VELIKI JUBILEJ

VIDEO I FOTO Vatrogasci iz Donjeg Kraljevca 130 godina u službi čovjeka i humanosti

Dvodnevna rođendanska svečanost s visokim uglednicima - dr. Antom Sanaderom, predsjednikom HVZ i dopredsjednikom Hrvatskog sabora i Darkom Horvatom, ministrom u Vladi RH. VZMŽ zastupao Mladen Kanižaj, zapovjednik VZMŽ i JVP Čakovec. Nagrađeni najzaslužniji te je blagoslovljeno novo vatrogasno vozilo.

U subotru, 31. kolovoza u kasnim podnevnim satima mimohodom 200-tinjak učesnika iz dvadesetak DVD-a Međimurske županije, onih iz susjednih te vatrogasaca iz Austrije, Mađarske i Njemačke započeo je završni dio dvodnevne rođendanske proslave DVD-a Donji Kraljevec.

>> Svečana proslava 130 godina DVD-a Donji Kraljevec

Mimohod je predvodio Puhački orkestar općine Donji Kraljevec, a svoj su mu obol dali i članovi udruge Međimurski konjari koji su prezentirali restaurirane zaprežne šprice. 
Nakon intoniranja himni i počasti preminulim vatrogascima, okupljene je ispred mjesnog vatrogasnog doma pozdravio predsjednik DVD-a Donji Kraljevec Marijan Blažeka.

Bili su to dr. Ante Sanader, predsjednik HVZ i dopredsjednik Hrvatskog sabora, Mladen Kanižaj, zapovjednik VZMŽ i JVP Čakovec, Miljenko Horvat, načelnik Općine Donji Kraljevec, Franjo Jančec, predsjednik VZPO D. Kraljevec – Goričan, Ivan Novak, predsjednik Kluba vatrogasnih veterana VZ MŽ i vlč. Mato Vonić, župnik župe Draškovec, Domagoj Štefan, predsjednik MO D. Kraljevec, inozemni predstavnici iz Freiwilige Feuerwehr Pistorf i Freiwilige Feuerwehr Heimschuh i vatrogasci mađarskog Pomurja kao i oni drugih županija s kojima Donjokraljevčani surađuju. Program proslave je vodila Vladimira Križaj – Grabant.

Ona je bila ta koja je pročitala prebogatu društvenu prošlost koja je započela 1244. godine spominjanjem selišta Rojc iz kojeg je kasnije raslo naselje Donji Kraljevec koji danas broji 1.800 stanovnika i jedno je od vodećih industrijskih naselja u Donjem Međimurju. Posebno je istaknula:

– Potreba za okupljanjem ljudi u borbi protiv vatre pojavila se u Donjem Kraljevcu još 1813. godine kada je mjesto zadesio katastrofalan požar koji je uništio čitavo naselje.  Organiziranju DVD-a se pristupilo 1888. godine, a DVD-o Donji Kraljevec je u potpunosti prijavljeno  i osnovano 1889. godine. Zasluga osnivanja pripada: Stjepanu Kovačeviću (učitelju), Pavlu Habušu, Stjepanu Gosariću, Đuri Kovaču te Blažu Strahiji. Prilikom osnivanja društvo je brojilo 36 članova. Većinu prihoda Društvo je ostvarivalo organiziranjem zabava za mještane i okolna sela da pribavili novac za opremanje DVD.

Govorila je ona o latastrofalnim požarima u naselju koji su ‘tjerali’ zajednicu za što boljom protupožarnom zaštitom. U 1955. godini započeta je  izgradnja novog vatrogasnog doma na postojećoj lokaciji. Sa betoniranjem se započelo 10. srpnja  1955. godine. Društvo je za početak gradnje raspolagalo sa svotom od 70.000 dinara dok se ostatak sredstava prikupljao organiziranjem zabava i raznih manifestacija. Po prvi put su se pozvali mještani koji žive i rade u inozemstvu da pomognu kod izgradnje vatrogasnog doma.

1957. godine Mjesni odbor Općine Donji Kraljevec odobrio je društvu regres za nabavku opreme i dovršetak doma u iznosu od 160.000 dinara. 1960. godine pregrađen je dio spremišta kako bi se dobilo mjesto za održavanje sastanaka i ujedno je dograđen gornji kat vatrogasnog doma. Prva vatrogasna cisterna marke DODGE nabavljena je u Zagrebu 1964. godine. 80-ih su godina članovi DVD-a Donji Kraljevec počeli pokazivati pravi takmičarski duh.

Tako su se 2.listopada.1983. godine plasirali na državno natjecanje SRH u Splitu te u vrlo jakoj konkurenciji osvojili 6. mjesto. Također su ponovili taj uspjeh i plasirali se na državna natjecanja 21. rujna.1985. godine u Slavonskom Brodu, te 17. listopada 1987. godine u Bjelovaru i tamo pokazali svoju kvalitetu. 

Prostorije DVD-a Donji Kraljevec  do današnjeg dana krasi preko 80 pehara koji su osvojeni na raznim natjecanjima. Tih je godina potpisana i Povelja o bratimljenju Donjeg Kraljevca i Sesvetskog Kraljevca. Voditeljica je istaknula velike pomake u DVD-u, kadrovske i materijalne, nakon demokratskih promjena u Hrvatskoj od kada DVD rapidno raste u svim segmentima djelovanja i danas je jedno od vodećih u VZMŽ.

Svemu tome doprinose sklapanja novih poznanstva sa vatrogascima iz Regensburga, Pistorfa, Penzendorfa. Sve su to mahom postrojbe koje su bolje opremljene od njih te su ih na zajedničkim vježbama upoznavali s njihovim načinom rada prilikom pojedinih intervencija, ali su ih i materijalno pomagale.

– Ipak ono što će obilježiti ovu godinu osim proslave je i činjenica da smo dobili na korištenje potpuno novu autocisternu od Vlade Republike Hrvatske – Ministarstva gospodarstva iz robnih rezervi. Rezultat je vidljiv, a o tome koliko nam je takvo vozilo potrebno govori i činjenica da smo novo vozilo u tih dva mjeseca koristili već 4-5 puta na raznim intervencijama, zadnje na požaru u Prelogu.

Za sve ove aktivnosti koje smo poduzimali u zadnje vrijeme potrebna su osim velikog zalaganja samih članova društva i znatna financijska sredstva. Bez pomoći Općine Donji Kraljevec, Vlade Republike Hrvatske, Mjesnog odbora Donji Kraljevec, te donacijama mještana i poduzetnika u Donjem Kraljevcu sve ovo ne bi bilo ostvarivo. Stoga se svima zahvaljujemo na bilo kakvoj pomoći bila ona financijske ili materijalne naravi – istaknula je za kraj voditeljica čije smo izlaganje maksimalno saželi glede ograničenosti prostora.

Istaknut ćemo kako su se u ulozi čestitari okupljenima obratili dr. Ante Sanader, Mladen Kanižaj, Miljenko Horavt, Franjo Jančec i Ivan Novak. Godile su njihove riječi pohvale za sve učinjeno, pogotovo za postignute rezultate u natjecanjima sa zaprežnim špricama gdje su postali i ostali nepobjedivi. Gode riječi predsjednika dr. Sanadera koji je rekao kako međimurski vatrogasci spadaju u sam hrvatski vrh, a za što zasluge pripadaju i slavljenicima.

Miljenko Horvat je pohvalio samoinicijativnost te je ispričao izostanak međimurskog župana s proslave. Maden Kanižaj je posebno zahvalio za dolazak dr. Sanadera u ovaj kraj. Govorili su i čestitali rođendan društvu gosti iz inozemstva, gdje su im oni iz Pistorfa za rođendan darovali 50 vatrogasnih kaciga, isti toliki broj zaštitnih jakni i hlača.

Najsvečaniji trenutak je bio blagoslov autocisterne koju su netom dobili, a što je učinio draškovečki župnik vlč. Vonić. Uslijedio je kulturni program kojem su obol dali članovi KUD-a Donji Kraljevec. Na svečanost je, glede drugih obveza, na sam kraj došao Darko Horvat te iskoristio priliku da biranim riječima čestita slavljenicima i ukaže na ulogu ‘njegovog’ ministarstva u pomoći humanitarnim udrugama. 

Nagrade najzaslužnijima

Dr. Sanader, Mladen Kanižaj i Marijan Blažeka uručili su nagrade i priznanja.
Hrvatska vatrogasna zajednica na temelju Pravilnika o dodjeli priznanja i odlikovanja, dodjeljuje diplomu kojom se potvrđuje pravo nošenja vatrogasne medalje sa zlatnim obilježjem za doprinos u zaštiti od požara i vatrogastvu sljedećim članovima: Branku Međimurcu i Marijanu Blažeki. Hrvatska vatrogasna zajednica na temelju Pravilnika o dodjeli priznanja i odlikovanja, dodijelila je odlikovanje za posebne zasluge  Dragutinu Gladu.

Vatrogasna zajednica Međimurske Županije na temelju Pravilnika o dodjeli priznanja i odlikovanja, dodjeljuje diplomu za hrabrost i požrtvovnost u zaštiti i spašavanju, kojom se potvrđuje pravo nošenja  srebrne vatrogasne plamenice sljedećim članovima: Aleksandaru Zdravkoviću, Tomi Gosariću, Željku Tizaju,Tihomir Toti i Bojanu Barloviću.

Vatrogasna zajednica Međimurske Županije na temelju Pravilnika o dodjeli priznanja i odlikovanja, dodjeljuje diplomu za hrabrost i požrtvovnost u zaštiti i spašavanju,kojom se potvrđuje pravo nošenja  srebrne vatrogasne medalje Nenadu Tisaju. Vatrogasna zajednica Međimurske Županije na temelju pravilnika o dodjeli priznanja i odlikovanja, dodjeljuje diplomu kojom se potvrđuje pravo nošenja vatrogasne medalje sa brončanim obilježjem za doprinos u zaštiti od požara i vatrogastvu Nikoli Kramaru.  

Marijan Blažeka je u ime DVD D. Krajevec dodijelio priznanja: Pokrovitelju proslave Općini Donji Kraljevec (Miljenko Horvat), ministru u Vladi Republike Hrvatske Darku Horvatu, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, Antunu Marodiju, Vatrogasnoj zajednici Međimurske županije, Stjepanu Blažeki i Zlatku Ružiću.

Dan ranije priznanja su dodijeljena na svečanoj sjednici društva. Primili su ih u ime Vatrogasne zajednice Međimurske županije: Dario Đebi, Luka Lipić, Nikola Kramar, Božidar Cvek, Andrija Ribić, Nikola Lesinger, Alen Kovač, Ivan Ružić, Josip Balent, Antun Gosarić, Franjo Blažeka, Darko Kolarić, Đuro Lepen, Andrija Kovač i Josip  Ružić.

DVD Donji Kraljevec je pak za dugogodišnji rad nagradio: Ivana Ružića, Josipa Balenta, Antuna Gosarića, Franju Blažeku, Darka Kolarića, Đuru Lepena, Andriju Kovača i Josipa Ružića te Općinu Donji Kraljevec i Međimursku županiju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije