6. SAJAM SIGURNOSTI I PREVENCIJE

VIDEO I FOTO Željko Prša: ‘Nastavit ćemo kadrovski osnaživati Policijsku upravu međimursku’

'Međimursku policiju treba kadrovski osnažiti - stižu novi policajci'

Prigodnom svečanošću u dvorani Srednje škole Čakovec danas je otvoren 6. Sajam prevencije i sigurnosti, a ujedno obilježen Dan policije 29. rujna. Po završetku svečane akademije, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, koji je bio izaslanik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, pohvalio je rad međimurske policije.

>> Sajam sigurnosti i prevencije 2019.

– Policijska uprava međimurska je svakako jedna od naših perjanica po pitanju prevencije i povezanosti sa svim subjektima u zajednici koji pridonose tome da sigurnosno okruženje bude što bolje. Čestitam im na tome što kao jedna od manjih policijskih uprava u Hrvatskoj postižu tako dobre rezultate. Kvalitetu njihovog rada na tom planu potvrđuje i ovaj vrlo dobro organizirani sajam, rekao je Prša.

Upitan o mogućem povećanju broja policijskih službenika PU međimurske najavio je zapošljavanje novih djelatnika.

– Prije nekog vremena se ostvarila najava našeg ministra i 27 policijskih službenika je vraćeno ovamo s područja drugih policijskih uprava ili se radi o novim, mladim policajcima koji su završili prekvalifikaciju. Sljedeće godine ćemo pokušati poslati ovdje još jedan određeni broj policajaca, jer međimursku policiju treba kadrovski osnažiti. Kada imate vidljivog policajca na cesti, ulici ili u naselju onda je to zasigurno najbolja prevencija, zaključio je.

Prša je istaknuo da MUP spremno dočekuje najavu ulaska Hrvatske u schengensko područje.

– MUP je apsolutno spreman, jer smo sve zadane kriterije davno ispunili. Imamo dovoljno ljudi na granici i ova situacija s migrantskim pritiskom nam ne radi nikakve probleme da naše granične službe ne bi funkcionirale kako treba. Primjenjujemo sve schengenske uzuse i mislim da smo spremi kad god Europska komisija donese odluku, završio je Prša.

Načelnik PU međimurske Ivan Sokač izrazio je zadovoljstvo organizacijom sajma.

– Svake godine sve je više izlagača, uključili su se naši susjedi, policijske uprave, srodne službe i drugi. Ima jako puno aktivnosti i vjerujem da je sajam zanimljiv svim posjetiteljima – rekao je.

Sokač se pozitivno izrazio i o stanju sigurnosti na međimurskim cestama.

– Stanje sigurnosti u prometu u Međimurju je dobro. Imamo smanjenje broja prometnih nesreća, kako onih s materijalnom štetom, tako i s ozlijeđenima, u odnosu na prošlu godinu, kao i manji broj poginulih. Mjere koje poduzimamo i nove zakonske uredbe pozitivno utječu na stanje sigurnosti u prometu, ocijenio je Sokač.

Izrazio je zadovoljstvo preventivnim programima koje provode.

– Naše preventivne akcije prepoznali su i drugi, pa naša rješenja koriste mnogi kolege iz ostalih policijskih uprava. Mi ćemo i dalje provoditi ovakve programe, jer 1 kuna uložena u prevenciju vraća se s 3 kune – završio je. 

Više od pedeset izlagača na prostoru SRC-a Mladost predstaviilo je javnosti  raznovrsne aktivnosti na prevenciji svih oblika kažnjivih ponašanja i zaštiti ljudskih života te imovine. Zanimljive pokazne vježbe i opremu koju koriste u svakodnevnim intervencijama prezentirali su pripadnici Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske, Javne vatrogasne postrojbe Grada Čakovca, Gradskog društva crvenog križa, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.

Djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” iz Zagreba predstavili su posjetiteljima razne forenzičarske metode i sredstava za pronalazak i izuzimanje tragova s mjesta počinjenja kaznenog djela, kao i njihova vještačenja (“Čarobnjaci u akciji – mali forenzičari”). Posebna atrakcija i ove godine bio je dolazak službenog helikoptera MUP-a. Zanajmlađe posjetitelje organiziran je veliki broj atraktivnih i edukativnih radionica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije