susret posvećen obitelji Zrinski

FOTO U Goričanu održan kulturološki susret Hrvatske i Mađarske

Cilj kulturoloških susreta je povezivanje pograničnih naselja s hrvatske i mađarske strane

U sklopu obilježavanja Kulturoloških susreta kojima je svake godine domaćin druga općina, a koji povezuje pogranična naselja s hrvatske i mađarske strane, u subotu, 26. listopada Općina Goričan organizirala je predavanja eminentnih stručnjaka na temu “Spomen na obitelj Zrinski”.

Načelnik Mario Moharić pozdravio je sve prisutne i zahvalio dragim predavačima na dolasku, a zamjenik župana Međimurske Županije Josip Grivec naveo je kako je vrlo važno da se u Međimurju, u Goričanu njeguje spomen na ovu moćnu hrvatsku velikašku obitelj.

>> U Goričanu održan kulturološki susret Hrvatske i Mađarske

Predstavljanjem Monografije “Zrinski i Frankopani”, akademik prof. dr. sc. Dragutin Feletar iznio je činjenice oko svečanosti prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novog Mjesta u Zagreb i pokopa koji se  pretvorio u pučko-hrvatsku svečanost.

O svojoj knjizi “Deset godina djelovanja obnovljene družbe Braća Hrvatskoga Zmaja” govorio je mons. prof.dr. Juraj Kolarić, dok je predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel iznio činjenice i zanimljivosti o slavnoj hrvatskoj plemićkoj obitelji te je predstavio pretisak Spomenice Zrinsko-Frankopanske iz 1919. godine.

Začetak ove vrijedne manifestacije bila su istraživanja lokacije utvrde Novi Zrin od strane Vojne akademije u Budimpešti na čelu s dr. Pappom Ferencom i njegovom skupinom studenata, iz kojih se rodila ideja organizacije već danas tradicionalne manifestacije. Tako je dr. Jozsef Padanyi, član Vojne akademije u Budimpešti, govorio o zanimljivom istraživanju same utvrde te o njenom nastavku.

Moderator okruglog stola bio je goričanski župnik Josip Drvoderić, a program je vodio Miljenko Ovčar. Nakon predavačkog dijela dana, u školskoj sportskoj dvorani Goričan u kulturno-umjetničkom programu u 17 sati nastupilo je KUD Goričan te KUD Pantlek iz Nagykanizse čiji je nastup ujedno najavio svečanu predaju zastave kulturoloških susreta Zrinski načelniku dr. Takácsu Józsefu iz mađarske općine Fityeház.

Na taj je način Općina Goričan, koja je zastavu čuvala godinu dana, sudjelovala u jednom tako važnom događaju dviju država, Hrvatske i Mađarske. Za daljnju dobru zabavu pobrinuli su se međimurski pjevač Mirko Švenda Žiga i imitator Denis Bašić. Obitelj Zrinski ostavila je duboke tragove u europskoj povijesti na čijim se temeljima danas treba graditi suradnja između dviju država i naroda, Hrvatske i Mađarske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije