VATROGASCI POKAZALI SPREMNOST

VIDEO I FOTO Uspjela vatrogasna vježba u Belici: 48 vatrogasaca gasilo ‘požar’ u poslovnoj zgradi

Vatrogasna vježba u Belici u potpunosti je uspjela

Mirno predvečerje u petak, 25. listopada počeli su parati zvukovi sirena vatrogasnih vozila koja su hitala u poslovnu građevinu “Vinković” odakle se širio dim. Srećom, bila je to samo vježba. Pošlo se od pretpostavke kako je prilikom rada u prostorijama poslovnog prostora došlo je do požara te se je on počeo naglo širiti u građevini.

Djelatnici zovu OVC Čakovec koji alarmira putem telefona DVD Belicu i DVD Gardinovec. U pretpostavci vježbe se dalje navodi kako dim “tjera” djelatnike iz poslovne građevine izlaze iz građevine, a dvojica pristupaju gašenju. Djelatnici zovu vatrogasce na broj 193. Prilikom gašenja dva djelatnika ne izlaze iz građevine – najvjerojatnije zbog gušenja.

DVD Belica dolazi prva na požarište te se zaustavlja ispred ulaza u skladište. Samim dolaskom na požar zapovjednik šalje jednog vatrogasca da zatvori plin na građevini te da u vodomjernom oknu otvori glavni ventil za hidrantsku mrežu. Usput se na vanjskom prekidaču isključuje sva struja na građevini. Zapovjednik odmah počinje sa izviđanjem i utvrđuje da su dva djelatnika ostala u građevini te da treba pristupiti spašavanju i gašenju prostora skladišta.

>> VATROGASCI POKAZALI SPREMNOST Vatrogasna vježba devet vatrogasnih društava u Belici

Nakon izviđanja zapovjednik DVD-a Belica procjenjuje da oni sami nisu u mogućnosti ugasiti požar pa poziva ostala društva sa područja općine i područnoga zapovjednika da pomognu u organizaciji daljnjeg tijeka akcije gašenja i spašavanja. U pomoć su pozvani i djelatnici JVP Čakovec koje na intervenciju sa navalnim vozilom. Zapovjednik
DVD-a Belica upoznaje zapovjednika smjene o nastaloj situaciji. Zapovjednik smjene preuzima zapovijedanje nad intervencijom te šalje dva vatrogasca na unutarnju navalu.

U daljnji tijek vježbe, kako smo ranije spomenuli, uključila su se i DVD-a iz Gardinovca, M. Subotice, Palovca, Držimurec-Strelca, Svetog Križa, Podbresta, Orehovice, Gardinovec i Vularije.

Cilj vježbe u kojoj je sudjelovalo 48 vatrogasaca bio je spašavanje ljudi iz građevine, gašenje požara u prostorijama poslovne građevine Vinković, usklađenost djelatnika poslovnog centra u slučaju požara i sam način evakuacije.

– Ovom vježbom smo željeli uvježbati članove dijela postrojbi VZPO Belica – Mala Subotica – Orehovica u pravilnom, efikasnom i stručnom načinu korištenja vatrogasne opreme koju posjeduju postrojbe učesnice vježbe, kao i spretnost spašavanja ljudi. Provjerili smo  usklađenost zajedničkog nastupa više vatrogasnih postrojba i koordinacija zapovijedanja- rekla je na kraju u analizi vježbe okupljenim vatrogascima Jadranka Sermek, predsjednica VZPO Belica. M. Subotica-Orehovica.
Vježbom je rukovodio stožer vježbe u sastavu: Miroslav Kocijan – zapovjednik VZPO, Hrvoje Novaković – zamjenik zapovjednika VZPO i zapovjednik DVD-a Gardinovec, Darko Lovrenčić – zapovjednik DVD-a Belica, Stjepan Herman – zapovjednik smjene JVP-a Čakovec.

Vježbom su zapovijedali Stjepan Herman – zapovjednik smjene JVP-a
i Miroslav Kocijan koji je na kraju istaknuo kako je planirana vježba ispunila svaki od predviđenih segmenata glede čega je čestittke i zahvalu uputio svim učesnicima. Oni su kasnijem izviđanjem utvrdili se da je požar ugašen te da nema potrebe za daljnjom intervencijom osim razdimljavanja prostorija.

Uspjelu vježbu su pratili načelnici općina Belica i Orehovica, Zvonimir Taradi i Franjo Bukal, zamjenik općinskog načelnika Male Subotice Mladen Lacković i zapovjednik Stožera CZ Općine Mala Subotica, Mladen Kanižaj, zapovjednik JVP Čakovec koji je istaknuo dobru i neophodnu suradnju profesionalaca i dobrovoljnih vatrogasaca.  Tu su bili i čelnici DVD koja su sudjelovali u vježbi.

U ime domaćina okupljene je pozdravio Dejan Vidović, predsjednik DVD, a vatrogascima se je zahvalio Zlatko Vinković, vlasnik poslovnog centra “Vinković”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije