POČELA TRČATI ZBOG ZDRAVLJA

TRKAČICA PAULINA PLAČKO IZ KOTORIBE ‘Trčim za svog prijatelja kojeg više nema’

Primjer je supruge, majke, žene trkačice kojoj se je trčanje urezalo u svakodnevni ritam i čini je sretnom, najsretnijom ženom na svijetu - moćnom i sočnom

– Danas je Svjetski dan trčanja. Prije dvije godine nisam ni mislila da ću postati trkačica. Upoznala drage ljude, slušala dobre savjete. Kada imaš podršku od najmilijih, ništa te ne može spriječiti, ni kiša ni snijeg, ni vjetar… Ništa. Samo ideš, slušaš i slijediš svoje srce- ja to mogu, cilj do cilja… Za to dragi moji trkači i trkačice sretan nam Dan trčanja, a i onima koji će postati – Napisala je 9. studenog, kada se obilježava spomenuti dan, na svome Facebook profilu 35-godišnja Paulina Plačko iz Kotoribe, članica Trkačkog kluba Kotoripski begači.

Kasnije je dodala – Trčim za svog dragog prijatelja kojeg više nema. Nosim ga u srcu. Za tebe prijatelju moj, moj anđeo koji me čuva.

Paulina, poznata po uzrečici ‘Sočno i moćno’, trčanjem se bavi tek nešto više od dvije godine. U tu zahtjevnu ‘avanturu’ krenula je po savjetu liječnika jer je imala povezane zdravstvene tegobe. Znanost kaže kako unatoč svim svojim dobrim stranama ta zahtjevna aerobna aktivnost ipak nije za svakoga, te se pri bavljenju njome valja pridržavati određenih pravila kako bi se spriječile moguće ozljede.

Za nju je trčanje bilo preporučljivo jer se trčanjem se mogu spriječiti i bolesti, jer se njime poboljšava kardiorespiratorni kapacitet, smanjuje se rizik od srčanog udara, sprječava razvoj pretilosti, dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog tlaka. Poboljšava cirkulaciju i funkciju cijeloga organizma, a pomaže i pri rješavanju loših navika i nezdravih stilova života (pušenja, uživanja alkohola i drugih ovisnosti).

Trčanje je dobro za održavanje forme i skidanje kilograma. Ispitivanja pokazuju da odlično djeluje na psihu i da se nakon treninga mnogi osjećaju vrlo dobro i opušteno. Ona danas tome svjedoči. Kaže kako je u tome imala, i ima, veliku potporu svojih klupskih kolega, a i ostalih znanih i neznanih prijatelja koje je upoznala na startu, stazi i cilju brojnih utrka koje je kroz to vrijeme prošla.

– Bilo je onih zahtjevnih za koje nikada nisam mislila kako bi ih mogla “apsolvirati” pa do onih rutniskih kojima sam postala i zaštitni znak- kaže i dodaje kako je svaki njezin dolazak na cilj pobjeda uz uzrečicu kako je utrka bila moćna, ali i sočna.

Posebno je lijep vidjeti kada uz stazu ima potporu svojih najmilijih, supruga Zorana i kćerke Ciare, a u posljednje vrijeme je tu i kujica Coco.

Paulina danas slavi 35-tu jesen. U ime našeg portala želimo joj zdravlje i još puno istrčanih kilometara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije