PROMOCIJA KNJIGE

FOTO Damir Markuš ‘Kutina’ u Kotoribi održao zanimljivo predavanje o obrani Vukovara

Prostorije NK Graničar Kotoriba bile su ispunjene do posljednjeg mjesta, a Markuš je detaljno dočarao kako je to izgledalo u Vukovaru. Pohvalio je i mnoge međimurske branitelje

U subotu, 2. veljače prostorije NK Graničar Kotoriba bile su ispunjene do posljednjeg mjesta. Razlog je sjajno predavanje hrvatskog branitelja Damira Markuša ‘Kutine’ koje se održalo uoči velikog malonogometnog spektakla u kojem je MNK Klub 75 Kotoriba ugostio Futsal Dinamo.

Markuš, i sam veliki Dinamovac, sudjelovao je u Domovinskom ratu kao jedan od 58 pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga koji su pošli u obranu Vukovara. Slijedom toga, napisao je knjigu ‘58’ HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca koja broji 248 stranica sa čak 107 ekskluzivnih ratnih fotografija. U obranu Vukovara kao pripadnik HOS-a dragovoljno se uključio 27. rujna 1991. godine. Braneći čast domovine, u satniji je 25 njegovih suboraca poginulo, a od toga je troje još uvijek nestalih. 

Njegovo predavanje u Kotoribi sastojalo se od 30-minutnog filma nakon kojeg je pobliže dočarao kako je to izgledalo na prvoj crti. Osim brojnih mještana, predavanju su se odazvali i navijači Dinama iz cijelog Međimurja, kao i nekoliko međimurskih branitelja koji su na početku predavanja pozdravljeni velikim pljeskom, a Markuš je istaknuo da Međimurje može biti ponosno na velik broj Međimuraca koji su branili Hrvatsku u Domovinskom ratu.

Pričao je o svakodnevnim situacijama na bojištu, a rekao je da je u moru onih loših stvari uvijek bilo i smijeha. Kako je posebno naglasio, upravo to ih je držalo na životu na tako teškom ratištu. Položaj HOS-a bio je na Sajmištu, po mnogima najtežoj hrvatskoj bojišnici u to vrijeme. Markuš je ranjen dva puta gelerima u glavu te jednom metkom u nogu, a s malobrojnim braniteljima uspio je 17. studenog 1991. izaći u proboju do slobode.

Kazao je kako ga je posebno obradovao veliki broj mladih na predavanju u Kotoribi, a nakon što je detaljno dočarao kako je sve to izgledalo u Vukovaru, odgovarao je na brojna zanimljiva pitanja posjetitelja. Što se same knjige tiče, ona je pisana na vrlo zanimljiv način jer je Markuš pakao borbi na Sajmištu, uz svoje viđenje, dočarao i korištenjem dijelova knjige ‘Vukovarski dnevnik’ srpskog dobrovoljca Gorana Ivankovića. Obojica autora ratovala su na Sajmištu i u nekim dijelovima knjige praktički se može pratiti kako i jedan i drugi opisuju iste događaje – djelovanje snajpera, bliske borbe i drugo.

Uoči predavanja, uvodnu riječ o Markušu i samoj temi predavanja održao je mjesni knjižničar Mario Friščić, a predsjednik NK Graničar Kotoriba Zoran Radmanić, uz nekoliko rečenica o Kotoribi i NK Graničaru, Markušu je uručio prigodne poklone s obilježjima Kotoribe.

Markuš, inače predsjednik NK Dinamo Kutina, je zahvalio na poklonima, kao i Dariu Hrašćancu na pozivu i organizaciji promocije knjige. Nakon svega, zajedno sa stotinjak Bad Blue Boysa bodrio je Futsal Dinamo u utakmici protiv domaćeg MNK Kluba 75.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije