POKAZALI ŠTO ZNAJU

FOTO 21. Smotra pjevačkih zborova i vokalnih sastava Međimurja održana u Svetoj Mariji

Pozornicom je prošlo pet pjevačkih zborova i deset vokalnih skupina s dvjestotinjak pjevača koji su se svojski trudili da prikažu krunu svog godišnjeg rada

KUD Ivan Mustač-Kantor Sveta Marija i Odbor za zborno pjevanje i vokalne sastave Zajednice HKUU MŽ su bili organizatori ogleda najeminentnijih pjevačkih zborova i vokalnih skupina Međimurja. Suorganizatori su bili HDS i ZAMP, TZ MŽ i Hrvatski sabor kulture. Materijalna potpora smotri su bili Međimurska županija, Ministarstvo kulture RH i Općina Sveta Marija, dok je generalni donator manifestacije bio Međimurje-plin Čakovec.

To mogu samo istinski zaljubljenici u zborsko i vokalno pjevanje. Nastupiti u nedjelju u pregrijanoj dvorani Doma kulture u Svetoj Mariji u rano popodne pa stoga i ne čudi da su mnogi od njih s pozornice sišli oznojeni, mokri.

– To je ustvari finale vašeg godišnjeg rada i sada možete mirno na odmor – poručio je, otvarajući Smotru, predsjednik ZKUU MŽ  Dejan Buvač. Toga popodneva pozornicom je prošlo pet pjevačkih zborova i deset vokalnih skupina s dvjestotinjak pjevača koji su se svojski trudili da prikažu krunu svog godišnjeg rada kojeg su pokazali selektorima Hrvatskog sabora kulture Mariji RamljakDraženu Kurilovčanu. Druge manifestacija nije zanimala, sudionici su gledali jedni druge, pljeskali jedni drugima, a to nažalost nije prvi puta.

>> 21. Smotra pjevačkih zborova i vokalnih sastava Međimurske županije

– Zborovi i mali vokalni sastavi su došli potražiti mjesto za nastup na državnoj razini – rekao nam je Buvač i dodao kako Smotru prate dva selektora. Oni će od pet prijavljenih zborova odabrati između dva koji su u službenoj konkurenciji prijavili program za državnu smotru. Program ima svoje zakonitosti, koje pjesme pjevati, njihovo razdoblje, dok su ostala tri zbora nastupila revijalno. Od malih vokalnih skupina za državnu razinu konkuriralo je njih sedam. Tri su bila prijavljena u izvornoj pučkoj glazbi, tri u malim folklornim sastavima i jedna vokalna skupina u slobodnom žanru.

Od Buvača smo saznali kako u završnicu mogu i oba zbora ako zadovolje kvalitetom, a od malih vokalnih sastava je preporuka da selektor odabere dva, ali nikako iz iste grupacije. Buvač je s ponosom rekao kako su međimurski zborovi na državnoj razini imali izuzetne rezultate. Čakovečki pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski je godinama među vodećim zborovima u Hrvatskoj osvajanjem visokih mjesta, nekoliko puta je bio prvi omogućivši da iz Međimurske županije dobije mogućnost sudjelovanja na državnim susretima još jedan zbor, a bio je to Pjevački zbor Josip Vrhovski Nedelišće koji je imao izuzetan nastup osvojivši u revijalnom dijelu visoko mjesto.

Bilo je to za prošlu godinu. Za ovu godinu je završni festival za pjevačke zborove u Rovinju, a za male vokalne sastave bi trebao biti u Sisku, ne dođe li do neke promjene. Od pjevačkih zborova, osim spomenutih, čiji su dirigenti bili Senka BašekŠamec i Branimir Magdalenić još su nastupili Pjevački zbor Sveti Juraj na Bregu iz Pleškovca (dirigent Milovan Horvat), Mješoviti pjevački zbor Dr. Vinko Žganec Vratišinec (dirigent Tomislav Cvrtila) i Mješoviti pjevački zbor Udruge Prijatelja svetog Roka Draškovec (dirigentica Vesna Tota).

Nastupile su i sljedeće vokalne skupine: Mješovita grupa pjevača KUD Mačkovec i tamburaši (voditeljica Tihana Novak), Ženska pjevačka skupina KUD Goričan (voditelj Andrija Ribić), Muška vokalna skupina PZ Sveti Juraj na Bregu Pleškovec (voditelj Milovan Horvat), Ženska vokalna skupina KUD Katruže Ivanovec (voditelj Đuro Horvat), KUU Društvo žena Gornji Kraljevec (voditeljica Julijana Kočila), Muška vokalna skupina Katruže Ivanovec (voditelj Đuro Horvat), Ženska vokalna skupina KUU Veseli Međimurci Čakovec (voditeljica Lana Magdalenić Cvrtila), Ženska vokalna skupina KUU Zasadbreg (voditeljica Ivana Tkalec), Ženska vokalna skupina Pučpuljike Čakovec (voditeljica Stella Cimerman) i Vokalni sastav Fijolice Ljubljana (voditelj Marko Tiran).

Program Smotre tradicionalno dobro je vodila  članica domaćeg KUD Suzana Blagus.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije