OVAKO SE 'LUŠČILA KURUZA'

VRATILI SE U PROŠLOST ‘Macinska luščara’ na Danima zahvalnosti u Nedelišću

Za tu su svrhu dan ranije članice i članovi udruge ručno pobrali kukuruz i natovarili ga na prikolicu sa svom potrebnom opremom za 'luščeje kuruze'

Pod nazivom ‘Macinska luščara’ članice i članovi udruge MAXENCA iz Macinca na Danima zahvalnosti u Nedelišću prezentirali su kako se nekada u ovo godišnje doba ručno ‘luščila kuruza’ i na koji su se način mještani međusobno družili.

Za tu su svrhu dan ranije članice i članovi udruge ručno pobrali kukuruz i natovarili ga na prikolicu sa svom potrebnom opremom za ‘luščeje kuruze’. Druga ekipa udruge je ručno izradila kukuružnjak od dasaka i ljeske sa kojim se doživljaj “luščeja kuruze” bio potpun.

Na izložbenom prostoru dvorane MESAP bio je postavljen ‘kup kuruze, a pokraj kukuružnjaka postavljen je ručni čekičar kojega je danas jako teško naći, ali i vidjeti sačuvanog. Bilo je posjetitelja koji su se pridružili “luščenju kuruze i šrotanju kuruze u zrnu”. Članice udruge pobrinule su se da posjetitelje dočeka i prigodno uređen štand prepun plodova jeseni kao i tanjuri prepuni domaćih kolača.

U odličnoj organizaciji Turističke zajednice općine Nedelišće u prostoru sajamske dvorane MESAP pripremljen je prostor za dosada najveći broj izlagača na kojem su brojni posjetitelji sigurno mogli pronaći nešto za sebe. U GASTRO SHOWU koji je vodio Tomislav Špiček ove je godine sudjelovalo ukupno osam ekipa od kojih je jednu imala udruga MAXENCA u sastavu Adalita Kirić, Vesna Kofjač i Alen Jaklin.

Zadana tema ove godine je bila priprema i izrada pečenica. Prilikom ocjenjivanja pokazalo se da su sve ekipe bile na visini zadatka i da su nijanse odlučivale o ukupnom poretku. Ekipa udruge MAXENCA prema ocjeni žirija osvojila je odlično drugo mjesto i s obzirom da je to bio prvi takav kulinarski dvoboj u kojem je sudjelovala veselju članica i članova udruge nije bilo kraja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije