IZLOŽBA

RECENTNO OSTVARENJE Otvorenje izložbe autorice Vane Gaćine 23. studenog u zagradi Scheier

Otvorenje izložbe interaktivno svjetlosno-zvučne instalacije autorice Vane Gaćine bit će u subotu, 23. studenog, s početkom u 18 sati u izložbenom prostoru zgrade Scheier.

Recentno ostvarenje umjetnice Vane Gaćine izložbeni prostor zgrade Scheier transformirat će u kompleksni interaktivni sustav koji funkcionira na relaciji tijelo-senzor-svjetlo-zvuk.

Posjetitelji izložbe imat će priliku kroz svoj angažman promisliti, doživjeti i vidjeti djelo koje spaja elemente iz područja inženjerstva, elektronike, glazbe i znanosti.

Otvorenje izložbe interaktivno svjetlosno-zvučne instalacije III-IV autorice Vane Gaćine bit će u subotu, 23. studenog, s početkom u 18 sati u izložbenom prostoru zgrade Scheier.

Umjetnica Vana Gaćina, akademska slikarica, diplomirala je u Zagrebu, a u želji za pokretanjem svojih slika na magisteriju Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani usmjerava se na video umjetnost i istraživanje mogućnosti spajanja umjetnosti i tehnologije.

Glavni interesi su joj istraživanje klasične forme te njena reprodukcija putem analognih i digitalnih medija. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a do sad je izlagala na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. 

Izložba interaktivno svjetlosno-zvučne instalacije III-IV autorice Vane Gaćine publici daje uvid u interaktivni ambijent obogaćen elementima iz područja tehnologije, inženjerstva, glazbe i znanosti, a s druge strane u umjetničko istraživanje oblika, crtačke i slikarske forme te konačno i preispitivanje funkcije umjetničkog djela. 

– U recentnom ostvarenju umjetnica kao polazište koristi apstraktan, olovkom izveden crtež digitalno repliciran na kuglama (light-box) koje su na principu električnih zavojnica povezane s kompjuterom. Približavanjem zavojnicama stvara se energija potrebna za aktivaciju bljeska. Stalnom promjenom energije mijenja se jačina svjetlosti što optički senzori procesuiraju u zvučne promjene. Ovakvim pristupom osvjetljenja i ozvučenja omogućen je uvid u same pore crteža gdje čak i najsitniji detalji dolaze do izražaja. Transformirajući galerijski prostor u kompleksni interaktivni sustav koji funkcionira na relaciji ljudsko tijelo – senzor – svjetlo – zvuk, autorica stvara situacije u kojima promatrač, istražujući komunikaciju s radovima, doprinosi artikulaciji njihovog mogućeg značenja – rekao je Marija Stipišić Vuković.

Izložba je otvorena do 30.studenog 2019. godine. Vrata zgrade Scheier u vrijeme trajanja izložbe otvorena su od utorka do subote od 9 do 12 sati te od ponedjeljka do petka od 18 do 21 sat. Ulaz je besplatan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije