ŽUPA Mursko Središće

Vinari u Murskom Središću obilježili blagdan svetog Ivana apostola

Zavidnu kvalitetu vina imaju Stjepan Novak, Ivan Novak, prof. Petar Novak, Martin Nedeljko, Stjepan Kovač, Josip Dobranić, Ladislav Halas, a solidna nekoliko manjih vinara

Tradicionalno od 2009. godine na poticaj župljanina Stjepana Mesarića i odobrenje župnika velečasnog Tomislava Antekovića Župa Mursko Središće obilježava i slavi blagdan svetog Ivana apostola i evanđeliste (27. prosinac), prepoznatog kao zaštitnika vina(ra). 

Tako je bilo i jučer na svečev blagdan kada su vinari koji drže do svojeg vina, vjere i običaja u podrum župnog dvora na degustiranje donijeli svoja vina, te na Svetu misu i blagoslov koji je obavio domaći župni velečasni Tomislav Antekolović.

Nakon misnog slavlja vinari, a pridružili su se vjernici te župni pjevački zborovi Mursko Središće i Strahoninec, koji su ranije imali nastup u crkvi, okupili su se u podrumu župnog dvora i degustirali sada već odlična vina domaćih vinara.

Zavidnu kvalitetu vina imaju Stjepan Novak, Ivan Novak, prof. Petar Novak, Martin Nedeljko, Stjepan Kovač, Josip Dobranić, Ladislav Halas, a solidna nekoliko manjih vinara. Prevladavaju sorte pinot, šipon, graševina, muškat, sauvignon, rizling rajnski i laški, a znakovito je kako gotovo svi vinari imaju flaširana i buteljirana vina, čega prije nekoliko godina nije bilo.

Vinari su se postarali za iskusne domaće kobasice, a delicijama mnogih izvora pridružili su se domaći Župni pjevački zbor i njegova voditeljica Danica Sabo, Župni Caritas i njegova voditeljica Biserka Perčić, pak se tako druženje produžilo i završilo u vrlo lijepom ozračju.

Druženju su nazočili i radovali se i akademski kipar Mihael Štebih i voditeljica ŽVS Ftičice i Gradskog pjevačkog zbora i negdašnja školska ravnateljica Marija Trstenjak.

Sav nazočan puk jednoglasan je kako je ovo lijep običaj i kako ga treba njegovati, odnosno nastaviti. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije