NA ČAKOVEČKOM JUGU

FOTO Dvadeset godina Župe sv. Antuna Padovanskog: ‘Neka Čakovec bude još veći, još katoličkiji i još hrvatskiji’

- U ovih 20 godina Čakovec raste, a raste i ova naša zajednica vjernika, a ja želim da u sljedećih 20 godina Čakovec bude još veći, još katoličkiji i još hrvatskiji, jer to će značiti da će nas biti ovdje gdje smo najpotrebniji, rekao je u propovijedi fra Dragutin Bedeničić, predvoditelj misnog slavlja

U subotu, 3. kolovoza je 20 godina od uspostave Župe Svetog Antuna Padovanskog na čakovečkom Jugu, a tim povodom u toj istoj crkvi služena je slavljenička sveta misa koju je predslavio fra Dragutin Bedeničić, svećenik u Osijeku, a nekada i svećenik u Čakovcu, pa i u vrijeme kada se gradila te je izgrađena današnja velebna i lijepa crkva na slavu Sveca cijelog svijeta.

U propovijedi je fra Dragec, kako ga zovu kolege i prijatelji, govorio o nastajanju župe rekavši i ovo: – Imali su mnogi prije nas prigode izgraditi ovdje crkvu, ali nisu, pak su onda došle komunističke vlasti koje nisu dozvoljavale da se gradi, a onda je došla ‘Danica’, došla je nova Hrvatska i bili su tu novi dobri ljudi koji su htjeli crkvu izgraditi. I dobili su dozvolu, i puno toga su dobili i još više dali i uspjeli su. Danas slavimo 20 godina od uspostave župe, a ovdje na ledini rasla je i izrasla crkva, izrastao je dom Gospodinov u koji dolazimo, u koji dolazite i s Bogom se susrećete.

Dvadeset godina je i mnogo i malo, zavisno odakle gledamo, gdje smo bili i gdje jesmo. Čakovec je narastao u veći grad, narasla je i naša župna zajednica i ona na sjeveru i ova na jugu i sve je to lijepo i dobro. No, trenutak je da se mnogi zapitaju je smo li dovoljno činili za ovu našu zajednicu, za našu djecu i za sve nas? Više nam nitko ništa ne brani, a ne znam, ne vidim, da nas ima više. Zato želim u ovoj svečanoj prigodi reći i Boga zamoliti, da nam Čakovec bude još veći, još pobožniji i još hrvatskiji – poručio je fra Dragutin.

S njime za oltarom su bili domaći župnik fra Tomislav Božiček, čakovečki gvardijan fra Željko Želežnjak i velečasni Milan Kerš, svećenik Bjelovarsko-križevačke biskupije. Svetoj misi nazočio je lijep broj vjernika iz Čakovca i drugih sredina, od predstavnika vlasti primijetili smo samo Sonju Tošić Grlač, pročelnicu Upravnog ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije.

Pod svetom misom pjevao je župni Mješoviti zbor, a na kraju mise na sudjelovanju svima se zahvalio župnik fra Tomislav, koji je podsjetio na župnike koji su prije njega upravljali ovom župom, od dana njezinog utemeljenja, a prvi je bio pater Antun Jesenović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije