VODA KAO USTAVNO LJUDSKO PRAVO

POTPISIVANJE U ČAKOVCU Sve ‘udarne’ dane će se prikupljati potpisi za peticiju ‘Voda u Ustav’

- Voda je život! Ustav mora štititi ljudsko pravo na pitku vodu, ističe se u peticiji imena 'Voda u Ustav'. U srijedu skupljanje potpisa na sajmištu, a danas na glavnom čakovečkom trgu

Most nezavisnih lista pokrenuo je inicijativu kojom želi Ustavom zaštititi vodu kao osnovno ljudsko pravo i javno dobro, a Inicijativa građana ‘Voda u Ustav’ prikuplja potpise u cilju te zaštite. O tome su nam danas na glavnom čakovečkom trgu govorili članovi Inicijative predvođeni saborskim zastupnikom i ustavnim stručnjakom Robertom Podolnjakom.

– Još u lipnju smo pokrenuli ovu inicijativu u Hrvatskom saboru, prikupili potpise cjelokupne oporbe i uputili u proceduru da bi se voda Ustavom zaštitila kao osnovno ljudsko pravo i kako bi svi građani Republike Hrvatske imali pristup pitkoj vodi, kazao je saborski zastupnik Mosta. Dodao je da peticija predstavlja dodatni pritisak prema predsjedniku Sabora i vladajućima kako bi ova tema došla na raspravu u Hrvatskom saboru.

– Peticijom se traži da u Ustav uđe odredba da je opskrba kućanstva pitkom vodom i vodom za kućanstva neprofitna komunalna djelatnost koju osiguravaju javni isporučitelji- naglasio je i dodao kako  na međunarodnoj razini sve više jača pritisak korporacija na izvore vode, a Hrvatska je po količini vodnih resursa u samom svjetskom vrhu pa se bogatstva moraju sačuvati na način na koji je to već napravila Slovenije i neke druge zemlje. Peticijom se namjerava prikupiti 50.000 potpisa. Rečeno je da se peticija može potpisati i putem interneta na www.peticija24.com/voduuustav.

Od predsjednika Hrvatskog sabora se traži, a nakon prikupljenih potpisa, da u Saboru o toj inicijativi i problematici donese odluka najkasnije do 1. studenoga ove godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije