NOĆ MUZEJA

FOTO Udruga Međimurska gruda Dunjkovec treći put otvorila vrata povijesne zbirke Štrekari

Zbirka Štrekari uređena je na prostoru željezničkog stajališta Dunjkovec te je posvećena pružnim radnicima koji su željezničku prugu, jedan od najvažnijih prometnih puteva u povijesti, gradili i održavali

Udruga za očuvanje kulturne baštine Međimurska gruda Dunjkovec ovog je petka, 1. veljače povodom uključenja u najposjećeniju kulturnu manifestaciju Noć muzeja treći put otvorila vrata povijesne zbirke Štrekari. 

>> U Dunjkovcu otvorena zbirka Štrekari u sklopu manifestacije Noć muzeja 2019.

Zbirka Štrekari uređena je na prostoru željezničkog stajališta Dunjkovec te je posvećena pružnim radnicima koji su željezničku prugu, jedan od najvažnijih prometnih puteva u povijesti, gradili i održavali. Kako objašnjava jedan od organizatora izložbe i predsjednik Udruge Međimurska gruda Franjo Soldat, puno je radnika bilo upravo iz Dunjkovca, stoga su od zaborava odlučili sačuvati mnoštvo eksponata.

– U našoj se zbirci nalaze eksponati koji su tijekom cijele godine izloženi u prostoru željezničkog stajališta Dunjkovec. Prikazuju se alati i postupci pri izgradnji pruge, a svi ti materijali predstavljaju uspomenu na minule dane – rekao je Soldat te dodao kako su u realizaciji izložbe uvelike pripomogli iz Hrvatske turističke zajednice, Turistička zajednica Međimurske županije, Općine Nedelišće, kao i Turističke zajednica Općine Nedelišće.

Ove godine novitet je i zvučna kulisa, kojom organizatori nastoje posjetiteljima što bolje približiti vrijeme u koje se ovom izložbom vraćamo. Najstarija željeznička pruga izgrađena je 1860. godine i prolazi kroz Dunjkovec i Macinec, mjesta u Općini Nedelišće. Izgradnja je započela u Pragerskom u Sloveniji i gradila se prema Nagykanizi u Mađarskoj te dalje prema Budimpešti. Novija željeznička pruga, koja je kasnije spojena na ovu prugu, bitno je pridonijela daljnjem razvoju naselja Dunjkovec.

– U to vrijeme nije bilo lako naći posao. Mnogi su mještani Dunjkovca našli svoje zaposlenje na štreki pa je jedno od tradicionalnih zanimanja kojima su se bavili Dunjkovčani upravo zanimanje ‘štrekar’. Prema tome, ovo je jedinstvena izložba u Hrvatskoj, a priznao ju je i Hrvatski željeznički muzej – napominje Soldat.
Organizatori su za sve posjetitelje priredili i domjenak te su za više informacija danas  dostupni na spomenutoj lokaciji do 23 sata. Zbirku je moguće razgledati tijekom cijele godine uz prethodnu najavu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije