u predivnom ambijentu

FOTO Književna večer u Donjoj Dubravi: Dobrava u djelima svjetskih i nacionalnih pisaca

Na programu je najprije bilo predstavljanje knjige pisca svjetskog glasa Jaroslava Hašeka 'Ljubav u Međimurju'

U subotnje večer, 18. svibnja, održana je prva književna večer u nizu koju su zajedničkim snagama organizirali KUD Seljačka Sloga Donja Dubrava i izdavačka kuća Meridijani. Na samom početku okupljene su pozdravili dožupan Međimurske županije gospodin Josip Grivec, župnik župe Sveta Margareta Mirko Pilaj i dr. sc. Petar Feletar, ispred suorganizatora izdavačke kuće Meridijani.

Na programu je najprije bilo predstavljanje knjige pisca svjetskog glasa Jaroslava Hašeka ‘Ljubav u Međimurju’. Priče objavljene u knjizi pronašao je, uredio i preveo s češkog jezika Matija Ivačić, a o knjizi je govorio dr. sc. Mario Kolar sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Ulomak iz romana u kojem autor spominje Donju Dubravu i dobravske lijepe djevojke čitala je Martina Kovač Radmanić.

>> Književna večer u Donjoj Dubravi

Potom je predstavljena knjiga ‘Dvije donjodubravske rukopisne pjesmarice Matije Feletara’ koje je uredio Ivan Zvonar. Radi se o rukopisnim pjesmaricama koje je krasopisom zapisao Dobravčan  Matija Feletar, krajem 19. stoljeća. Autor studije Ivan Zvonar ukazao je na nekoliko izuzetno zanimljivih činjenica. Jedna od njih je da je u rukopisu pronašao jednu pjesmu koja je naknadno rukom upisana u rukopisnu pjesmaricu koju je započela Katarina Zrinski.

Kako se ova pjesma iz 17. stoljeća našla u Donjoj Dubravi krajem 19. stoljeća zasad nije poznato. Dvije romarske (hodočasničke) pjesme pročitala je Štefica Kovač, predsjednica KUD-a i voditeljica Dramske sekcije. Posljednja knjiga o kojoj je bilo riječi je autorska zbirka poezije akademika Dragutina Feletara.

Zbirku je predstavio dr. sc. Mario Kolar, autor pogovora. U svom je izlaganju predstavio kontekst u kojem je Feletar pisao 1970-ih i 1980-ih te istaknuo važnost njegovanja suvremene književnosti na kajkavskom dijalektu. Stalni motiv koji se provlači ovim pjesmama je ljubav prema rodnom zavičaju i Donjoj Dubravi. Nekoliko pjesama iz zbirke po izboru profesora Željka Kovača pročitali su članovi Sloge: Marija Duhović, Vid Krušelj, Enion Habijan, Nino Mirić i Dunja Miser.

Na kraju se okupljenima obratio autor zbirke Dragutin Feletar pročitavši dvije pjesme po vlastitom izboru.  Program je moderirala Janja Kovač, u ime Odbora za kulturu, sport i udruge i KUD-a Seljačka Sloga Donja Dubrava, koja nam je reka kako se sve tri knjige mogle su se kupiti po promotivnim cijenama, a uslijed velikog interesa neki su čak ostali bez željenog primjerka.

Književna večer održala se u predivnom ambijentu Sloginih prostorija, a najveća prostorija u Domu kulture Zalan bila je taman dovoljna da primi sve zainteresirane posjetitelje. Po završetku programa bio je priređen skroman domjenak uz koji su se, na veliko veselje organizatora, posjetitelji zadržali još dugo vremena u ugodnom razgovoru i druženju.

– Mnogo nasmiješenih lica s knjigama u rukama pokazalo je da Dobravčani cijene kulturu čitanja te dalo dodatni poticaj organizatorima da nastave s ovakvim pothvatima-istaknula je Kovač za koju moramo reći da je kulturnu sliku Donje Dubrave, od trenutka dolaska u Odbor, digla na znatno višu razinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije