USPJEŠNI MEĐIMURCI

MLADI I USPJEŠNI Robert Poljak: ‘Stalna edukacija jedini je način za razvoj IT sektora u Međimurju’

Robert Poljak jedan od osnivača tehničke udruge OrehovicaWireless, sistemski i mrežni inženjer u poduzeću Međimurje IPC d.d. te ujedno vanjski predavač na Međimurskom veleučilištu

Po struci je stručni specijalist inženjer informacijskih tehnologija, jedan od osnivača tehničke udruge OrehovicaWireless, sistemski i mrežni inženjer u poduzeću Međimurje IPC d.d. te ujedno vanjski predavač na Međimurskom veleučilištu. On je Robert Poljak koji svaki svoj dan ispunjava radom za razvoj IT sektora u Međimurju, pa i šire. 

Slučajan prvi susret s računalom

Robert se prvi put počeo zanimati za računala još kao dijete. 

– Bilo je to devedesetih godina kada je moja majka na poslu dobila prvo računalo. Kako sam ja bio dijete koje je od malih nogu zanimala tehnika, povela me nekoliko puta na posao nakon radnog vremena da mi pokaže to računalo. Na njemu je bilo par igara koje mi je dala da igram, i ja sam se zaljubio u taj svijet – prisjeća se. 

Ubrzo je dobio svoje kućno računalo, prvo Commodore 64, a onda i pravi PC sa 100 MHz procesorom i 16 MB memorije.

– Na tim računalima proveo sam nebrojene sate igrajući razne igre, vježbajući tipkanje na tipkovnici, a kasnije i programirajući u programskom jeziku BASIC. Od tog prvog susreta s računalima  znao sam da se u životu želim baviti “nečim vezanim uz računala”. Kada je došlo vrijeme za srednju školu, logičan izbor bio je smjer tehničar za računalstvo u TIOŠ-u i nakon toga studij računalstva – govori nam Robert. 

Upisao je studij Računarstva na Međimurskom Veleučilištu u Čakovcu, te specijalistički diplomski studij Informatike na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Tijekom čitavog vremena studija bio je vrlo aktivan te je tada bio jedan od pokretača bežične mreže OrehovicaWireless. 

– Svaki slobodan vikend provodio sam na akcijama postavljanja antena za bežičnu komunikaciju, gdje sam stjecao znanje i vještine rada s usmjernicima, preklopnicima, bežičnim pristupnim točkama i ostalim dijelovima računalnih mreža. Do kraja studija to sam znanje poboljšavao i proširivao i to mi je bio veliki plus u životopisu te pomoć kod traženja prvog posla. Zaposlio sam se u poduzeću Međimurje IPC odmah nakon završetka studija, čak i prije nego što sam dobio tiskanu diplomu u ruke – kaže. 

Danas se na svome radnom mjestu uvijek nosi s novim izazovima, a upravo to njegov posao čini zanimljivim i dinamičnim. 

 – Dio radnog mjesta čini rješavanje prijava o problemima na poslužiteljskoj ili mrežnoj infrastrukturi korisnika koji s nama imaju ugovor o održavanju, pomoć kod vraćanja podataka iz sigurnosnih kopija (backupa) nakon havarije poslužitelja ili napada virusom, pomoć kod odabira informatičke opreme za poduzeće koje se širi, i slično. Značajan dio radnog mjesta je i stalna edukacija i usavršavanja jer informatika je područje koje izrazito brzo napreduje, i nedopustivo je prestati pratiti korak razvoja tehnologije –  pojašnjava nam. 

Najvažniji je praktični rad

No Robert je također vanjski suradnik na Međimurskom veleučilištu. Na kolegijima Računalne mreže i Sigurnost umreženih računalnih sustava sudjeluje u svojstvu voditelja vježbi, a na kolegijima Administracija računalnih sustava i Integracija računalnih sustava nositelj je kolegija. Pritom mu je najvažnije da svojim studentima daje što više primjera iz prakse. 

– Studenti najlakše savladavaju gradivo koje im ima smisla, za koje mogu pojmiti gdje i kako ga iskoristiti i koje probleme ono rješava. Zato se trudim svako predavanje započeti pričom o problemu koji se u praksi pojavljuje, te nakon toga objasniti kako ga tehnologija koju taj dan obrađujemo rješava, zašto je struka odlučila koristiti baš tu tehnologiju, a ne neku drugu, koje su njezine prednosti i slično. Od teorija koja je sama sebi svrha, bez da ju predavač poveže s stvarnim životom i problemima koje ona rješava, nema koristi – ističe Robert. 

Jedan od razloga zašto svoje vrijeme posvećuje i radu sa studentima krije se i u prisutnoj problematici razvoja IT sektora u Međimurju. 

– Sektor IT-a u Međimurju, kao i u cijeloj hrvatskoj, pati od problema iseljavanja stručnog kadra. To je posebno izraženo posljednjih godina, kad je odlazak IT stručnjaka u Irsku i Njemačku postao gotovo pa svakodnevna pojava. Uz to, većina mladih ljudi odlazi na informatičke studije van Međimurja i rijetko kad se vraća živjeti u Međimurje. Radi ovih razloga teško je pronaći kvalitetnog IT kadra u Međimurje, a bez kvalitetnog i mladog kadra IT struka stagnira.

To je jedan od razloga zašto sam odlučio posvetiti svoje vrijeme predavanju na Međimurskom veleučilištu i na taj način pomoći u razvoju međimurske informatičke scene –  kaže nam Robert dodajući da je također važno vještine koje će trebati budućim stručnjacima, pa i ne samo njima, moraju biti dio školskog kurikula.

Danas ponosno govori da ne može zamisliti da radi neki drugi posao, a posebno mu je drago što ono što radi ljudima može olakšati život. Njegova karijera broji mnoštvo uspješnih projekata, no jedan mu je posebno drag. 

– Najponosniji sam na regionalnu bežičnu računalnu mrežu OrehovicaWireless, u čijem sam razvoju sudjelovao od samih početaka, kroz koju sam iznimno mnogo naučio o struci kojom se bavim i koja se svakim danom širi, dobiva nove članove i pokriva sve veće geografsko područje te prati moderne standarde za bežično povezivanje i komunikaciju –  s ponosom ističe. 

Usavršavanje je sastavni dio posla

No ni njegov posao ne dolazi bez izazova, a jedan od njih je tempo na koji se trebalo priviknuti. 

– Redovita i gotovo svakodnevna edukacija, praćenje novih tehnologija i smjera razvoja postojećih tehnologija, praćenje stručnih foruma i dobrih praksi struke ponekad oduzmu više vremena nego što je pojedinac spreman odvojiti. No sve to nadoknadi zadovoljstvo kad uspješno implementiramo novu tehnologiju koja nam značajno olakšava ili ubrzava posao, te kad vidimo da nam se sav taj trud isplatio – napominje. 

U svemu tome ima bezuvjetnu podršku svoje partnerice, a ono malo slobodno vremena koje preostaje u njegovu rasporedu povremeno ispunjava igranje badmintona i skvoša, računalnih igara i gledanje humorističnih serija. 

Time puni baterije za nove poslovne poduhvate. 

– Planiram položiti još neke od industrijskih certifikata koji pokrivaju područja kojima se profesionalno bavim te i dalje pratiti razvoj informatičke tehnologije. Vesele me tehnologije koje su trenutno u razvoju, i jedva čekam da ih implementiram na radnom mjestu, a nakon toga i predajem studentima o njima – zaključuje Robert Poljak. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije