DVJESTOTINJAK SUDIONIKA

HGSS Stanica Čakovec osiguravala Zimski spust po Dravi, imali jednu intervenciju

- Kao što se ljeti u planine ne ide u japankama, na zimskom spustu po hladnoj i ledenoj rijeci nije prikladno biti u kratkim hlačama! - kažu iz HGSS-a

Rafting klub Matis iz Varaždina u suradnji s hrvatskom podružnicom jedne od najvećih svjetskih ekoloških udruga – WWF iz Zagreba organizirao je ‘Zimski spust rijekom Dravom: Naše rijeke, naše blago!’ koji se održao u subotu, 19. siječnja na potezu od Svibovca Podravskog do Varaždina po starom toku rijeke Drave.

Rijeke Mura, Drava i Dunav tvore 700 kilometara dug zeleni pojas koji povezuje gotovo 1.000.000 hektara jednog od najvažnijih europskih riječnih područja. Također poznat kao Europska Amazona, budući UNESCO-v Biosferni rezervat Mura-Drava-Dunav u posljednje vrijeme sve je više na udaru zbog izgradnje kamenih obala i utvrda, regulacije i izgradnje hidroelektrana.

Time se direktno ugrožava opstanak prirodnih dijelova rijeke, a time i brojne životinjske i biljne vrste, posebno endemične, koje se teško prilagođavaju promjenama u količini, brzini i temperaturi toka. Kao što i sam slogan ‘Naše rijeke, naše blago!’ kaže, cilj Zimskog spusta rijekom Dravom je poslati poruku da građani žele očuvanu rijeku Dravu koja predstavlja jedno od najvećih prirodnih blaga ove regije. 

U aktivnost je bilo uključeno više od 200 sudionika u raznim plovilima. HGSS stanice Čakovec i Koprivnica osiguravale su Zimski spust s dva plovila i timovima za spašavanje na vodi uz logističku pratnju s tri vozila po kopnu. Tijekom akcije bila je intervencija gdje je bilo zbrinuto dvoje sudionika Zimskog spusta zbog neprikladne odjeće koju su koristili te je nastupila hipotermija. Osobe su bile ugrijane i transportirane u tople prostore organizatora.

– Kao što se ljeti u planine ne ide u japankama, na zimskom spustu po hladnoj i ledenoj rijeci nije prikladno biti u kratkim hlačama! – kažu iz Hrvatske gorske službe spašavanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije