MUZEOLOGAJNICA

FOTO Djeca učila o digitalizaciji i izradila animirane filmiće na radionici u Muzeju Međimurja Čakovec

Održane su čak tri radionice na temu prijenosa muzejskih predmeta u digitalni sadržaj u kojima je sudjelovalo 40-ak djece vrtićke i osnovnoškolske dobi

Noć muzeja u Muzeju Međimurja Čakovec ove je godine počela već u ranim jutarnjim satima s edukativno-kreativnim radionicama u sklopu projekta ‘Muzeologajnica’ koji se provodi tijekom školske godine 2018./2019.

Podsjetimo, muzejske radionice dio su edukativne djelatnosti Muzeja Međimurja Čakovec te je svaki mjesec u godini posvećen jednoj temi na koju je zatim održan niz edukativnih radionica u organiziranim grupnim posjetima osnovnoškolaca i vrtićkih skupina. Cilj je upoznati najmlađe s međimurskom kulturnom baštinom i zavičajnom povijesti, a do sada je sudjelovalo više od 500 djece.

>> Dječje radionice u Muzeju Međimurja Čakovec

U petak, 1. veljače održane su čak tri radionice na temu prijenosa muzejskih predmeta u digitalni sadržaj u kojima je sudjelovalo 40-ak djece vrtićke i osnovnoškolske dobi. Prve dvije radionice održane su u suradnji MMČ-a sa Školom animiranog filma, pod vodstvom Jasminke Ljubić Bijelić.

U radionici kolaž-animacije na temu snijega i zime sudjelovali su učenici nižih razreda III. osnovne škole Čakovec, sudionici izvannastavne skupine Građanski odgoj i obrazovanje – Mali građani, pod vodstvom učiteljice Zdenke Novak i učitelja Aleksandra Bartolića.

– Povodom Noći muzeja ugostili smo vrtićke skupine i osnovnoškolce s područja Međimurske županije kako bismo ih pobliže upoznali s animacijom. Današnja tema obuhvaća zimske motive, gdje smo uključili i značaj međimurske kulturne baštine, a uz to je glavni naglasak na digitalizaciji – rekla je voditeljica Škole animiranog filma Jasminka Ljubić Bijelić.

Djeca su tehnikom kolaža osmislila i pripremila glavne likove animacije, koje su uz pomoć digitalne tehnologije snimili te tako postali autori svog animiranog filma, koji će sljedećeg tjedna biti predstavljen na Svečanoj projekciji u prostorijama MMČ.

Najmlađi sudionici danas su bili polaznici Dječjeg vrtića Cipelica iz skupine Loptice s odgajateljicama Radojkom Magić, Grozdanom Goričanec i pripravnicom Monikom Fabić. Na samom početku radionice djecu je s tradicionalnim međimurskim predmetima upoznala kustosica etnografskog odjela Janja Kovač.

Također, digitalizirana je i snježna animacija vrtićaraca koja je ozvučena njihovim izjavama i pjesmom. Vrijedni su bili i studenti druge godine Učiteljskog fakulteta Odsjeka u Čakovcu, koji su pomagali najmlađima u njihovim kreativnim radovima.

Zadnja radionica pod nazivom ‘Moje drago serce’ na temu QR kodiranja održana je za učenike viših razreda III. osnovne škole uz vodstvo učiteljice Martine Horvat. Radionicu je održala muzejska pedagoginja Ines Virč, a osmišljena je na podlozi poznatog oproštajnog pisma Petra Zrinskog upućenog Katarini Zrinskoj.

– Učenici su u dogovoru s nastavnicima preuzeli mobilnu aplikaciju na svojim pametnim telefonima, koja im je bila potrebna za proces dekodiranja. U samom uvodnom dijelu posvetili smo se i obilježavanju Svjetskog dana čitanja naglas, gdje je naglasak bio na tome da neka djeca nemaju mogućnosti čitati, dok mnoga djeca negoduju čitanju lektire – rekla je voditeljica radionice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije