, zaštitnika pčela koji je u Katoličkom kalendaru 7. prosinca koji je ove godine bio u subotu, kada škole ne rade, pak je program ostvaren danas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije