KULTUROLOŠKI SUSRET

U SPOMEN NA OBITELJ ZRINSKI U Goričanu vas 26. listopada očekuje predavanje, nastupi KUD-ova…

Za dobru zabavu pobrinuti će se međimurski etno pjevač Mirko Švenda Žiga i popularni glumci amateri iz KUD-a Gruntovec udruge 'Sigečko srce'.

U želji da se održe uspomene na obitelj Zrinski i utvrdu Novi Zrin, prije dvanaest godina pokrenut je projekt kulturoloških susreta kojima je svake godine domaćin druga općina a koji povezuje pogranična naselja s hrvatske i mađarske strane.

U Murakeresturu, u rujnu 2018. godine predana je službena zastava kulturoloških susreta Zrinskih Općini Goričan na čuvanje od godinu dana. 

U nastojanju da se održi spomen na obitelj Zrinskih, općine uz rijeku Muru s hrvatske i mađarske strane već dvanaestu godinu organiziraju znanstvena predavanja te nastupe kulturno-umjetničkih društva mađarskih i hrvatskih općina. Osim općina, u projektu također sudjeluju i institucije poput Vojne akademije u Budimpešti, Muzej Međimurja Čakovec i Zrinska garda Čakovec.

Začetak ovih vrijednih manifestacija bila su istraživanja lokacije utvrde Novi Zrin od strane Vojne akademije u Budimpešti na čelu s dr. Pappom Ferencom i njegovom skupinom studenata, iz kojih se rodila ideja organizacije već danas tradicionalne manifestacije.

Godina dana je prošla od kako je Općina Goričan preuzela zastavu te će se u ime toga susret eminentnih stručnjaka s hrvatske i mađarske strane održati 26. listopada 2019. godine.

U 14 sati u multimedijalnoj dvorani Općine Goričan početi će predavanja s temom ‘Spomen na obitelj Zrinski’ gdje će akademik prof. dr. sc. Dragutin Feletar predstaviti Monografiju ‘Zrinski & Frankopani’.

Nakon njega o svojoj će knjizi ‘Deset godina djelovanja obnovljene družbe Braća Hrvatskoga Zmaja’ razgovarati mons. prof. dr. Juraj Kolarić, a predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel govoriti će o baštini slavne hrvatske plemićke obitelji Zrinski te predstaviti pretisak Spomenice Zrinsko-Frankopanske iz 1919. godine.

Predavač dr. Papp Ferenc održati će predavanje o arheološkim istraživanjima utvrde Novi Zrin od strane Vojne akademije u Budimpešti.

Nakon ovog ‘predavačkoga’ dijela, u Školskoj sportskoj dvorani Goričan u kulturno-umjetničkom programu u 17 sati nastupiti će KUD-ovi mađarskih i hrvatskih općina koji će najaviti službenu predaju zastave kulturoloških susreta Zrinskih mađarskoj općini a u 18 sati za dobru zabavu pobrinuti će se međimurski etno pjevač Mirko Švenda Žiga i popularni glumci amateri iz KUD-a Gruntovec udruge ‘Sigečko srce’.

Obitelj Zrinski ostavila je duboke tragove u europskoj povijesti na čijim se temeljima danas treba graditi suradnja između dviju država i naroda, Hrvatske i Mađarske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije