kako je netko ukrao božić

NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ Tko je ukrao ‘međimurskog’ Isusa u Rijeci?!

Na samu novogodišnju noć netko je ukrao kip malog Isusa iz jaslica Riječke nadbiskupije. Unajmili su ih od Branka Lisjaka iz Donje Dubrave

– Za ne povjerovati, ali istinito – u novogodišnjoj noći netko je ‘posudio’ malog Isusa iz vanjskih jaslica uz riječku katedralu. Želio bih vjerovati da je netko bio u alarmatnoj velikoj potrebi posjedovanja maloga Boga pa ga je otuđio iz duhovnih razloga, ali jako me je teško u to uvjeriti, navodi u priopćenju rektor katedrale sv. Vida mons. Matija Matičić.

Na samu novogodišnju noć netko je ukrao kip malog Isusa iz jaslica, a do nas je stigla informacija da su jaslice djelo i vlasništvo Međimurca Branka Lisjaka iz Donje Dubrave. Oštećen je i kip pastira kojem su otpiljeni prsti.

O samom događaju priopćenje je objavio i rektor katedrale i biskupski vikar za pastoral mons. Matičić.

– Onaj ili ona koji je otuđio Isusa iz jaslica nije ni svjestan koliku je odgovornost preuzeo na sebe, jer od 22. prosinca tolike stotine duša, djece i obitelji su izrekle svoje molitve pred tim Djetetom. Također, ne znaju da osoba od koje smo ih unajmili živi od toga, jer je to umjetnički rad jednog čovjeka iz Međimurja i u stalnoj su postavci tamo kad nisu u najmu – kaže mons. Matičić.

Mi smo kontaktirali i vlasnika Branka Lisjaka. Kako nam je rekao, iz riječke katedrale su mu rekli da ne mogu preuzeti odgovornost ako se nešto dogodi, na što je on odmahnuo rukom i zapitao se tko bi išta učinio jaslicama. Nažalost, do toga je ipak došlo.

Kako nam govori Branko, spomenute jaslice napravio je 2012. godine i gotovo svake godine ih iznajmljuje. Proteklih godina bile su i na zagrebačkom Hipodromu te u Poreču.

– Sve je izrađeno u prirodnoj veličini i mogu vam reći da je to prilično veliki posao u koji uložim 400 – 500 sati rada, a i trošak materijala iznosi više od desetak tisuća kuna. Sve to radim u slobodno vrijeme, nakon posla – kaže Branko.

Prve jaslice izradio je 2001. godine i njih je prodao na Rab, a govori nam da su 2006. godine osvojile i prvo mjesto na svjetskoj izložbi u Italiji. Druge, koje je ove godine iznajmio u Rijeku napravljene su 2012. godine, a 2017. godine nastale su i treće koje trenutno ima kod kuće.

– Nisam mogao vjerovati kad su mi javili što se dogodilo, a odmah sam nekako izgubio i volju za poslom. U dogovoru s riječkom nadbiskupijom vjerojatno ću napraviti novog Isusa, a šteta će mi biti podmirena – rekao nam je Branko koji se pita koji je motiv ove krađe.

– Što reći na kraju, nego da obratite pozornost po gradu ako nije negdje Isus odbačen u neke druge ‘jasle’ iz nečijeg dokazivanja lažne i prividne snage odnosno nezrelosti i nekulture – zaključio je mons. Matičić u svom priopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije