OČUVANJE OKOLIŠA

ČUVARI PRIRODE U Područnoj školi Novo Selo Rok učenici održali svečanu proljetnu proslavu ususret proljeću

Učenici su na proslavi obilježili stare međimurske običaje 'Ftičeki se ženiju' i 'Fašnik'.

U srijedu, 6. ožujka, u Područnoj školi Novo Selo Rok u sklopu projekta ‘Mali čuvari prirode za velike promjene’ održali smo svečanu proljetnu proslavu ususret proljeću.

Učenici su na proslavi obilježili stare međimurske običaje ‘Ftičeki se ženiju’ i ‘Fašnik’. Na početku sve prisutne je pozdravio ravnatelj I.OŠ Siniša Stričak.

Učenici su s svojim učiteljicama Marijanom Vrbanec, Ajom Sašek-Strbad, Zdenkom Buljan i Brankom Hranjec pripremili prigodni program za mame, tate, bake i djedove, dok su voditeljica projekta Silvija Kolar-Fodor i djed učenice Krešimir Vukina objasnili učenicima što se je slavilo ovim običajima i kako su nekad djeca oko kuće tražila kolačiće koje su ‘ftičeki spekli’ i crvene čizmice koje su u konačnici bile crvene noge jer su ih roditelji slali bose u tu potragu.

Djed je djeci opisao kako su djeca maskirana obilazila kućanstva pjevajući  o plešući, te za to dobila novac i krafne.

Svim obiteljima učenici biovrtlarske grupa spakirali su velike poklon pakete sjemenja iz našeg školskog vrta, koji se sastoji od čak 15 različitih vrsti sjemenja povrća i cvijeća koje učenici redovito uzgajaju i skupljaju u školskom vrtu u PŠ Novo Selo Rok.

Cilj je da se potakne i inspirira obitelji učenika na uzgoj vlastite zdrave hrane. 

Na kraju smo se svi počastili prigodnim krafnama i ‘poderanim gačama’ koje se uvijek peku za vrijeme fašnika u međimurskim obiteljima. Zimu smo tako istjerali i veselimo se proljeću i novoj vrtlarskoj sezoni.

Projekt ‘Mali čuvari prirode za velike promjene’ traje od 1. studenog 2018. do 31. kolovoza 2019. i provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec, Područnom školom Novo Selo Rok i Osnovnom školom Gornji Mihaljevec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije