MLADA ČAKOVČANKA

TINA ČATLAIĆ Trostruka državna prvakinja iz hrvatskog jezika izdaje svoju drugu zbirku pjesama!

Prvu zbirku pjesama izdala je s tek 18 godina, a već priprema i novu. Uz književnost, velike strasti su joj novinarstvo i moda

Ako još niste, vrijeme je da upoznate mladu talentiranu Čakovčanku Tinu Čatlaić, maturanticu Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, trostruku državnu prvakinju i trostruku viceprvakinju iz poznavanja hrvatskog jezika, suradnicu portala Ziher.hr i vrlo vještu spisateljicu.

Krajem 2018. godine, sa svojih tek napunjenih 18 godina, izdala je prvu zbirku pjesama ‘Gušenje polikromije’ koja sadrži 50 pjesama pisanih u razdoblju od 2014. do 2018. godine. Ta je zbirka zrcalo njenih najdubljih promišljanja o svijetu, porocima društva modernog doba, preprekama pred kojima se nalaze mladi, životu i smrti, ljubavi i mržnji.

Spisateljski poriv otkrila je već u djetinjstvu, a najveće zasluge za ljubav prema književnosti i hrvatskom jeziku pripisuje majci Nadi, profesorici hrvatskog jezika u Gimnaziji Josipa Slavenskog, kao i ocu Milanu, diplomiranom inženjeru drvne tehnologije i profesoru u Graditeljskoj školi Čakovec koji se u slobodno vrijeme bavi kreativnim dizajnom i slikarstvom.

Osim što su roditelji imali glavnu ulogu u poticanju na čitanje i pisanje, dodatna motivacija za umjetničko izražavanje bili su joj sestrična Monika Meglić te ujak Vladimir Meglić, akademski slikari I profesori Škole primijenjenih umjetnosti u Zagrebu.

Iako je trenutačno okupirana školskim obvezama i pripremanjem za upis na željenu kroatistiku i anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, izdvojila je vrijeme za razgovor i otkrila kako priprema sljedeću zbirku pod nazivom ‘Muzej lomova’, koja će svjetlo dana ugledati u ožujku sljedeće godine.

Na državnoj razini Natjecanja iz hrvatskog jezika sudjeluje svake godine od sedmog razreda

Sa samo 10 godina Tina je proglašena najčitačicom Dječjeg odjela Knjižnice ‘Nikola Zrinski’ Čakovec s ukupno 213 pročitanih knjiga tijekom jedne godine. Od nižih razreda osnovne škole osvajala je nagrade na literarnim natječajima, a više je puta sudjelovala i na Državnoj smotri LiDraNo s novinarskim i literarnim radovima.

– Smatram da iza svakog vještog pisca stoji velik broj pročitanih knjiga, to je ono što ga čini kvalitetnim. U počecima sam pisala prozu, dok sam se kasnije više posvećivala poeziji. Teme su zaista različite, reflektirane su vlastitim poimanjem svijeta u različitim razdobljima mog života, rekla je.

Na državnoj razini Natjecanja iz hrvatskog jezika sudjelovala je svake godine od sedmog razreda i svaki put postigla zavidne rezultate. Početkom svibnja ove godine osvojila je malo jubilarno, peto ovogodišnje zlato za svoju školu i postala državna prvakinja u kategoriji završnih razreda.

Ponos nije skrivala njezina obitelj, a ni Tinina mentorica Mirjana Vidović i profesor Ivan Pranjić, koji su također imali velike zasluge na njenom putu do ostvarenja prve zbirke pjesama.

Tinin kvalitetan rad prepoznali su mnogi

Od 2013. godina Tina je članica Dramskog studija Dada Kazališne družine Pinklec pod vodstvom dramskog pedagoga Davora Dokleje, koji je neke njezine pjesme uvrstio u predstave. Tako su se naslovi ‘Dora Maar’, ‘Noir’ i ‘Alisa u zemlji praznine’ pojavile u predstavi ‘ZOO’, a pjesme ‘Pismo’ i ‘Alma’ u predstavi ‘The Wall’.

– Iako zbog mnogobrojnih obaveza više nisam aktivna članica Studija, još uvijek smatram kako je uključenje u skupinu bila jedna od mojih najboljih odluka. Iskustvo i prijateljstva koje sam tamo stekla su nezamjenjiva. Predivno je pronaći mjesto gdje si okružen ljudima s vrlo sličnim interesima, a velika je čast što su upravo moje pjesme uvrštene u dvije naše vrlo uspješne predstave, ispričala je naša sugovornica.

Također, u ožujku ove godine sudjelovala je u projektu Noć mračnog cirkusa, gdje nastupaju mladi umjetnici s područja cijele Hrvatske. S ekipom Noći mračnog cirkusa nastupala je i svoje pjesme recitirala u čakovečkom Klubu Prostor te u zagrebačkom klubu Močvara.

Uz književnost velike strasti su joj novinarstvo i moda

Prije nešto više od četiri godine Tina je počela pisati za portal Udruge srednjoškolaca Hrvatske, a u 2017. godini postala je i njegova glavna urednica. Zbog brojnih školskih aktivnosti otišla je s te pozicije, no nastavila je pisati za kulturni portal Ziher.hr.

– Novinarski radovi uvijek su mi bili sporedna zanimacija, a suradnjom s portalima imala sam priliku vidjeti kako izgleda i svijet novinarstva, što me zaista privuklo. Volim se sastajati s ljudima koji imaju zanimljive živote i hobije, intervjuirati ih i naučiti o nekom novom području. Voljela bih nastaviti takve suradnje i u budućnosti, kazala je.

Trenutno pronalazi priče i piše o talentiranim umjetnicima iz područja njenih interesa, odnosno o licima likovne, filmske i kazališne hrvatske scene. Također, zanima je i svijet mode i neuobičajenih odjevnih kombinacija.

Nerijetko podržava svoje kolege umjetnike, pa je tako na maturalnoj večeri održanoj prošlog petka nosila haljinu koju je dizajnirao i sašio njen prijatelj Dario Benički, učenik Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, smjer modni dizajner.

Nova zbirka ‘Muzej lomova’

Nakon uspješne prve zbirke pjesama, logičan sljedeći korak bio je razmisliti i o drugoj. Nadolazeća zbirka Muzej lomova sadržava 26 pjesama podijeljenih u pet ‘muzejskih odjela’: autoportreti, freske, karikature, portreti i mozaici.

Autoportreti su refleksivne pjesme u kojima autorica piše o sebi, svojim promišljanjima i misaonim tokovima. Freske su tri pjesme o osobi koju se naziva jednostavno i znakovito ‘ugljenim kerubinom’, u karikaturama se ismijava ženski promiskuitet, a portreti su prikazi troje različitih umjetnika čija je karijera uništena zbog njihove psihičke rastrojenosti.

Zadnjih je deset pjesama, ‘mozaika’, u prozi i tvore jedinstvenu cjelinu kojom se zbirka zaokružuje, u njima se pripovijeda imaginarna tragična životna priča autorice.

– Naslov Muzej lomova također je simboličan. Smatram da velika djela nerijetko inspirira velika bol, povezuje umjetnost s tamom i mračnom stranom ljudske psihe koja postaje izraženija uslijed proživljavanja određene patnje. Ako se unutarnji nemiri i tuga već stvaraju, neka se onda iskoriste tako da se pretoče u veličanstvo umjetnosti, dodaje.

Zbirka će, vjerujemo, pokrenuti vulkan emocija u svakome tko će prolaziti stranicama, a o Tini, njenom kvalitetnom radu i poetskom pogledu na svijet još će mnogi pisati.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije