IZLOŽBA

ISTAKNUTI UMJETNIK Izložba skulptura Nenada Opačića 10. svibnja u Muzeju Međimurja Čakovec

Na kružnoj izložbi koja započinje u Čakovcu, preko Varaždina i završava u Prelogu, regija u kojoj i najaktivnije djeluje, bit će predstavljeni radovi nastali u priodu od 2016. godine do 2019. godine.

U petak, 10. svibnja, u Muzeju Međimurja Čakovec održat će se izložba skulptura Nenada Opačića.

Izložba počinje u 19 sati.

Izložba skulptura istaknutog hrvatskog umjetnika Nenada Opačića organizirana je u suradnji Muzeja Međimurja Čakovec, Gradskog muzeja Varaždin i Muzej Croata insulanus Grada Preloga, povodom obilježavanja 55 godina od prve samostalne izložbe održane 1964. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu te 70 godina života svestranog slikara i kipara.

Na kružnoj izložbi koja započinje u Čakovcu, preko Varaždina i završava u Prelogu, regija u kojoj i najaktivnije djeluje, bit će predstavljeni radovi nastali u priodu od 2016. godine do 2019. godine impozantne brojke od preko 70 skulptorskih djela.

– Opačić u recentnom ciklusu nastavlja problematizirati istu egzistencijalističku temu (napose u ciklusu skulptura naslovljenih s ‘Kiborg’), ne mijenjajući problemsko ishodište, već ga produbljuje, otkrivajući u kiparskom diskursu nove značenjske vrijednosti. Iznimno značajna dionica otkriva i kipara Opačića kojega sada usustavljujemo u onu maestralnu kiparsku liniju, koju su oblikovali u istim materijalima (u metalu, najviše u željezu i čeliku) suvremeni europski i hrvatski kipari: Chillida, Cesar, David Smith, Syd Carpenter, Bernar Venet, Džamonja, Luketić, Stahov, Stošić, i dr. Kiparske forme Nenada Opačića sažimaju tragizam svakodnevnog destruiranja ljudskosti u čovjeku i reduciranja njegove humanističke supstancije. I to otuđenje od vlastite ljudske prirode u puki funkcionalizam i mehaničko ponavljanje jednoličnog ritma života, oblikuje robotiziranog čovjeka u ‘Kiborga’ – stoji u najavi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije