izložba i uzgojni pregled

FOTO Izložba međimurskih pasa međija u Donjoj Dubravi: Sudjelovalo više od 30 ljubimaca!

Dana 29. rujna 2019. godine se u Donjoj Dubravi kod doma Udruge uzgajivača malih životinja 'Međimurska lastavica' održala gore spomenuta izložba i uzgojni pregled

Okupio se solidan broj pasa i njihovih vlasnika i obitelji s područja cijele Hrvatske unatoč prilično hladnom vremenu s očekivanom kišom u svakom trenutku. Na kraju izložbe smo čak dočekali i po koju zraku sunca. Za pohvalit je da samo dvoje izlagača od ukupno 32 prijavljenih nije došlo, tako da je na specijalnoj izložbi sudjelovalo ukupno 30 pasa, a na uzgojnom pregledu ih je bilo još 14.

>> FOTO Izložba međimurskih pasa međija u Donjoj Dubravi: Sudjelovalo više od 30 ljubimaca!

Isto tako, bilo je puno promatrača i ljubitelja pasmine koji su došli popratit ovu manifestaciju i za svoj gušt odabrat najljepšeg međija ili čak rezervirat buduće leglo. Budući da je interes za ovu pasminu dosta narastao za neka atraktivna legla potrebno se unaprijed rezervirat.

Vezano uz pojačan interes za ovu pasminu, napomenimo da se trenutno u Finskoj nalazi 9 međija te je tamo osnovan finski klub uzgajivača međija koji nastoji povećati svoj broj članova i pasa, a možda bi nam se već na sljedećoj izložbi mogli priključit i izlagat svoje finske međije na jedinoj nacionalnoj specijalnoj izložbi za tu pasminu.

U razredu štenadi sudjelovale su 2 ženke i 5 mužjaka, 5 je vrlo perspektivno, 1 perspektivno i 1 štene je diskvalificirano. Najljepše žensko štene je Mini, vlasnik Žeželj Domagoj, a najljepše muško štene je Miki, vlasnik Verli Ivan.

U razredu najmlađih najljepša ženka je Dora od Novoga Zrina, vlasnik Krištofić Petar, a najljepši mužjak je Njofra od Novoga Zrina, vlasnica Fundak Renata, oni su ujedno bili i jedini prijavljeni psi u ovoj kategoriji, oboje vrlo perspektivni.

U razredu mladih natjecale su se 2 ženke i 4 mužjaka. Ženka prvak razreda mladih je Aska od Novoga Zrina, vlasnik Lovrentjev Igor, dok je drugo mjesto dobila Capica od Novoga Zrina, vlasnica Vlatka Čižmešija. 1. mjesto u muškoj kategoriji odnio je Žad od Novoga Zrina, vlasnik Zorman Dragutin, 2. mjesto Lord, vlasnik Bagarić Mario, a 3. mjesto Cicero od Novoga Zrina, vlasnik Kočiš Miljenko.

U međurazredu se natjecala samo Ćita, vlasnik Latin Josip koja je ujedno odnijela 1. mjesto.

U otvorenom razredu je očekivano bila najveća konkurencija s prijavljenih 7 ženki i 3 mužjaka. Najljepša ženka CAC je Kim, vlasnik Rober Filipović, 2. mjesto i R-CAC ponijela je Maska od Novoga Zrina, vlasnik Domagoj Žeželj, a 3. mjesto osvojila je Zrna od Novoga Zrina, vlasnica Karmen Glad Bergovec. Najljepši mužjak koji je ujedno ponio titulu CAC je Tapi od Novoga Zrina, vlasnik Golubić Đuro, 2. mjesto i R-CAC dobio je Šiljo od Novoga Zrina, vlasnik Lajtman Antun, a 3. mjesto odnio je Eno, vlasnica Karmen Glad Bergovec.

U razredu šampiona najljepša ženka je Ena, vlasnik Robert Filipović, a najljepši mužjak je Erik, vlasnik Lovrentjev Igor. Oni su ujedno i jedini prijavljeni psi u toj kategoriji.

Po prvi puta na našoj izložbi bila su prijavljena i 2 para. 1. mjesto odnio je par Eno i Zrna, vlasnik Karmen Glad Bergovec, dok je 2. mjesto pripalo paru u vlasništvu Igor Lovrentjeva, Erik i Aska od Novoga Zrina.

Najljepši pas pasmine i izložbe je kujica Kim u vlasništvu Roberta Filipovića, dok je najljepši pas suprotnog spola Žad od Novoga Zrina u vlasništvu Zorman Dragutina.

Na uzgojnom pregledu sudjelovalo je ukupno 14 pasa od čega je čak 9 pasa bilo prvoupisano, što je vrlo bitan podatak za uzgoj. Svi psi privedeni na uzgojni pregled su zadovoljili kriterije i prošli uzgojni pregled.

Za primjetit je da puno pasa u svom imenu ima dodatak “od Novoga Zrina”, naime svi ti psi potječu iz uzgajivačnice istog imena u vlasništvu Vladimira Čižmešije. Budući da je on prvi krenuo s uzgojem međija te da većina štenaca potječe upravo iz njegove uzgajivačnice, ne treba čuditi činjenica što je toliko veliki broj pasa s tim imenom i na pobjedničkom postolju.

Za kraj valja napomenuti da je ova izložba prerasla u tradiciju i da iz godine u godinu održavamo kontinuitet u broju prijavljenih pasa i izlagača, a sama kvaliteta izlaganih pasa kao i konkurencija su u konstantnom porastu, što je svakako za pohvalit.

Izložbu su veoma korektno, kao i svaki put do sad, odsudili cijenjeni kinološki suci Kraljić Zlatko i Kipke Dražen.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije