OPERNA DIVA

VEČERNJAKOVA DOMOVNICA Evelin Novak – ponos hrvatske dijaspore, cijele Hrvatske i Međimurja

Svi su htjeli u Bad Homburgu stisnuti ruku, izreći koju rečenicu i fotografirati se s Evelin Novak - opernom divom i prvakinjom Berlinske opere, Hrvaticom u dijaspori, ponosom iseljene i raseljene Hrvatske iz Gornjeg Mihaljevca.

Tjedan dana je minulo od spektakularne priredbe Večernjeg lista, Večernjakova domovnica 2019. održane u njemačkom Bad Homburgu kod Frankfurta na Majni, kada je petstotinjak okupljenih Hrvata iz dijaspore prvo gromoglasno zapljeskalo međimurskom županu Matiji Posavcu, predstavljenom najboljim županom, najbolje županije u Europskoj uniji, a potom još snažnije Evelin Novak – primadoni i prvakinji Berlinske opere.

Voditeljski dvojac predstavio je Evelin biranim riječima, a pjesme iz njezinog grla sve su rekle o ženi koja je uspjela u velikom svijetu operne umjetnosti, premda potječe iz malog Gornjeg Mihaljevca iz najuspješnije, ali najmane županije i male Hrvatske. Evelin je primjer kako ne moraš biti pripadnik velikog naroda i velike države da bi postao slavan, što znači poštovan od struke, kolega i slušateljstva.

Večernjakova domovnica zasigurno ne spada u mega spektakle i sigurno je Evelin pjevala pred većim brojem publike, ali u Bad Homburgu je pokazano kako je ona ponos dijaspore ili iseljene Hrvatske kojoj i ona pripada, obzirom da živi u Berlinu, odakle putuje na brojne nastupe diljem Europe i svijeta i najradije u svoju Hrvatsku  i Međimurje.

Svatko od nazočnih u dvorani u kojoj je priredba održana htio je Evelin stisnuti ruku, razmjeniti po neku rečenicu i poslikati se, a ona je koliko joj je vrijeme dopuštalo udovoljila tim željama. Posebno je radostan i emotivan bio susret autora ovog napisa i Evelin u prostoriji za pripreme pred nastupe, kad je Evelin, ugledavši me na ulazu zapitala: – Isuse, pak to ja dobro vidim? Pa kaj Vi tu delate? I onda protupitanje, a kaj Ti tu delaš? Zagrljaj ljudi koji se poznaju od vremena kada je Evelin imala ili bila mlada 9 godina, a potpisnik ovog članka bio novinar-suradnik Večernjeg lista i napisao prvi članak o talentu koji je godinama kasnije postao operna diva, koju poštuje svijet.

 – Brzo su minule te godine, bilo je ponekad teško, a sad je najteže (smijeh….) jer radim i živim ono što je započeto pred dvadesetak godina. Imam puno nastupa, mnogo putujem i ovog trenutka se na ništa ne mogu potužiti. Složna smo obitelj i onda je lakše. Volim pjevati za naše ljude u iseljeništvu, a jednako tako i za sve u Hrvatskoj. U svijetu trebaš prijatelje i one koji ti pomažu i moraš biti čvrst kada si među svjetskim zvijezdama operne umjetnosti, a meni puno pomaže naša vice konzulica Biserka Lukan koja mi je više od dužnosnice.

Znate, ja uvijek i svugdje velim kako sam Hrvatica iz Hrvatske i većini se to sviđa, jer znaju puno toga o našoj povijesti davnoj, slavnoj i novijoj kao i o opernim i kulturnim osobama moje domovine, rekla nam je Evelin, zamolivši da pozdravimo sve u Međimurju.

Hoćemo Evice (opet smijeh, jer gornjemihaljevački župnik velečasni Ivan Vugrinčić reče nekom prigodom kako je Evelin zapravo Evica na međimurskom), posebice tatu Vilima i mamu Jasenku i čekamo te u najboljoj i najljepšoj hrvatskoj županiji – Međimurju i Gornjem Mihaljevcom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije