ZDRAV NAČIN ŽIVOTA

FOTO Nizom zdravstvenih aktivnosti u Čakovcu obilježen Svjetski dan zdravlja

‘Zdravlje za sve – informirajte se, donesite odluku i živite zdravo!’

Ususret Svjetskom danu zdravlja, koji se i svijetu već skoro sedam desetljeća obilježava svake godine 7. travnja, u zgradi Scheier Čakovec održana je javnozdravstvena akcija pod nazivom ‘Zdravlje za sve – informirajte se, donesite odluku i živite zdravo!’.

>> U Čakovcu obilježen Svjetski dan zdravlja

Naime, Svjetski dan zdravlja obilježava se pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije, čime se na globalnoj razini želi ukazati na važnost određenog zdravstvenog problema s ciljem poticanja na poduzimanje različitih aktivnosti koje će rezultirati boljim zdravljem.

Tako je u petak, 5. travnja od 10 do 12 sati u Čakovcu drugu godinu po redu provedena javnozdravstvena akcija u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca i Gradskog društva Crvenog Križa Čakovec, a pridružili su im se i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Čakovec i Udruge Međimurski slatkiši. 

Tijekom javnozdravstvene akcije, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije predstavili su brojne preventivne programe i aktivnosti koje provode, s ciljem poticanja stanovništva na korištenje tih programa, unapređenje zdravlja te prevenciju različitih bolesti.

– Većina bolesti, kao i razlozi smrti u Hrvatskoj, jesu posljedica neaktivnosti i nezdravih životnih navika. Ističe se loša i neprilagođena prehrana koja uzrokuje pretilost. Pozivamo građane da se tijekom cijele godine posvećuju sebi, svojim navikama i zdravlju, a mi smo tu da ih tome podučimo i pružimo pomoć – rekla je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal.

Posjetitelje su educirali o brojnim čimbenicima rizika za najučestalije kronične bolesti, a oni zainteresirani imali su priliku neke od tih rizika i prekontrolirati. Radila se provjera pokazatelja uhranjenosti – tjelesna težina, opseg struka i bokova, ITM, procjena rizika za tip II šećerne bolesti i rizika od moždanog udara (putem popunjavanja upitnika).

S obzirom na to da mozak, baš poput mišića, traži vježbu i treba izlaganje mentalnim aktivnostima kako bi bio u dobroj formi, stručnjaci Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti proveli su niz mentalnih izazova za sve dobne skupine.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja održana je i prva ovogodišnja akcija ‘Volonteri u Parku’, dio projekta ‘Živjeti zdravo’. Za ovaj su dan pripremili čak 12 aktivnosti za najmlađe. 

– Cilj akcije jest potaknuti građane na aktivno i zabavno provođenje slobodnog vremena na otvorenom, no poradi današnjih vremenskih uvjeta spomenute aktivnosti provest ćemo u dvorani Scheier. Istraživanja su potvrdila kako sve veći broj djece boluje od dijabetesa, a upravo razvoj takvih bolesti želimo spriječiti lijekom koji ne propisuje liječnik, odnosno kretanjem i zdravim načinom života – rekao je tajnik Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca Tomica Jakopec

Gradsko društvo Crvenog Križa Čakovec u današnju je akciju uključilo i Volonterske interventne timove koji su provodili mjerenje krvnog tlaka, određivanje šećera u kapilarnoj krvi te radionice oživljavanja uz korištenje automatskog vanjskog defibrilatora.

Akciju je podržala i pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije, ujedno i predsjednica Upravnog vijeća ŽB Čakovec Sonja Tošić Grlač. Dio atmosfere s obilježavanja Svjetskog dana zdravlja pogledajte u fotogaleriji!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije