IMAMO ŠTO POKAZATI

PRVI VUZMENI ZAJTREK Međimurske delicije kojima nitko ne može odoljeti

Svi su oduševljeni međimurskim specijalitetima

Udruga uzgajivača svinja Međimurja aktivno radi na promicanju, razvoju i unapređenju uzgoja i tova svinja na području Međimurske županije od 2002. godine. Svjesni kako živimo u vremenu kada je potrebno sačuvati tradiciju uzgoja svinja na međimurskom području te aktivnije dati doprinos promoviranju lokalne gastronomske baštine članovi Udruge uzgajivača svinja Međimurja kao svoj doprinos u obilježavanju Europske godine kulturne baštine (2018. godina)  pokrenuli su projekt pod nazivom “Okusi z’ mojega grunta”. 

Jedan od važnijih ciljeva ovoga projekta je podizanje svijesti u povezivanju tradicije uzgoja svinja na malim obiteljskim gospodarstvima s očuvanjem tradicionalnih jela i običaja Međimurja kao dijela nacionalne baštine Republike Hrvatske. Tako su u subotu, 13. travnja odlučili organizirati prvi Vuzmenski zajtrek koji je upriličen u čakovečkoj Šajerici i možete ga razgledati so 16 sati.

Glavni cilj manifestacije je istaknuti tradiciju lokalne poljoprivredne proizvodnje i gastronomske kulture, omogućiti povezivanje potrošača s lokalnim proizvođačima “svinjskih mesnih delicija” – šunke i kobasica, povrća (luka, rotkvica i hrena), jaja, domaćeg kruha proizvedenog na tradicionalni način… te obiteljskih gospodarstava koja izrađuju cekere, košare, prekrivke za Uskršnje košare za posvetu hrane.
Nadalje, ovom manifestacijom žele se naglasiti uskršnji običaji poput uređenja stola, pripreme i prezentacije hrane, a isto tako na dječjim radionicama biti će prilika da mlađe generacije ponešto nauče od starijih. Mi smo se bazirali na hranu, a tamo je bila i naša Miroslava Novak – evo što je snimila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije