povodom proslave velikih obljetnica

UČITELJSKI FAKULTET Povijesne izložbe o učiteljskom obrazovanju u Čakovcu

Povijesnu izložbu 'Obrazovanje učitelja u Čakovcu' pripremila je profesorica povijesti i kustosica Magdalena Vrbanec, a organizirana je i trajna vanjska izložba

Učiteljski fakultet – Odsjek u Čakovcu povodom proslave dviju velikih obljetnica – 140 godina osnutka Učiteljske škole u Čakovcu i 100 godina izobrazbe učitelja na hrvatskom jeziku organizirao je dvije prigodne izložbe.

Povijesnu izložbu ‘Obrazovanje učitelja u Čakovcu’ pripremila je profesorica povijesti i kustosica Magdalena Vrbanec. Izložba prati osnutak i razvoj Učiteljske škole i njezinih ustanova slijednica u kontekstu povijesnih zbivanja i modernizacije učiteljskoga obrazovanja od srednjoškolske do visokoškolske razine. U čakovečkoj Učiteljskoj školi, ujedno prvoj srednjoškolskoj ustanovi na području Međimurja, utemeljena je tradicija školovanja obrazovnih djelatnika u Čakovcu.

Danas tu ulogu ima Učiteljski fakultet – Odsjek u Čakovcu na kojem se izvode sveučilišni studiji za obrazovanje učitelja i odgojitelja. Izložbom je prezentirana odabrana arhivska, muzejska i knjižnična građa u ambijentu školske učionice gdje je moguće sjesti u stare klupe te uz pero i tintu okušati se u krasopisu ili pisanju na školskoj pločici koja se koristila umjesto bilježnice.

Povodom obljetnica, Odsjek u Čakovcu u svom je prostornom kompleksu organizirao i vanjsku izložbu koju su osmislili i realizirali dr. sc. Darinka KišNovak, prof. dr. sc. Blaženka FilipanŽignić (prodekanica) te doc. dr. sc. Goran Lapat (pročelnik), a izložbu je financirala Bernarda Cecelja iz tvrtke Bernarda d.o.o. U obliku poučne staze oko zgrade Fakulteta oblikovana je trajna vanjska izložba o parku i vrtovima te čakovečkom Odsjeku Učiteljskoga fakulteta u povijesnom presjeku.

Na sedam informativno-edukativnih ploča uz rad Odsjeka prezentirana su prošla i sadašnja rješenja parka i dvorišta Odsjeka. Uvidom u sadašnje stanje prostornoga kompleksa Učiteljskoga fakulteta možemo spoznati razmjere promjena njegova prostora, ali i promjene i razvoj učiteljskoga obrazovanja.

Vanjska je izložba trajnoga karaktera i uvijek dostupna posjetiteljima dok je unutarnja izložba Obrazovanje učitelja u Čakovcu otvorena do 28. lipnja u prednjoj zgradi Učiteljskoga fakulteta (Ulica dr. Ante Starčevića 55). Razgled je moguć od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati te subotom od 8 do 13 sati, uz poziv na broj 040/370-054.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije