OVE SUBOTE

FURJONOVA ZVIEZDA ‘Andrašec u interpretaciji hrvatskog juga’: Koncert ‘Bijaćke vile’ u Međimurju

Hrvatsko pjevačko društvo Bijaćka vila – Kaštela, ove subote 9. studenoga, sudjeluje na 4. koncertu projekta Furjonova zviezda u Čakovcu

Ove subote, 9. studenoga, u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa Čakovec, Hrvatsko pjevačko društvo “Bijaćka vila” – Kaštela održat će se koncert naslovljen “Andrašec u interpretaciji hrvatskog juga” – koncert “Bijaćke vile” u Međimurju. To je 4. koncert projekta “Furjonova zviezda” koji je započeo 2016. godine. Realizira se u suradnji Općine Dekanovec i Instituta “Ars musica”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva RH i Međimurske županije.

Cilj projekta je sačuvati kulturnu baštinu međimurskog kraja kroz suvremene obrade  tradicijskih tekstova i napjeva kantora Florijana Andrašeca (1888. – 1962.). Za koncerte projekta angažiraju se skladatelji i zborovi koji nisu iz Međimurja kako bi imali prilike bolje upoznati međimursku popijevku, uvrstiti nove skladbe inspirirane međimurskim melodijama u svoj repertaoar te prezentirati međimursko naslijeđe u drugim mjestima.

HPD “Bijaćka vila” – Kaštela će u sklopu cijelovečernjeg koncerta premijerno izvesti skladbu “Lepšega imena gdo bi zreči mogel”. Tekst i glazbu je napisao sam kantor Andrašec, a obradu poznati hrvatski skladatelj i dirigent Vlado Sunko. Više detalja potražite klikom ovdje.

Ovaj stručno osmišljen projekt, javno započet 2016. godine, za cilj ima promovirati
zborsku glazbu, dičiti vrsne skladatelje, međimursku narodnu baštinu, kulturno
nasljedstvo poznatog pučkog pjesnika i glazbenika Florijana Andrašeca, te buditi
opći interes za kulturu i pridonijeti kulturnome razvitku Međimurske županije i
Republike Hrvatske.

“Kako je Međimurje nakon prestanka turskih ratova, s epizodom četrdesetosmaških borbi, živjelo kao svojevrsna agrarna ekumena s vrlo intenzivnim vlastitim unutrašnjim književnim i opće-umjetničkim životom, izrodilo je veliki opus pučke i usmene književnosti koji je na svojevrstan način ukrašen i obogaćen karakterističnim melodijama u specičnom glazbenom izričaju Međimurskog kraja”. Među najznačajnijim pučkim književnicima i glazbenicima istaknulo se ime Florijan Andrašec (1888.-1962.).

Rodom iz Dekanovca, tijekom svog životnog vijeka usko je surađivao s poznatim hrvatskim glazbenicima kao što su Vinko Žganec, Miroslav Vuk-Croata, Krsto Odak i dr., stvarao je i sakupljao melodije, napjeve i različite vrste književno vrijednih tekstova. Andrašec tako ima veliki značaj na području svog rodnog mjesta Dekanovca, Međimurske županije kao i Republike Hrvatske u kontekstu pučke tradicijske kulture.

Projekt je prihvaćen od matične i šire zajednice te se ostvaruje suradnjom Općine
Dekanovec, Međimurske županije, Ministarstva kulture RH, Instituta “Ars
musica” te zborova i skladatelja koji svim darom doprinose njegovoj realiziciji.

Na taj način pridonijet će se izgradnji lokalnog, regionalnog i narodnog identiteta,
jačem buđenju zanimanja za tradicijsku i suvremenu glazbenu kulturu, omogućiti skladateljima i obrađivačima narodnih melodija da u svoj suvremeni glazbeni
izričaj utkaju tradicijski poznate napjeve Florijana Andrašeca.

Samim time, hrvatska glazbena riznica obogatit će se kvalitetnim skladbama koje će biti dostupne svim hrvatskim zborovima i ansamblima. Nakon prikupljanja dovoljnog
broja skladbi organizirat će se koncerti u određenim vremenskim razmacima tijekom kojih će skladbe prema izvornim Andrašecovim napjevima biti izvedene prvi put. Projekt će se zaokružiti nosačem zvuka te notnom zbirkom svih partitura praizvedenih skladbi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije