Sastanak Udruge za celijakiju: Saznajte sve o toj bolesti

Sastanak Udruge za celijakiju: Saznajte sve o toj bolesti

Udruga za celijakiju Međimurske županije u utorak, 13. rujna u Županijskoj bolnici Čakovec na 4. katu pedijatrijskog odijela organizira sastanak za sve one koji se žele upoznati s ovom bolešću. Celijakija (Celiac Disease) doživotna je nepodnošljivost glutena i jedna je od najčešćih kroničnih bolesti.

Kameleonska je bolest sa bezbroj lica, najčešće asimptomatska, bolest koja se često krivo tumači, teško prepoznaje i prečesto neprepoznata i ostaje. Posljedica toga, dugogodišnja su lutanja za traženjem uzroka tegoba i brojne teške bolesti. Povećana smrtnost od malignih bolesti je i do 40 puta. Od 100 osoba najmanje jedna do dvije bi trebala biti prepoznata kao osoba s CD i trebala bi znati sve detalje striktnost koje zahtjeva jedina terapija – bezglutenska zdravstvena dijeta.

Potrebno je često pomisliti na ovu bolest. Brojne štetne posljedice po zdravlje često i smrtne treba spriječiti na vrijeme. Udruga ovih dana planira održati i tečaj bezglutenskog kuhanja, najavljuje predsjednica udruge Draženka Habuš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije