SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO JAVNOST

BEZ LISICA Javnosti nije promaklo kako je privedena Smiljana Srnec. Pitali smo mjerodavne koji je razlog za različitu praksu od slučaja do slučaja

'Niti u jednom trenutku navedena osoba nije iskazivala namjeru bilo kakvog otpora, napada, bijega, samoozljeđivanja ili ozljeđivanja druge osobe.'

Smiljana Srnec, osumnjičena da je 2000. godine u obiteljskoj kući u Palovcu usmrtila svoju sestru Jasminu Dominić, čije je tijelo prošle subote pronađeno u škrinji koja se nalazila u kući, u srijedu je dovezena u Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu u policijskom vozilu i uz pratnju, piše Varaždinski.hr.

Činjenica da pritom nije bila vezana lisicama potaknulo je u javnosti neke rasprave i negodovanja. Tako se i društvenom mrežom Facebook dijelila fotografija na kojoj se Smiljana Srnec privodi bez lisica, dok je Huanito Luksetić, nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog ilegalne proizvodnje kanabisa i držanja marihuane priveden lisicama.

e8e009cf66e22ef385a6f1f0869cdbc6.png?v=2

{“RELATED”:3342821}

‘Di ja živim?’ – pitanje je koje je otvorilo raspravu: ‘Ova je zemlja izgubila kompas’, ‘Sve naopako, užas gdje živimo’, samo su neki od komentara. Stoga smo odgovor na pitanje u kojim slučajevima se osobe privode u lisicama potražili od mjerodavnih.

– Policijski službenici postupaju po Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima i Pravilniku o načinu postupanja policijskih službenika. U konkretnom slučaju prilikom privođenja osobe u zgradu Županijskog suda u Varaždinu, policijski službenici PU međimurske su prema sigurnosnoj procjeni odlučili da nema potrebe primjenjivati članak 85. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima (uporaba sredstava za vezivanje), jer niti u jednom trenutku navedena osoba nije iskazivala namjeru bilo kakvog otpora, napada, bijega, samoozljeđivanja ili ozljeđivanja druge osobe.

Policijski službenici su uz takvu procjenu istodobno postupali temeljem članka 3. Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika (pripravnost – razmjernost), a policijsku ovlast privođenje proveli su prema svim zakonskim pravilima – stoji u dogovoru Policijske uprave međimurske na postavljen upit.

Podsjetimo, Smiljani Srnec sutkinja je odredila jednomjesečni istražni zatvor. Igor Pavlic, glasnogovornik Općinskog suda u Varaždinu, u objašnjenju odluke istaknuo je da ‘postoji osnovana sumnja da je ona počinila kazneno djelo ubojstva na štetu svoje sestre, čime je ostvaren temeljni uvjet za određivanje zatvora’.

– Što se tiče opasnosti od ponavljanja djela, kod osumnjičene postoji izrazito visok stupanj kriminalne volje, upornosti, bešćutnosti, ali i činjenice da je već bila u sukobu sa zakonom. Sve te okolnosti, kad se povežu, imaju značaj osobitih okolnosti i predstavljaju realnu opasnost da bi mogla ponoviti kazneno djelo – istaknuo je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije