bilo je svečano

FOTO Međimurska Udruga osoba s intelektualnim teškoćama proslavila 50. rođendan

Udruga se ponosi brojnim uspjesima svojih članova, među kojima je i najnoviji uspjeh Nenada Vrbanca koji se sa Svjetskog prvenstva za osobe sa sindromom Down iz Portugala vratio s titulom viceprvaka svijeta u judu

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije svečano je obilježila 50 godina djelovanja i rada. Kao socijalno-humanitarna, neprofitna organizacija koja okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje, prijatelje i stručnjake djeluje od 1969. godine te svojim radom pomaže osobama s intelektualnim teškoćama kako bi se osjećale ravnopravnim članovima sredine u kojoj žive.

Predsjednica Udruge Biserka Vrbanec na svečanosti u zgradi Scheier istaknula je kako je ovaj jubilej od iznimne važnosti  za udrugu i cjelokupnu zajednicu te dodala da je prije 50 godina udruga osnovana s ciljem uključivanja djece s intelektualnim teškoćama u specijalnu školu, organiziranja njihova smještaja u hraniteljskoj obitelji, kategorizacije cjelodnevnog boravka, profesionalnog osposobljavanja i zapošljavanja.

 – Prije pedeset godina započela je intenzivna skrb za djecu predškolske dobi u vidu integracije u odgojno-obrazovne ustanove. Danas udruga djeluje kroz organizirano stanovanje, poludnevni boravak, klubove “Mura” Čakovec i “Duga” Prelog sa 150 aktivnih članova, 25 zaposlenika te 25 korisnika u 7 stambenih zajednica i 14 korisnika u poludnevnom boravku.

Organiziramo radne aktivnosti te suradnju s ostalim udrugama, a provodimo i brojne projekte koje podižu kvalitetu života naših korisnika. Provodimo i razne kreativne radionice prilagođene mogućnostima i interesima naših korisnika, ali i brojne sportske aktivnosti  te promoviramo zdrav način života. U budućnosti nam je cilj osigurati financijsku i organizacijsku održivost te jačati kapacitete udruge – poručila je predsjednica udruge te zahvalila svima koji su kroz godine djelovanja na bilo koji način pridonijeli radu Udruge.

Kako Međimurska županija snažno podržava djelovanja svih udruga osoba s invaliditetom na svome području, svojim su dolaskom svečanost uveličali župan Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač. Svečanosti je ispred Grada Čakovca nazočio pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću David Vugrinec

– 50 godina rada nije malo i svi zajedno moramo biti vrlo ponosni na vas. Čestitam vam na svakom programu, svakoj manifestaciji i na svakom vašem okupljanju. Kao jednoj od aktivnijih udruga u Hrvatskoj želim vam da se i dalje odazivate na brojne manifestacije, koncerte i humanitarne priredbe, a mi ćemo kao zajednica uvijek stati uz vas jer vodimo se stavom da je zajednica kvalitetna u onolikoj mjeri koliko daje podršku ranjivim skupinama društva – poručio je župan Posavec te korisnicima čestitao nadolazeći Dan osoba s invaliditetom.

Gromoglasnim pljeskom za svoj nastup nagrađeni su članovi dramsko-folklorne sekcije udruge “Mura”, a održan je i okrugli stol na temu položaja osoba s intelektualnim teškoćama na otvorenom tržištu rada na kojem su sudjelovali izvršni direktor Udruge Marko Vrus, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić, predstavnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – podružnice Čakovec, Blaženka Dasović i Maja Milković te korisnica Udruge Đurđica Nukić. Uručene su i zahvalnice osnivačima Udruge – Zori Jurišaga, Jadranki Hranilović, Slavici Maričić, Veri Logožar i posthumno Valentu Purgaru.

Dodajmo kako se Udruga ponosi brojnim uspjesima svojih članova, među kojima je i najnoviji uspjeh Nenada Vrbanca koji se sa Svjetskog prvenstva za osobe sa sindromom Down iz Portugala vratio s titulom viceprvaka svijeta u judu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije