Obilježavanje Svjetskog dana srca u Čakovcu, Prelogu i Dekanovcu

Obilježavanje Svjetskog dana srca u Čakovcu, Prelogu i Dekanovcu

Obilježavanje Svjetskog dana srca 2011. godine u Međimurskoj županiji provodi se pod geslom “Jedan svijet, jedan dom, jedno srce”

Subota (24. rujna 2011.) – ČAKOVEC na Franjevačkom trgu od 09-12h, u suradnji s PLIVOM, javnozdravstvena akcija «Zajedno prema zdravlju»

Nedjelja (25. rujna 2011.) – PRELOG od 08,30-11,00 te od 14,30-18,00 sati – središnje obilježavanje Svjetskog dana srca u Međimurskoj županiji

Nedjelja (25. rujna 2011.) – DEKANOVEC od 14,00-16,30 h

Opširnije događanje za Čakovec, Prelog i Dekanovec pogledajte u nastavku.

Svjetski dan srca 2011. godine obilježava se pod geslom »Jedan svijet, jedan dom, jedno srce”, u više od 100-tinjak zemalja svijeta i Europe, a pod pokroviteljstvom Svjetske kardiološke federacije i nacionalnih kardioloških društava, kako bi se upozorilo čovječanstvo da su bolesti srca i moždani udar vodeći uzroci smrtnosti u svijetu jer svake godine odnose 17,1 milijuna života.

U Hrvatskoj kao i u našoj županiji kardiovaskularne bolesti su također na vrhu ljestvice po smrtnosti, a 2010. godine od njih je u Hrvatskoj umrlo 25.631 osoba (49,2% od ukupnog broja umrlih u toj godini), a 568 osoba bilo je iz Međimurske županije (46% od ukupnog broja umrlih).

Prošle je godine (2010.) u Međimurskoj županiji od akutnog i ponovljenog srčanog udara umrlo 95 osoba (58 muškaraca i 37 žena), dok je od moždanog udara i njegovih posljedica umrlo 187 osoba (71 muškarac i 116 žena). U odnosu na prethodnu godinu, smrtnost od srčanog udara je veća, dok je smrtnost od moždanog udara smanjena. Gledajući dugoročni period, sa zadovoljstvom možemo reći da bilježimo trend pada smrtnosti kako za srčani tako i za moždani udar, pa je poželjno da se taj trend smanjenja i održi.

Upravo u povodu Svjetskog dana srca se želi istaknuti da se srčane bolesti i moždani udar velikim dijelom mogu spriječiti ako se smanje glavni čimbenici rizika (pušenje, nezdrava prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost).

Ove se godine u središte pozornosti stavlja obitelj. Svjetska kardiološka federacija uz nacionalna kardiološka društva i njihove suradnike Vas pozivaju da preuzmete odgovornost za zdravlje srca svoje obitelji i postanete zagovaratelj zdravoga života u svojem domu.

Tako su utvrđena četiri ključna koraka koje može učiniti svaka obitelj kako bi sačuvala i unaprijedila zdravlje srca svih svojih članova.

1) Ukinite pušenje u svom domu

Prestanite pušiti u vlastitom domu kako biste poboljšali zdravlje Vašeg srca i srca Vaše djece. Uvedite novo pravilo u svojem domu – za svaku cigaretu koju netko popuši, čeka ga dodatno kućansko zaduženje.

Pušenje je jedan od vrlo značajnih čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti i uzrokuje 1/5 svih kardiovaskularnih smrti širom svijeta. Prve godine po prestanku pušenja se rizik koronarne srčane bolesti smanjuje na pola, a 15 godina nakon prestanka pušenja izjednačava se s rizikom onih koji nikad nisu pušili.

2) Opskrbite svoj dom zdravom hranom

Počnite dan s voćem i pripremite kod kuće zdravi obrok koji ćete ponijeti sa sobom na posao ili u školu. Vodite računa i o dovoljnom unosu povrća (2-3 porcije dnevno). Prehrana bogata voćem i povrćem a siromašna zasičenim masnoćama i sa soli, pomaže prevenciji srčanožilnih bolesti.

3) Budite aktivni

Obitelj treba ograničiti vrijeme boravka pred televizijskim ekranom na manje od 2 sata dnevno. Provodite više vremena zajedno u aktivnostima na otvorenom, organizirajte vožnje biciklom, šetnje u prirodi ili igre u vlastitom dvorištu. Kadgod je moguće, umjesto automobila koristite bicikl ili pješačite kako biste stigli do određenog cilja (do posla, trgovine, prijatelja ili dr.) Samo 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti većinu dana u tjednu (ili najbolje svaki dan) može pomoći da se spriječi nastanak srčanog i moždanog udara.

4) Spoznajte svoje brojeve

Posjetite zdravstvenog djelatnika koji će Vam izmjeriti krvni tlak, razinu kolesterola i šečera u krvi, odrediti indeks tjelesne mase, te raspodjelu masnog tkiva u organizmu (odnos između opsega struka i bokova). Kad spoznate svoj rizik za pojavu srčanožilnih bolesti, trebate utvrditi plan akcija koje morate poduzeti kako biste poboljšali zdravlje svog srca. Neka taj plan bude jasno uočljiv u Vašem domu kao podsjetnik!

Poduzimanjem spomenutih koraka, Vi i Vaša obitelj možete smanjiti teret kardiovaskularnih bolesti, ma gdje u svijetu živjeli.

Međutim, kako nije moguće svaki srčani i moždani udar spriječiti, vrlo je važno znati što učiniti kada netko u Vašem domu doživi srčani ili moždani udar. Više od 70% svih kardioloških i respiratornih hitnih stanja dešava se kod kuće u nazočnosti nekoga člana obitelji koji može pomoći ugroženome.

Zato naučite znakove i simptome srčanog i moždanog udara, kako biste pomogli žrtvi i kako biste na vrijeme potražili stručnu pomoć.

Znakovi upozorenja za infarkt srca uključuju:

– nelagodu u prsištu, odnosno stezanje ili bol u sredini prsnog koša, između dojki ili iza prsne kosti

– nelagodu i/ili bol koja se širi iz prsišta u ostala područja gornjeg dijela tijela, npr. u jednu ili obje ruke, leđa, vrat, čeljust ili gornji dio trbuha

– nedostatak daha sa ili bez nelagode u prsištu

Ostali simptomi i znakovi uključuju neobjašnjivu slabost ili umor, tjeskobu ili neuobičajenu nervozu, lošu probavu ili nadimajuću bol, izbijanje hladnog znoja, mučninu, povraćanje, omaglicu i gubitak svijesti.

Simptomi i znakovi mogućeg moždanog udara:

– iznenadna slabost lica, ruke ili noge, najčešće na jednoj strani tijela

– iznenadna zbunjenost, teškoće u govoru ili razumijevanju govora

– iznenadne smetnje vida na jednom ili na oba oka

– iznenadne teškoće u hodanju, vrtoglavica, gubitak ravnoteže ili koordinacije pokreta

– iznenadna jaka glavobolja nepoznatog uzroka

Ako je prisutan bilo koji od spomenutih znakova ili simptoma, koji se mogu pojaviti i proći, odmah nazovite hitnu pomoć ili drugu najbližu medicinsku pomoć ako hitna ne odgovara. Naučite vještinu kardiopulmonalne reanimacije i druge vještine pomoći, kako biste voljenoj osobi pomogli i spasili život u slučaju infarkta srca.

Program događanja u gradu Čakovcu 24. 09.2011. (subota):

Na Franjevačkom trgu od 9-12,00 sati

– u suradnji s PLIVOM – javnozdravstvena akcija “Zajedno do zdravlja” (ZZJZ Međimurske županije i PLIVA uz potporu Županijske bolnice Čakovec i DZ Čakovec)

– besplatno mjerenje krvnog tlaka /provjera razine šećera, kolesterola i triglicerida u kapilarnoj krvi/analiza sastava tjelesne mase i procjena rizika za srčanožilne bolesti

– savjeti kardiologa i drugih specijalista o prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju bolesti srca i krvnih žila

– savjeti mg. nutricionizma o pravilnoj prehrani/promocija zdravog načina života/podjela zdravstveno-edukativnih brošura

Na Franjevačkom trgu od 10-11,00 sati

ČAKOVEČKE MAŽORETKINJE

KORISNICI DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE ČAKOVEC prezentirat će rekreativne vježbe za starije osobe

MEĐIMURSKI SAVEZ SPORTSKE REKREACIJE “SPORT ZA SVE” održat će aerobik za sve zainteresirane osobe

(U SLUČAJU KIŠE MANIFESTACIJA ĆE SE ODRŽATI U KATOLIČKOM DOMU U ČAKOVCU, FRANJEVAČKI TRG 1)

Program događanja u gradu Prelogu 25.09.2011. godine (nedjelja):

08,30-11,00 h na novouređenom trgu ispred Doma kulture Grada Preloga

mjerenje krvnog tlaka /provjera razine šećera, kolesterola i triglicerida u kapilarnoj krvi

14,00-14,30 h okupljanje sudionika na na novouređenom trgu ispred Doma kulture Grada Preloga

Nastup Mažoretkinja Općine Donji Kraljevecnastup Dječjeg pjevačkog zbora “Maleni”nastup Dramske skupine OŠ Selnica – igrokaz “Laboratorijski miš”vježbanje svih sudionika-MSSR “Sport za sve” i Udruga “Sport za sve” Prelogpješačenje do izletišta “MARINA” kod Otoka

PROGRAM NA IZLETIŠTU “MARINA”

– mjerenje krvnog tlaka /analiza sastava tjelesne mase i procjena rizika za srčanožilne bolesti

– savjeti kardiologa o prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju bolesti srca i krvnih žila

i- nfo pult pedijatara na temu ”Važnost prehrane i kretanja od dojenačke dobi-utjecaj na zdravlje kasnije”

– savjeti drugih specijalista o pravilnoj prehrani i zdravstveno usmjerenoj tjelesnoj aktivnosti te drugim aspektima zdravog stila života

– natjecanje u visećoj kuglani/pikadu/bacanju kolutova (pojedinačno i obitelji)

– radionice za djecu “Piramida pravilne prehrane” i Radionica za malene,

Društvo naša djeca Prelog, Udruga studenata grada Preloga, studenti medicine Sveučilišta u Rijeci

– od 15,30-17,00 nastupa Tamburaški sastav “Meštri” uz Đuku Čaića

(U SLUČAJU KIŠE MANIFESTACIJA ĆE SE ODRŽATI U OSNOVNOJ ŠKOLI PRELOG)


Program događanja u Dekanovcu 25.09.2011. godine (nedjelja):

14,00-16,30 – ispred Doma kulture Dekanovec

Javno-zdravstvena akcija – mjerenje krvnog tlaka, određivanje šećera u kapilarnoj krvi, savjeti liječnika o zdravom načinu života

ORGANIZATORI I PROVODITELJI AKCIJE: Ordinacija opće/obiteljske medicine Domašinec, DZ Čakovec, Mladež HDZ-a Dekanovec

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije