
Prednost ovakvog načina cijepljenja je što dobivate vrstu i sortu koju želite i uzimate je iz starinskih voćnjaka. Bili smo u društvu Franje Bestijanića iz Plešivice kojemu je starinski način cijepljenja u krvi i majstor je ovog posla
Ljepši početak ožujka, prvog proljetnog mjeseca nismo mogli poželjeti, te su započeli radovi u poljoprivredi, poglavito u voćnjacima i vinogradima. Vrijeme je za cijepljenje voćaka i to na starinski način, u voćnjaku ili okućnici gdje imate divlje podloge.
Jedno prijepodne bili smo u društvu Franje Bestijanića iz Plešivice kojemu je starinski ili tradicionalan način cijepljenja u krvi i majstor je ovog posla. Na privatnom voćnjaku i samo za osobne potrebe Bestijanić je cijepio trešnje, kruške i marelice i to u jednogodišnje i dvogodišne podloge.

Kad odaberem plemke pripremim podlogu, a kod jednogodišnje ili dvogodišne stabljike negdje na pola metra od zemlje je odrežem, a potom razrežem po sredini gornji dio stabljike. Plemku izređen tako da bude što tanja, no važno je da ima na rubovima koru, te nožem otvorim procjep ili razrez, umetnem plemku dobro je pritisnem pazeći na svake detalje. Naravno, tu je jako, jako bitno imati oštar nož je razrez ili rascjep mora biti obavljen jednim jedinim pokretom, odnosno rezom! I kada je sve dobro posloženo, jednostavno mjesto cijepljenja ovijem ljepljivom trakom širine oko 1 centimatar.

Za tri-četiri godine mogu se očekivati i prvi plodovi. Prednost ovakvog načina cijepljenja je što dobivate vrstu i sortu koju želite i uzimate je iz starinskih voćnjaka, kakvih još dosta ima u briježnom Međimurju. Isto tako, ovakve voćke su izdržljivije od onih iz intenzivnog uzgoja, a plodovi bajkoviti.





