UDRUGE ŽENA

FOTO Tribinom i izložbom na temu očuvanja kulturne baštine prikazana važnost udruga žena za Međimurje

- U pogledu udruga, kulturno-umjetničkog amaterizma i doprinosa izgradnji bolje i čvršće zajednice u Međimurju, bez žena mnogo toga bilo bi nemoguće i nezamislivo - rekao je župan Posavec

Međimurje ima brojne udruge čije su članice žene koje svojom aktivnošću i svestranošću pridonose kvalitetnijoj i boljoj zajednici, a značaju žena u današnjem društvu, ne samo unutar obitelji, već i u svim društvenim procesima, razgovaralo se na tribini ‘Doprinos žena u očuvanju kulturne baštine’ koja je održana u subotu, 9. ožujka 2019. godine u zgradi Scheier. 

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije u suradnji s gradskim i općinskim povjerenstvima na taj je način obilježilo Međunarodni dan žena s ciljem ukazivanja na značaj uloge žena u razvoju lokalnih zajednica.

– Organiziranjem tribine Povjerenstvo želi skrenuti pozornost na povijesnu i ideološku osnovu Dana žena jer iako je prošlo više od stotinu godina, žene još uvijek traže svoje mjesto u društvu. Jedan od ciljeva svake udruge žena je poboljšanje kvalitete života žena kroz organizaciju i osmišljavanje slobodnog vremena i uključivanje u društveni život lokalne zajednice te vođeni tim odredbama želimo predstaviti međimurske udruge žena koje već dugi niz godina marljivo djeluju na području naše Županije – poručila je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije Dijana Novak.

Kako je 2018. godina bila u znaku priznavanja međimurske popevke od strane UNESCO-a, tema tribine usmjerena je prema doprinosu žena u očuvanju kulturne baštine. Predsjednica Društva žena ‘Amalija Kranjec’ Gordana Hunjadi prikazala je utjecaj žena na život u Općini Sveta Marija kroz društvena, politička i vjerska zbivanja, dok je predsjednica Udruge žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine “Zlatne ruke” Čakovec Ana Vrbanec istaknula na koje se sve načine udruge mogu povezati sa školama, vrtićima te drugim institucijama i akterima u društvu.

Marija Prekupec, predsjednica Udruge građana “Gardruža” iz Gardinovca, kroz svoje predavanje okupljene je podsjetila kako su se nekada prale “flake na starom pralu” i istaknula kako je važno da udruge rade na očuvanje tradicijske i kulturne baštine Međimurja.

Tribini su nazočili saborska zastupnica Bernarda Topolko, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman te brojni predstavnici društvenog i političkog života Međimurja.

>> Tribina “Doprinos žena u očuvanju kulturne baštine”

– U pogledu udruga, kulturno-umjetničkog amaterizma i doprinosa izgradnji bolje i čvršće zajednice u Međimurju, bez žena mnogo toga bilo bi nemoguće i nezamislivo – naglasio je župan Posavec i zahvalio svim ženama na trudu i radu koji ulažu kroz brojne udruge.

Uz tribinu, održana je i izložba radova kojom su se predstavile “Udruga žena Strahoninec”, “Udruga Brest” iz Podbresta, “Udruga građana Gardruža” iz Gardinovca, Udruga “Potočnica” iz Domašinca i “Društvo žena Amalija Kranjec” iz Svete Marije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije