PONOS DVD-a i GRADA

STARA DAMA PRKOSI VREMENU DVD Mursko Središće ima najljepšu staru špricu u Međimurju

Neka vatrogasna društva Međimurja revno čuvaju uspomene na svoju prošlost. To se posebno odnosi na čuvanje vatrogasnih šprica, a one su spomen na mukotrpno gašenje vatrenih stihija u prošlosti

U sklopu manifestacije Međunarodnog natjecanja sa zaprežnim špricama u Svetoj Mariji proglašava se i najljepša šprica koje učesnici natjecanja dovoze na posebnu izložbu. Kako to normalno biva, tada se među njima proglašava najljepša, najuređenija, kako to dolikuje staroj i otmjenoj ‘dami’.

Ove godine, isto kao i prije dvije godine, najljepšom je proglašena šprica koju su u Svetu Mariju dovezli natjecatelji DVD Mursko Središće, a prije dvije godine ovamo je dovezena samo glede izložbe.

O tome kako je u dvije godine šprica proglašena najljepšom, i tome što je tome prethodilo, detalje smo saznali od Tanje Smolković, tajnice DVD Mursko Središće.

– Vatrogasna šprica koja je u vlasništvu DVD Mursko Središće izrađena je davne 1892. godine u Budimpešti. Proizvođač šprice je bila tvrtka Walser F. Nemamo točan podatak od koje se godine nalazi u vlasništvu našeg DVD-a, ali pretpostavka je da je u društvo došla nakon prvog svjetskog rata budući da je za vrijeme rata sva imovine društva uništena – kaže tajnica i dodaje: – Šprica se do 2010. godine nalazila u spremištu DVD-a, a nakon toga na inicijativu Upravnog odbora društva za nju je izgrađena  nadstrešnica ispred gradske uprave gdje je sada šprica izložena.

Izgradnju nadstrešnice financirao je Grad Mursko Središće. 2017. godine također na inicijativu Upravnog odbora društva krenulo se u obnovu šprice. Obnova je trajala mjesec dana, a ukupno je utrošeno oko 300 sati rada članova DVD-a. Obavljeno je pjeskarenje metalnih dijelova, metalni dijelovi obojeni su temeljnom bojom, potom crnom, da bi na kraju dobili zlatnu boju. Dijelovi šprice od mesinga i bronce su ispolirani. Drveni dijelovi su očišćeni i premazani zaštitom – pojasnila je.

Tko se je u tome posebno istaknuo?

– Članovi društva koje su odradili te poslove bili su Petar Kraljić, Mladen Kontrec, Dejan Majhen, Renato Matoša, Nikola Sabo, Kristijan Novak, Patrik Vrbanić, Karlo Vrbanić i Miljenko Palnec, a uz pomoć donatora i to društva Dobranić d.o.o., Deban dizajna, Metal-Marodi te obitelji Marodi. Ukupan trošak obnove šprice iznosio je oko 1.000 kuna – rekla je, posebno dodavši: – 2017. godine uz proslavu 135. godina osnutka društva, obnovljena šprica je, svečano uz pratnju naših najstarijih članova, smještena na svoje mjesto ispred gradske uprave.

Opet ste je izvukli ispod ‘staklenog zvona’?

– Da, dvije godine kasnije, ponovno smo odlučili svoju špricu izložiti na izložbi starih šprica. Time smo samo željeli pokazati da o svojoj šprici brinemo i da je još uvijek u onom sjaju kao kad je prvotno bila obnovljena. Dakle, nismo je zapustili i spremili je u spremište da je zub vremena uništi. To je zapravo naša ‘stara dama’ kojoj vrijeme ne može ništa, već naprotiv ona je svake godine sve ljepša. Uz špricu je u Svetom Mariji bila i desetina društva koja je po prvi puta sudjelovala na natjecanju starim špricama.

Mjesto na kojem se šprica danas nalazi zapravo je simbolično za DVD i sam Grad Mursko Središće. Naime, to je zapravo lokacija nekadašnjeg spremišta DVD-a. ‘Stakleno zvono’ smo spomenuli glede toga jer je doista staklom ograđena.

Riječ, dvije o društvu?

– Dobrovoljno vatrogasno društvo Mursko Središće osnovano je 1882. godine. Djeluje na području grada Mursko Središće te naselja Hlapičina i Štrukovec. Jedno je od tri dobrovoljnih vatrogasnih društava koje djeluju na području grada. Društvo broji 55 članova, od čega je 29 operativnih – rekla je.

Predsjednik društva je Juraj Zadravec, dok je zapovjednik društva Miljenko Palnec, a tajnica, kao što smo ranije spomenuli, naša zahvalna sugovornica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije