ALBUM na kajkavskom narječju

INSPIRIRANI ‘DOMAČOM REČI’ S albumom ‘Domaj’ grupa Ogenj odnijela dvostruku nominaciju za Porin!

- Naslov Domaj inspiriran je ‘domačom reči’ kojom Ogenj zvuči, a Ogenj zvuči onak kak treba biti doma, familijski toplo - kaže gitarist Tomislav Mihac Kovačić

Proteklog četvrtka, 21. veljače u svečanom ozračju zagrebačkog Matis Absolute Loungeu objavljene su nominacije za 26. izdanje hrvatske najprestižnije glazbene nagrade Porin. Među sveukupno 2007 ovogodišnjih prijava raspoređenih u 36 kategorija glasačko tijelo predstavilo je izabrane miljenike.

Među favoritima smjestila se i peteročlana grupa Ogenj iz Koprivnice koja je odnijela nominacije u čak dvije kategorije – Novi izvođač godine i Najbolji album etno glazbe. Za nominacije u obje kategorije zaslužan je njihov album na kajkavskom narječju pod nazivom Domaj, objavljen u travnju 2018. godine.

Naime, svoju glazbenu priču započeli su kao akustični trio krajem 2015. godine te se s vremenom kolektiv proširio, a s njim i glazba koju sviraju. Dosadašnja akustika se raspojasala i postala energičan i čvrst miks rock ‘n’ rolla, punka i folka odsviranog na klasičnim rock instrumentima, podebljanim brzom tamburicom i violinom, što ih zaista čini jedinstvenima.

Da bi doživljaj bio bolji i da bi bend još malo iskočio iznad standardnih hrvatskih rock grupa, pobrinuo se pitki lirski izričaj na kajkavskom. Evo što nam je u ime energične petorke ispričao gitarist Tomislav Mihac Kovačić.

S obzirom na to da je Porin najprestižnija glazbena nagrada u Hrvatskoj, kakav je osjećaj biti nominiran u čak dvije kategorije?

– Nominacija za Porin Ognju predstavlja jako veliku stvar. To nam može biti i prekretnica u ovom našem malom glazbenom svijetu. Možda i prilika da stanemo i na još veće pozornice, zasviramo s još većim bendovima. No u svakom slučaju, ekipa ostaje i dalje zaljubljena u glazbu kakvu stvara, u vrijednosti koje prenosi i ideale u koje vjeruje.

Što je po Vašem mišljenju presudilo da uđete u uži izbor u ovim kategorijama?

– Prijave za nominacije napravili smo s Izdavačem i nekako nam je logično bilo odabrati nominacije za mladi bend, baš kao i etno album jer em nam je friško izašel album, em imamo puno doticaja u etno.

I sama kategorija etno albuma navodi da u nju spadaju uradci koji spajaju tradicionalnu glazbu i moderni zvuk. Vjerujem da je naš zvuk koji nosi tamburica, violina, harmonika a posebice kajkavski izričaj itekako etno, dok s druge strane sve to zapakirano u mix čvrstog rokenrola daje baš dobar ili pak najbolji odgovor na etno kategoriju Porina.

Koncertno smo jedan od najaktivnijih mladih bendova, i tu je isto tako bio logičan slijed događaja. Isto tako, ove nominacije stigle su nam i nakon nominacija Veliki prasak, nagrade nezavisne novinarske glazbene nagrade Rock&Off za mladog izvođača godine. Očito ima nešto u nama.

Koje su najvažnije karakteristike albuma Domaj?

– Album Domaj presjek je našeg stvaralaštva u protekle 3 godine. Iz prijašnjeg EP-a Još je rano izvukli smo najjače adute, pjesme Lepu Maru i Hote, hote pa smo s njima i krenuli predstaviti novi uradak koji je slijedio. Osim spomenutih, album sadrži još 10 pjesama izrazito ljubavnog te misaono-refleksivnog izričaja.

Naslov Domaj inspiriran je ‘domačom reči’ kojom Ogenj zvuči, a Ogenj zvuči onak kak treba biti doma, familijski toplo. Dakle, Domaj predstavlja Ogenj, a zapravo Ogenj predstavlja njegovani kajkavski izričaj, spoj tradicije te mladosti i energičnosti.

I dok je EP bio Još je rano, Ogenj je došao u fazu gdje se počinje osjećati kao Domaj, nama je sjeo takav izričaj i fantastično se osjećamo i snalazimo u toj folk rock/punk shemi, baš kak doma(j), gdje opet igramo na osjećaje i nostalgiju za domom. Jer sigdi je lepo, al domaj je naj!

S obzirom na to da ste ušli u finalni krug, kakva su Vaša očekivanja?

– Već ovo nam je san snova,a kamoli biti u finalu, li pak nastupati na dodjeli Porina, biti prisutan u sve više medija i priznat od strane kolega glazbenika i novinara/kritičara. Sve je to plod našeg rada i truda zadnjih 2-3 godine.

Čovjek se uvijek nada, svi smo u bendu skromni i radišni, no ako i osvojimo Porin bilo u jednoj ili obje nominacije neće nam biti teško održati govor i slikati s našom statuom – ispričao je gitarist grupe Ogenj Tomislav Mihac Kovačić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije