SVESTRANI PIŠTA

Stjepana Makovca – Pištu u Štrigovi poznaje staro i mlado

'Dojdite, ali popevlite nekaj svojega'. Ta je rečenica započela put štrigovskog kantautora, tekstopisca, glazbenika, glumca, pjesnika te velikog čovjeka Stjepana Makovca – Pište.

Iskra koja je počela tinjati u frazi ‘nekaj svojega’ rasplamsala se i upalila vatru iz koje je nastalo 600 pjesama. Na kavi, u toplini i udobnosti obiteljske kuće, razgovarali smo sa čovjekom kojeg u Štrigovi poznaje staro i mlado. Jedni ga znaju kao ‘muzikaša’, drugi kao glumca, a najviše njih poznaje ga kao prijatelja i zaljubljenika u svoj rodni kraj.

Priču o svom umjetničkom životu Pišta započinje prije dvadesetak godina kada je počeo pisati i uglazbljivati svoje pjesme. 

– Pjevajući u mješovitom zboru puno smo putovali i pjevali ne samo diljem Lijepe naše nego i šire, a svugdje gdje god smo došli tražili su da pjevamo nešto svoje. Mi nismo imali ni jednu vlastitu skladbu i tako sam napisao prvu pjesmu. Moj prvijenac bila je ‘Štrigovska fara najlepši si kraj’. I dan danas Štrigovčanci vole izvoditi tu pjesmu i nekako, postala je prepoznatljiva skladba našeg kraja – započinje naš razgovor Stjepan te nastavlja:

– Prvih 40-tak pjesama koje sam napisao sve sam i uglazbio, no vidio sam da nema tko izvoditi pjesme pa sam se stoga nastavio baviti poezijom. U svom opusu danas imam 600-tinjak pjesama različite tematike. Pišem u dijalektu, a volim pisati i na standardnom književnom jeziku. 

Stjepan Makovec – Pišta živi sa suprugom Katarinom. Na pitanje da li supruga čita njegove pjesme odgovara: ‘Moja supruga ne čita pjesme, ali kad slučajno koju čuje, i te kako zna dati konstruktivnu kritiku, a žene, shvatit ćeš, uvijek kritiziraju bolje nego pohvaljuju (crveni obraz i smijeh) te nastavlja: ‘Nikad nisam pisao o supruzi, no nije kasno. Ima još mnogo tinte u mom peru.  Inspiraciju nalazim šetajući po svojim bregima, promatrajući ljude, situacije, a nekad moraš i malo »fantazirati«. 

Pišta je rođen 1942. godine u Železnoj Gori gdje živi do svoje tridesete. Početkom sedamdesetih odlazi u Njemačku, gdje ostaje do osamdesetih kada se vraća i zapošljava u Ljutomeru. Danas živi u Grabrovniku, bavi se i skladanjem.

Uglazbio je 70-tak skladbi na vlastite tekstove, izdao je s ‘Starim muzikašima’ i Vokalno-instrumentalnim sastavom ‘Štrigovčanci’ po jedan album, napisao je nekoliko dramskih djela te je do sada tiskao četiri zbirke pjesama sa stihovima na standardnom književnom jeziku i na kajkavskom jeziku. 2008. godine izdao je “Pjesme iz štrigovskih bregof”, 2011. “Dojte, dobri ljudi”, 2014. “Sebe sem ti dal”, 2016. ‘Pjesme maloga čovjeka’, dok će u lipnju 2019. godine izdati 5. zbriku pjesama pod nazivom ‘Jesenska brazda’. 

Aktivan je i u lokalnom Kulturno-umjetničkom društvu ‘Sveti Jeronim’ gdje često glumi, a i zasvira s mlađim kolegama. ‘Ljubav prema glazbi rodila se davno. Kao osnovnoškolac počeo sam svirati gitaru i brač, kasnije sam odabrao violinu i trubu koju sam svirao i u glazbenom sastavu u kojem su svirala i moja braća, zvali smo se ‘Makovci’. Kasnije sam svirao i u grupi ‘Tempo’. Danas volim pomoći kudovcima kad zatreba pomoć – kaže.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije