VELIKI INTERVJU

SVI ZNAJU ZA BRICU Čovjek koji želi vratiti dignitet zvanju brijača koji su u Međimurju rijetkost

- Svašta sam radio, sa svime i svačime se bavio jer je život tako tražio, a nažalost nije me pazio, a još manje mazio, rekao nam je Brico

‘Tražim modele za šišanje za utorak 19.11. u jutarnjim i popodnevnim terminima, od 9 do 18 sati. Nemojte se bojati, radi se o edukaciji ‘curica’ koje budu vas u budućnosti uređivale, a doma budete išli lijepi i uredni kak i uvijek i nikaj vas ne košta…prijave u messenger.’ Višekratno zanimljiv poziv.

Čakovčanin Stanislav Brico Mučić je bio taj koji je dan prije na svom Facebook profilu objavio ovaj poziv. Autoru priloga se učinio zanimljivim pa sam se prijavio onako kako je Brico tražio. Rezervirao sam ponuđeni termin koji je istog trenutka ‘nestao’ u messengeru. Znači, nije se smjelo iznevjeriti brijača i njegove ‘curice’, a konačno neuredna brada tražila je svoje.

Toga dana sam u rezervirani termin došao u brijačnicu ‘Brico’ lociranu u starom Hrastu u Ulici dr. Ivana Novaka 38 u Čakovcu. Otišao sam tri sata poslije, ali ne zbog tretmana na moj bradi, koja je trebala samo kraćenje,već zbog izvora informacija koje sam dobio za edukativnu priču o zanatu koji je jednim potezom pera izbrisan iz našeg obrazovnog sustava jer, po Mučiću, brijači nam nisu potrebni. U prilog tome podastro nam je čestitku koju je prije 7 godina poslao jednom međimurskom saborskom zastupniku , a očekujući od njega svojevrsnu pomoć i potporu.

Poslao mu je čestitku za 2012. godinu ovim riječima: “Blagoslovljen Božić, sretna i uspješna Nova 2012. godina tebi i tvojoj obitelji. Svatko od nas ima neke svoje ciljeve i želje u životu, želim ti da se tvoji ciljevi i želje za 2012. godinu u potpunosti ostvare. Naravno, za ostvarenje nekih od ciljeva i želja potrebni su i prijatelji te zbog toga računam na tvoju nesebičnu pomoć u ostvarenju moje velike želje da u 2012. godini zanimanju ”brijač”, koje je u Hrvatskoj izbrisano iz popisa zanimanja jednim potezom gumice nemilosrdne administracije, vratim nekadašnji ” sjaj” i poštovanje koje zaslužuje, uvrštavanjem u kategoriju ”Starih zanata”.

Pomoći ćeš svojim povjerenjem u moju stručnost, i brigu o tvom izgledu prepustiti mojim rukama. Ako si to već učinio u 2011. godini, od srca ti zahvaljujem i radosno očekujem naš ponovni susret u Novoj, a ako ćeš se odlučiti i uključiti u akciju ostvarenja moje želje, sa zahvalnošću te očekujem u Novoj!!!” Želja je ostala na papiru i ona još uvijek tinja s uvjerenjem kako će jednoga dana buknuti i kako će odgovorni u HGK, odnosno resornim ministarstvima shvatiti kako je u srednje strukovne škole nužno vratiti zvanje brijač, ali ne samo to već i one koja su ukinuta, a ljudi ih trebaju, teže za njima. Bio bi sretan kada bi mogao dobiti certifikat Obrtničke gospodarske komore da bude verificirani edukator.

Stoga je Brico samoinicijativno pokrenuo edukaciju zainteresiranih za zvanje brijač. Tu su bile dvije dame, Anita i Tea. Prva je frizerka, a druga pismoslikarica. Obje žele steći brijačko zvanje makar im ‘diplomu” dade striček i tata Stanislav. Tako ga zovu. Tea mu je kći, a Anita dama željna novog zvanja vjerujući kako će obje u njemu pronaći sebe. Za brijača uči i njegova druga kći Mia.

Uvjerio sam se toga dana s koliko ozbiljnosti prilaze ‘učeničkim obvezama’ jer zadovoljiti stručne prohtjeve svoga učitelja nije mala stvar.

– S malim ‘popustom’ učim curice šišanju i brijanju onako kako sam učio kod svoga majstora kod kojeg sam stekao diplomu 1973. godine – kaže Brico. A dio dana koji smo proveli u njegovoj brijačnici on je zaključio:- I tako prođe naš edukativni dan uspješno… Jako sam sretan i ponosan, i moram priznati da su me cure iznenadile i posramile, nisam to očekival od njih u ovo kratko vrijeme…hvala svima koji su omogućili ovu edukaciju...Edo, Mladen, Goren Goran, Aleksandar, Kruno Tuksar, Ivan Mlinarić, Slaven, Boris, Neven Palačić hvala vam na pomoći i “hrabrosti”…

Gusta brada danas je pravi dodatak muškom stilu, no i ona zahtijeva pravilno održavanje i njegu – Kad odlučite pustiti bradu, nije dovoljno pustiti je da raste i nadati se da će jednostavno izgledati sjajno. Bradu je nužno njegovati poput frizure, a to znači tretirati je šamponom za bradu te kremama i uljima, ali i redovito je šišati i uređivati. Osnovni je postulat kojeg se pridržava i kojim podučava ‘bradate’ koji su naprosto preplavili njegovu brijačnicu, a on se pobrinuo da se u njoj svaki bradati, a i oni koji to nisu,osjeća ugodno.

Prije svega brijačnica je uređena u retro stilu, potom ne čeka se na red jer ga svaki korisnik određuje sam. Za to je oformljena i Facebook grupa, pa nadalje Brico ne trpi kašnjenja jer svaki takav gubi red i najposlije, nema protekcija, a posebnost je da svaki koji sjedne na brijački stolac mora u posebnu kutiju odložiti mobitel kako ih slučajno ne bi ometao u radu.- On tko ne može pola sata, toliko obično traje tretman šišanja ili brijanja, ostaviti samo za sebe, za tretman znači kako mu nije stalo do lijepog i uređenog izgleda moje je pravilo- kaže Brico. I još jedna posebnost. Svaki korisnik usluga dobiva malu limenku pive s nazivom brijačnice.- Ne mora je popiti za vrijeme tretmana već limenku može ponijeti kući-reći će majstor i dodati kako svakoj ‘mušteriji’ prilazi jednako i s dubokim poštovanjem.

– Ispravite me ako griješim. Danas je sve više, pogotovo mladih, koje vidimo s lijepim i njegovanim bradama. Da li je to hit današnjice?

– U pravu ste. Raduje me i drago mi daje tome tako, a još mi je draže kada se oni pridržavaju mojih savjeta, a očito je da se pridržavaju – kaže i s ponosom dodaje kako k njemu dolaze korisnici usluga iz Međimurja, onih preko Drave i još dalje. Radostan je što je postao ‘hit majstor’, no taj je epitet gradio godinama, a što nije bilo nimalo lako, a još ga je teže održavati jer zahtjevi korisnika idu s trendovima pod ruku.

– Idem pod ruku s tim prohtjevima stalnim edukacijom, a što mi nije teško s mojih 64 godine. Velike nade polaže u unuku Lauru koja izučava frizerski zanat. Polaže nade jer vidi kako živi za uređivanje kose, da je za to rođena…

-Konačno, tu su i geni – reći će pola u šali, pola u zbilji. Najveća mu je želja, za koju vjeruje da će se i pretvoriti u zbilju , da Laura postane frizersko-brijačka diva ovog podneblja. U prilog tome idu njene dodatne edukacije, odlazak s djedom na natjecanja. Tako je jučer bila samnom u Karlovcu gdje sam bio član žirija za izbor Najbrade Karlovca – reko je ponosno.

Pričao je puno, prošlosti, sadašnjosti, a i budućnosti. Zanimljivo je što je primarno zvanje u jednom trenutku stavio u drugi plan jer se je prekvalificirao za tekstilnu struku, Stanislav je s jednim kolegom iz Donje Dubrave bio kreator prvih trenerki za našu žensku košarkašku reprezentaciju…

– Svašta sam radio, sa svime i svačime se bavio jer je život tako tražio, a nažalost nije me pazio, a još manje mazio. Bio sam učesnik Domovinskog rata. Optimizam i ideje su mi pokretač i vodilja – rekao je za kraj.

Stekli smo dojam da je teško doći do kraja razgovoru s njim. Iznio nam je još sijaset planova i ideja vezanih uz ’40 kvadrata’, brijačnice. O tome nećemo jer neće biti iznenađenje za njegove ‘mušterije’ kao i one koji to namjeravaju postati. 

– Ipak, unatoč tome, primarno mi je sve svoje ideje i želje uložiti u ljude, one koji će dalje časno i ponosno isticati kako su brijači – poručio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije