PROMICANJE DOJENJA

FOTO Mimohod dojenčadi u Čakovcu: Obilježen nacionalni tjedan dojenja

'Osnažimo roditelje, stvorimo okruženje koje potiče na dojenje', moto je ovogodišnje kampanje dojenja

Na Franjevačkom trgu u Čakovcu, u vremenu od 10 do 12 sati, imali smo sliku koja ohrabruje, koja snaži i daje nam nadu za porast stanovništva kraja med dvema vodami.

Ovdje se skupilo predivno mnoštvo, mlade mame sa svojim bebama, a okupio ih je čakovečki Dom zdravlja-Služba za patronažnu djelatnost. Okupili su ih kako bi ih oni, ali i svi koji su ovamo došli te jedni druge međusobno osnažili u njima primarnoj, a nadasve plemenitoj zadaći – dojenja.

>> Nacionalni tjedan dojenja u Čakovcu

Vesna Vukšić, patronažna sestra iz Doma zdravlja, stručnjakinja s 43- godišnjem iskustvom bila je najkompetentnija da progovori o svrsi današnjeg okupljanja:- Od 1993. godine radim na promicanju dojenja kada su se svi iz naše županije uključili u UNICEF-ov program promicanja dojenja u RH- rekla je za početak te nastavila:

– Svake godine se obilježava Međunarodni tjedan dojenja i Nacionalni tjedan dojenja. Mi u Međimurju obilježavamo potonji jer je Međunarodni tjedan u kolovozu kada nam je teško okupiti ovako impozantni broj dojilja. U ovogodišnjoj kampanji rukovodimo se osnaživanjem roditelja, podržimo dojenje i pomognimo im da to bude sada i ubuduće – istaknula je ovu lijepu poruku.

Moto je usmjeren prema društvenoj zajednici, sadrži socijalnu pomoć roditeljima, edukaciju i apel prema poslodavcima da omoguće majkama da za vrijeme radnog vremena mogu najljepše i najtoplije trenutke posveti svom djetetu, odnosno dojenju.

Apelira se na poslodavce da se osigura fleksibilno radno vrijeme za majke, da one imaju svoje vrijeme i kutak za dojenje te da se ono održi u drugoj i u trećoj godini djetetova života.

Pohvalno se izrazila o ‘modernim’ očevima koji se jako puno uključuju o skrbi za potomstvo, od praćenja trudnoće, uključuju se u trudničke tečajeve, prisustvuju porodima….pa se između tata i mama po tom pitanju već može staviti znak jednakosti, a što je lijepo i pohvalno. Spomenute su grupe za podršku dojenju, gdje je Međimurje kolijevka tome, u Čakovcu se ona tradicionalno okuplja petkom, a ima ih diljem Međimurja, negdje oko desetak grupa.

Uz rukovodeće ljude ZZJZ MŽ, ovamo su podršku skupu došli dati međimurski dožupan Josip Grivec,a došao je i dogradonačelnik Čakovca Mario Medved. Cijelom akcijom je vrsno koordinirala Irena Mađarić, glavna sestra Doma zdravlja Čakovec.

Na trgu su bila postavljena dva propagandno-informativna štanda na kojima su roditelji mogli dobiti pregršt savjeta vezanih za dojenčad.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije