PROŠTENJE U ŠTRIGOVI

FOTO Završene Štrigovske noći: Rađa se nova Štrigova, tolerantna i domovinski savjesna

Program koji će se dugo pamtiti

Na proštenju u Štrigovi danas je bilo mnogo ljudstva, gotovo podjednako hrvatskih i slovenskih vjernika, što prema riječima štrigovskog općinskog načelnika Stanislava Rebernika i njegovog kolege župana iz Razkrižja Stanka Ivanušića, pokazuje kako se rađa ili nastaje nova Štrigova, ili se vraća onakva kakva je bila prije osamostaljenja dviju susjednih država.

Današnjim Magdalenskim proštenjem i proštenjarskom Svetom misom koju je u župnoj crkvi služio fra Marijan Jelušić, s kojim su za oltarem bili domaći župnik velečasni dr. Kristijan Kuhar i štrigovski mladomisnik Rafael Mikec, te svećenici Štrigovskog dekanata predvođeni dekanom prečasnim Ivanom Hecegom, te župnik u Bednji velečasni Neven Blažon rođeni Središćanec, kao i slovenski svećenici predvođeni monsinjorem Francom Režonjom, župnikom u Razkrižju, završile su ovogodišnje ‘Štrigovske noći’, koje će ostati zapamćene po izuzetno velikom broju posjetitelja i sudionika i po lijepom vremenu, te stoga nije bilo odgode niti jedne priredbe.

Najposjećeniji i najljepši događaj ‘Štrigovskih noći 2019.’ je bio koncert Evelin Novak s gostima u Zmajevom vrtu Obitelji Valkaj u Železnoj Gori. Potom slijede zbivanja na sada već kultnom Mađerkinom bregu, te na 9. umjetničkoj koloniji. Događaj za pamćenje je i održavanje Svečane sjenice Općinskog vijeća u prigodi Dana Općine Štrigova u proizvodnoj hali tvrtke NDK u Štrigovi, kao i koncerti u crkvi Svetog Jeronima. Današnjoj proštenjarskoj Svetoj misi nazočili su općinski načelnik Štrigove Stanislav Rebernik i njegov kolega župan Razkrižja Stanko Ivanušić. 

Je li velečasni Kuhar novi Slaviček?

Predsjednik Turističke zajednice Općine Štrigova Stanislav Rebernik kaže kako su se Štrigovske noći i ove godine pokazale potrebnima za ovdašnji puk i mnoge goste. A revni službenik u Turističkoj zajednici Josip Mikec, pak je posebno zadovoljan što su na Štrigovskim noćima nastupali i sudjelovali poznati i kvalitetni umjetnici, ansambli, vokalni solisti, glazbenici i slikari, te su tako postale dio značajnijih kulturnih događanja u županiji i državi.

I Rebernik i Mikec obećavaju još bolje i zanimljivije Štrigovske noći u 2020. godini, dakle dogodine. A proštenjari kojih je bilo kao kada su župnici u susjednim, onda hrvatskim župama upravljali tada mladi velečasni Leonard Logožar i prečasni Stjepan Slaviček, kažu kako je na Magdalensko prošćeju opet sve lijepo i kako ponovno mogu s prijateljima iz Razkrižja razgovarati, popiti špricer ili pivo ‘pre Knezići’, ‘pri Majdi’, ‘pre Čavleki’ ili ‘pre Đekiji’.

Kažu i kako su na poboljšanje odnosa veliki utjecaj stvorili župnici, velečasni dr. Kristijan Kuhar, za kojeg mnogi kažu kako u njemu vide ‘novog karizmatičnog Slavičeka’ i monsinjor Franc Režonja, kao i općinski načelnici Stanislav Rebernik i Stanko Ivanušić koji kažu da samo Zagreb i Ljubljana ili obrnuto kvare mnoge dobre stvari koje su ovdašnji političari, časni svećenici i pošten puk spremni činiti boljima.

I kao što je u propvijedi rekao fra Marijan Jelušić, neka primjer Svete Marije Magadlene svima bude poticaj i svijetlo, kako je iz tame, vjerom i ljubavlju moguće ostvariti zvjezdani sjaj naših sredina i srdaca. A srcima zajedničkim s obje strane hrvatsko-slovenske granice su zapravo, kao što u svojoj pjesmi kaže Marko Perkovć Thompson,… jedna duša, a nas dvoje…, stalo je do ne, suživota nego života, ispunjenog srećom, vjerom i ljubavlju, a nova prigoda je za Veliku Gospu, kada Razkrižje priprema svečanosti  s blagoslovom cvijeća i otvorenom granicom od Šprinca prema Banfiju i Štrigovi. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije