SKUPŠTINA

FOTO DVD Čakovec održao 144. skupštinu: ‘Osjećamo se sigurno i spokojno jer ste vi kraj nas’

Poruku iz naslova vatrogascima Čakovca uputio je Jurica Horvat, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca

U subotu, 30. ožujka su po 144. puta sumirali godišnje rezultate rada pripadnici DVD Čakovec. Učinjeno je to pred svojim članstvom, gostima iz dvadesetak prijateljskih društava Međimurja, Varaždinske županije i gostiju iz Republike Slovenije.

O minulom jednogodišnjem radu iscrpno i emotivno je govorio društveni zapovjednik Nikola Besedić, a skupom je predsjedao predsjednik DVD-a Branimir Grabar.

– Sa zadovoljstvom se može iznijeti da su gotovo sve zadaće postavljene godišnjim planom rada i provedene. Članovi DVD-a Čakovec bili su učesnici, organizatori i sad već tradicionalno suorganizatori obilježavanja važnih nadnevaka vezanih uz vatrogastvo u protekloj 2018. godini. Samim svojim radom iznimno smo zahvalni svim članovima DVD-a Čakovec bez kojih ovo dobrovoljno vatrogasno društvo ne bi funkcioniralo na gotovo svim područjima na temu vatrogasne djelatnosti u cjelini.

U izvješću o radu za 2017. godinu iznijeli smo lagano opadanje članstva zbog odlaska na privremeni ili stalni rad u inozemstvo. Stoga smo si na samom početku 2018. godini obećali da vatrogastvo u Čakovcu nećemo iznevjeriti, kao jedno od najstarijih vatrogasnih društava u Međimurju, a i u RH, vođeni svojom prevelikom ljubavlju za vatrogastvo. Pokazali, a i dokazali smo ne samo sebi nego i drugima da se zajedništvom, prijateljskim odnosom, dobrovoljnim radom, entuzijazmom za pripomoći sumještanima u nevolji, borbenošću na terenu, preventivnim djelovanjem, organiziranošću u svim segmentima vatrogastva, ali ipak s manjim brojem članova u našim redovima postigli sve ono što se postići dalo.

>> 144. skupština DVD-a Čakovec

Cilj svima nama je samo jedan – ako se nešto želi, voli, daje samog sebe ne 100 % nego 110 % sebe rezultat je vidljiv nama i svima vam – ove riječi Nikole Besedića izdvojili smo kao osnovnu karakteristiku njihovog rada i djelovanja jučer i danas. U DVD je danas učlanjeno 55 članova starijih od 18 godina te vatrogasna mladež i pomladak. Operativnu postrojbu čine 12 članova s važećim liječničkim uvjerenjima i najmanjim zvanjem vatrogasac, a onu natjecateljsku čine dvije ekipe članova, jedna ekipa članica starijih od 18 godina te jedna ekipa pomlatka.

– Uzbunjivanje i interveniranje operativne postrojbe našeg DVD-a u izvještajnom razdoblju bilo je 33 puta. Moramo istaknuti da se radilo o dvanaest manje složenih intervencija, tri manje složenih gašenja požara, četrnaest osiguranja za tvrtku PLINACRO d.o.o. Zagreb  i osam osiguranja prilikom većih manifestacija. Razlog samih intervencija je promjena vremenskih prilika ili neprilika, čovjekova nemarnost te namjerno izazivanje požara. Po zahtjevu građana izvršili smo prijevoz vode u sedam navrata – dodao je Besedić.

Što se tiče obuke i opremanja, rečeno je da se ono provodilo  kroz razne oblike. Osposobljavali su svoje članstvo, djecu u školama i vrtićima, a kao dio obuke proveli su i tri taktično pokazne vježbe, a za operativne članove DVD-a u 2018. godini proveli su ukupno šest taktičko pokaznih vježbi.

Besedić je dalje istaknuo: – Članovi našeg DVD-a redovito se osposobljavaju i putem obuke za vatrogasna zvanja koju organiziraju Vatrogasna zajednica Grada Čakovca, VZMŽ-e i HVZ-a. Oni koji su se osposobili u izvještajnom razdoblju, danas će za svoj uloženi trud i pokazano znanje na ovoj sjednici primiti uvjerenja i diplome o stručnoj osposobljenosti.

Grad Čakovec i Vatrogasna zajednica grada Čakovca prošle su nam godine donirali i dali na korištenje vrijednu vatrogasnu i informatičku opremu pa smo tako bogatiji za dvije ručne prijenosne stanice marke Kenwood, torbica s užetom za vezanje usisnog voda – dva komada, aluminijski ključevi ABC – tri komada, usisnom košarom i informatičkom opremom prijenosnim računalom marke LENOVO. Dozvolite mi da iskoristim ovu jedinstvenu priliku te da im se najiskrenije zahvalimo na prijeko potrebitoj opremi – rekao je dalje Besedić.

Bilo je riječi o preventivnoj djelatnost DVD-a, radnim akcijama, vatrogasnim natjecanjima. Bili su na 12 natjecanja s ukupno 16 nastupa, prisustvovali su proslavama jubileja DVD-a diljem Međimurja, a bili su čak i na 40. rođendanu DVD-a Kaštel Gomilica.

S ponosom je istaknuto bodovanje lanjskog rada od strane VZMŽ i proveden stručni nadzor od strane zapovjednika VZG Čakovca i pridruženih članica koji nije imao nikakve primjedbe niti su utvrđeni bilo kakvi nedostaci. DVD Čakovec za rad i provedene aktivnosti u 2018. godini osvojio je rekordan broj bodova od kad se provodi bodovanje u VZMŽ, te s ukupno 2913 bodova na području VZG Čakovca zauzeli 1. mjesto, a u VZMŽ u kategoriji ostala društva ostvareno je 4. mjesto.

– I na kraju, nećete mi sigurno zamjeriti ako iskoristim riječi koje su mi u srcu, uzrečicu iz višegodišnjih izvještaja, vatrogasac jednom, vatrogasac zauvijek! – rekao je zapovjednik. U narednom periodu nastavit će kontinuitetom djelovanja s temeljnim naglaskom na dugo očekivanu adaptaciju vatrogasnog doma.

Oni koji su prošli stručna osposobljavanja na skupštini su primili uvjerenja. Primili su ih Nikola Besedić, Mario Mihalic i Renato Mihalic, Tomislav Kolar i Monika Srša. DVD Čakovec dalo je posebne zahvale za poseban doprinos u vatrogastvu i zaštiti od požara. Plaketu Plamen Stjepanu Kovaču, gradonačelniku Čakovca, Mariu Medvedu, njegovom zamjeniku i predsjedniku VZMŽ i Jurici Horvatu, predsjedniku GV. Zahvale su primile Teodora Vodopija i Suzana Šimunek, a posebnu pohvalu za rad u vatrogastvu DVD Čakovec je dodijelilo Marijanu Hižaku.

Izvješće i riječi zapovjednika i plan rada, samo su bile poticaj govornicima da pohvale njihov minuli rad i djelovanje, a to su učinili Jurica Horvat, predsjednik GV Grada Čakovca, Andreas Lisjak, dopredsjednik VZMŽ, Hrvoje Novaković, predsjednik Savjeta vatrogasne mladeži VZMŽ, Vladimir Bujan ispred Kluba vatrogasnih veterana te tajnik VZG Čakovca Robert  Pevec. Govorili su predstavnici bratskih društava Radovljica iz Slovenije te iz Velikog Crnika.

Na skupštini je posebno pozdravljen Željko Besedić, počasni predsjednik DVD-a Čakovec i najstariji član, 86-godišnji Mirko Bujan i iz tvrtke Vatropromet Zagreb Nenad Radojčić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije