50 GODINA KLUBA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

FOTO Predstavljena monografija o alkoholizmu: ‘Međimurje je sredina gdje svaki spašeni ovisnik mnogo znači’

Promocija je održna povodom 1. travnja na Dan borbe protiv alkoholizma, a koliko je priznata govori broj nazočnih na promociji.

Klub liječenih alkoholičara ‘Dr. Mato Golubić’ Čakovec, Savez klubova liječenih alkoholičara Međimurja i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije su u ponedjeljak 1. travnja u čakovečkoj zgradi Scheier priredili promociju monografije imena ’50 godina Kluba liječenih alkoholičara’.

Skup su uveličali predstavnici KLA iz Varaždinske, Koprivničko-križevačke županije i susjedne Slovenije. Naklada edcije je 200 primerka.

– Datum promocije nije slučajno izabran – kazale su moderatorice promocije, Diana Uvodić Đurić, dr. med. i tajnica Saveza te Kristina Zorčec, stručna terapeutkinja u KLA ‘Dr. Mato Golubić’.

Svečanost je započela u dostojanstvenoj atmosferi zgrade Scheier uz himnu liječenih alkoholičara ‘Hoćemo živjeti’, a potom su poseban ‘štih’ svečanosti s nekoliko međimurskih skladbi dale članice ŽVG ‘Pučpuljike’.

Goste i uzvanike je pozdravila Bisereka Goričanec, dr. med., predsjednica Saveza klubova liječenih alkoholičara Međimurja, a u ime KLA ‘Dr. Mato Golubić’ tajnik Tomislav Milly istaknuvši iznimni trud članstva i svih ostalih koji su radili na ovom projektu.

Marina Payerl Pal, dr. med., ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo MŽ je istaknula važnost ovog djela za Međimurja te dodala neraskidivu niz Saveza i ZJZ MŽ.

– Mi u gradu imamo mnogo starijih udruga, no vi ste nešto posebno i specifično i kao takvi, a znajući opsežnost rada na monografiji, zaslužujete posebnu pažnju. Neka vam ovo djelo bude poticaj za daljnji i još uspješniji rad – riječi su Davida Vugrinca,  pročelnika Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca.

– Budite ponosni na dobru ekipu koja je odradila dobar posao koji vam nije primaran. Hvala vam što na ovom malom prostoru radite veliki posao za mnoge obitelji vraćajući u njih osmijeh – istaknuo je, između inog, međimurski župan Matija Posavec, pohvalivši zaslužne za to, a među njima i ZZJZ MŽ i Odjel psihijatrije Županijske bolnice Čakovec.

Posebna osoba u izradi monografije je bila i ostala Kristina Zorčec, mag.soc. rad. i terapeutkinja u KLA i zato je bila najpozvanija da govori od ideje do realizacije edicije.

Bilo ju je zadovoljstvo slušati jer si je u pripremi za ovaj skup dala primjeran trud, a monografija je ta koja zaslužuje dužnu pozornost i stoga nam je Kristina obećala kako će u nedjelju biti u našoj Priči tjedna.

Ona je dio večeri odvojila za Josipa Lehkeca, klupsku legendu, koji je evocirao korak po korak sjećanja od 1975. godine do danas.

Diana Uvodić – Đurić je, govoreći o alkoholizmu općenito, govorila o značaju 1. travnja kada je 1964. godine u Zagrebu otvoren Centar za proučavanje i suzbijanje alkoholizma u Klinici za psihijatriju KB ‘Dr. Mladen Stojanović’, današnjoj KB ‘Sestre milosrdnice’ u Zagrebu, a u okviru Centra osnovan je prvi klub liječenih alkoholičara – Ogledni klub, a u jesen iste godine osnovan je prvi gradski klub – Klub ‘Maksimir’. 

Govoreći o tretmanu alkoholizma u Međimurju spomenula je ulogu KLA, osim Čakovca, u M. Središću, Prelogu, Svetoj Mariji, Donjoj Dubravi i nedavno ‘ugaslom’ u Kotoribi.

Dala je da o tome govore njihovi sadašnji i bivši terapeuti Marija Janković, iz Svete Marije, Veronika Matotek iz Kotoribe i Biserka Goričanec, dr. med., a o radu preloškoga govorila je moderatorica.

Spomenula je Ivana Dolenca, dr. med. iz Donje Dubrave, alkohologa koji je dao poseban pečat formiranju donjomeđimurskih KLA. Nažalost, on iz osobnih razloga nije nazočio skupu. Ali su tu bili Mladen Odić. dr. med. i Živko Mišević, dr. med., voditelj Odjela psihijatrije Županijske bolnice Čakovec.

On je posebno ukazao na alarmantno stanje ovisnosti u Međimurju koje je u Hrvatskoj po tome na visokome mjestu pa je to sredina gdje svaki spašeni ovisnik mnogo znači.

– Istrgnuti iz toga pakla jedan život, znači vratiti osmijeh u jednu obitelj – njegova je rečenica je koja bi trebala dugo odzvanjati našim prostorima.

Tiskanje monografije su omogućili: Međimurska županija, Grad Čakovec,Općina Nedelišće, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Savez klubova liječenih alkoholičara Međimurja, Varaždinska biskupija i Srnec tekstil.

Kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji.

>> U zgradi Scheier u Čakovcu održana promocija monografije o alkoholizmu

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije