LOVAČKI SAVEZ MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

FOTO Međimurski lovci sumirali ovogodišnji rad

Bila je to godina prožeta s nizom sjajnih rezultata na čemu im je čestitao i međimurski župan Matija Posavec. Dodijeljena su i priznanja lovačkim 'kapitalcima'

Posljednjeg dana studenog u prostorima Lovačkog doma međimurskih lovaca održana je Izvještajna godišnja skupština Lovačkog saveza Međimurske županije. Od 60 pozvanih delegata, skupu se odazvalo njih 50. U skupštinu su nas državnom himnom uveli rogisti Saveza svirkom na puhačkim instrumentima, a posebno je bio dojmljivo  odavanje počasti preminulim lovcima i hrvatskim braniteljima kada su odsvirali sjetnu Tišinu.

Skup su uveličali međimurski župan Matija Posavec, PU međimursku je zastupao Krunoslav Gosarić, a stručne službe Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Stanko, urednik Lovačkog vjesnika.
– Aktivnosti Lovačkog saveza Međimurske županije tijekom 2018. godine bile su bazirane na obrazovanju lovaca,razvoju lovne kinologije, lovnog streljaštva, njegovanje lovačke etike i običaja  te zaštite prirode i ljudskog okoliša prije svega na prostoru Međimurske županije. Stručna služba Saveza svojom aktivnošću aktivno je pripomagala svojim članovima u ostvarivanju ciljeva u gospodarenju lovištima.

Sve gore nabrojene aktivnosti temeljile su se na članstvu Saveza koje je na početku 2018. godine brojilo 906 lovaca i lovkinja u 23 lovačka društva. Godinu završavamo sa 928 članova i 22 lovačka društva. Sa žaljenjem moram konstatirati da je lovačko damsko društvo Grlica prestalo s radom. Zanimljiva je činjenica da se sve više članova opredjeljuje za direktno članstvo u Hrvatskom lovačkom savezu i Lovačkom savezu Međimurske županije. Ovih dana po prvi puta naš savez preko direktnog članstva broji više od sto članova.

U ostvarivanju svojih ciljeva Savez je surađivao s Hrvatskim lovačkim savezom, Međimurskom županijom,Policijskom upravom Međimurskom kao i s nadležnim državnim županijskim tijelima, uredima, znanstvenim, obrazovnim i drugim ustanovama, javnim i privatnim poduzećima, tvrtkama, udrugama i savezima – istaknuo je u uvodu Ljubomir Grgec, predsjednik LS Međimurske županije koji je ujedno i dopredsjednik HLS.

Nabrajajući bogatu aktivnost članstva, Grgec je istaknuo one od izuzetne važnosti za razvoj lovstva u RH i MŽ istaknuvši posebno sklapanje kolektivne police osiguranja koja pokriva štete nastale od naleta vozila na divljač, donošenje novog Zakona o lovstvu, Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana iu spješna suradnja s Međimurskom županijom.

Rezultat je to nastojanja lovaca da riješe dugogodišnji problem plaćanja šteta nastalih od naleta vozila na divljač, ove godine je zahvaljujući Hrvatskom lovačkom savezu i nadležnim ministarstvima Hrvatske dobio svoj epilog u vidu sklapanja zajedničke police osiguranja za cijelu Hrvatsku. Na ovaj način našim lovozakupnicima olakšano je poslovanje jer im više ne prijete likvidacije lovačkih društava zbog enormno visokih šteta koje su morali isplaćivati vozačima cestovnih vozila.

– Osobno smatram da je to tek prijelazno rješenje koje će u skoroj budućnosti zamijeniti zakonska i sudska regulativa na način da konačno skine odgovornost lovaca s površina kojima lovci ne gospodare, a niti su dio lovišta. Gore spomenuti novi Zakon o lovstvu i Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana koji su nedavno stupili na snagu, također su bili u fokusu našeg interes kroz proteklo razdoblje, istaknuo je Grgec.

Rekao je kako je dio njihovih primjedbi koje su uputili pojedinci i lovački savezi na nove zakone usvojen, a dok za drugi dio koji su  željeli izmijeniti, trebaju  čekati neka nova vremena.

– Svakako treba spomenuti hvale vrijednu izmjenu u Zakonu koji više ne zahtijeva liječnički pregled svake pete godine kao što je i uvedena provjera kaznena i prekršajne evidencije kod nabave oružja, a ukinuta je terenska provjera. Navedene izmjene u velikoj mjeri olakšavaju nabavu oružja i produživanje oružnih listova, pohvalno će Grgec.

Osvrćući se na novi Zakon o lovstvu rekao je kako on donosi puno novosti u rad lovaca i lovoovlaštenika. Rad i dokumentaciju treba uskladiti s novim Zakonom u roku od dvije godine. Spomenuo bih uvođenje i obrazovanje lovnika,lovačka iskaznica po novom može se dobiti sa 17 i pol godina.

Novim pravilnikom o obrazovanju predviđa se mogućnost osposobljavanja za lovca sa 16 godina i ponovno uvođenje stažiranja. Treba spomenuti i prenošenje djela ovlasti iz oblasti lovstva na županijsku razinu.

– Manje ugodna je promjena zakona koja predviđa povrat lovozakupnine u visini od 10% dok je po starom zakonu to iznosilo 50%, podvukao je predsjednik.

Grgec je s ponosom je istaknuo: – Ovu godinu obilježila je aktivna i uspješna suradnja s Međimurskom županijom prije svega sa županom Matijom Posavcom. Na više radnih sastanaka iznosili smo naše probleme koji opterećuju razvoj lovstva. U većini slučajeva župan  je izašao u susret i pripomogao u rješavanju problema. Ostao je neriješen samo jedan problem a to je smanjenje visine lovozakupa našim lovačkim društvima To svakako ne umanjuje doprinos u pomoći od strane Županije, a prije svega u sufinanciranju sklapanju police osiguranja i povratu lovozakupnine u visini od 60%.

Zahvaljujem županu i preporučujemo se i nadalje za dobru suradnju. Grgec je istaknuo dobru suradnju PU međimurskom, a po njemu nona mora biti bolja, pretežito na polju obavljanja kvalitetnih očevidu na cestama kako bi se spriječile moguće makinacije kod naleta vozila na divljač.

S ponosom se osvrnuo na lovno streljaštvo koje se je odvijalo kroz Međimursku ligu strijelaca, Prvenstvo Lovačkog sveza Međimurske županije, kvalifikacije za reprezentaciju Saveza i nastup reprezentacije na prvenstvu HLS. U Međimurskoj ligi strijelca u disciplini “trap” za 2018. godinu nastupilo je 14 ekipa Liga se je odvijala kroz 14 kola. 

Najbolji u ekipnoj konkurenciji lige bili su lovci LD “Srnjak” Macinec, drugi su bili lovci ekipe LD “M.Središće” M.Središće, a treći lovci LD “Zec” Vratišinec. Pojedinačno, najbolji je strijelac bio Mladen Srnec iz LD “Fazan” Donja Dubrava, drugoplasirani je bio Josip Šoštarić iz LD M.Središće, a trećeplasirani Zvonimir Srnec iz LD “Srnjak” Macinec. 
Prvenstvo lovačkog saveza MŽ-Vratišinec. Ekipno najbolji su bili  lovci LD “M.Središće” M.Središće, za njima su lovci LD “Zec” Vratišinec i treći LD “Srnjak” Macinec. Pojedinačno, najbolji je bio Šoštarić Josip iz LD “M.Središće” M.Središće, drugi je bio Slaviček Vladimir iz LD Srnjak Macinec, a treći Varga Predrag, iz LD “Fazan” Dekanovec-Podturen. Kvalifikacije za reprezentaciju LSMŽ –Mala Subotica.
Nastupilo je 17 lovaca u tri lovne discipline. Najbolji rezultat postigao je Josip Šoštarić, drugi je bio Danijel Rukljač, treći Mladen Srnec, četvrti Dean Horvat, peti Ivica Varga i šesti Branko Breglec. Navedeni strijelci kvalificirali su se za reprezentaciju LSMŽ.
– Naša reprezentacija nastupila je u Bzenici na prvenstvu HLS i ekipno zauzela 1.mjesto od 21 ekipe koje su nastupile na prvenstvu. Unatrag tri godine naši strijelci napravili su veliki podvig jer su dva puta bili prvaci Hrvatske u lovnom streljaštvu. Ovih rezultata ne bi svakako bilo da nije bilo predanosti i odricanja naših strijelaca kao i mnogobrojnih sponzora. Iskreno čestitam svim sudionicima Varga Ivici, Srnec Mladenu, Šoštarić Josipu, Rukljač Danijelu, Breglec Branku i Horvat Deanu, rekao je s ponosom predsjednik.

U osvrt na lovnu kinologiju istaknuo je kako se ono odvija preko praćenja uzgoja (prijava parenja i legla lovačkih pasa) održavanja kinoloških utakmica i natjecanje na kinološkim kupovima. Do današnjeg dana prijavljena su 3 legla lovačkih pasa sa 14 štenaca.

Održana je jedna kinološka utakmica na terenima lovačkog društva Prepelica Mala Subotica. I ove godine na terenima lovačkog društva Trčka Čakovec organizirali su izlučno takmičenje za lovno kinološki KUP  na kojem su nastupila 4 natjecatelja. Prvo mjesto kod psa ptičara osvojio je Tomašek Stjepan iz lovačkog društva “Fazan” Dekanovec- Podturen. Sudionici ovog takmičenja kasnije su i nastupili na Lovno kinološkom Kupu Svetog Huberta u organizaciji HLS. 

– Zahvaljujem se predstavnicima LD Prepelice Mala Subotica i LDTrčke Čakovec koji su besplatno ustupili terene za navedene kinološke manifestacije. Zahvalu upućujem i našim međimurskim kinološkim sucima Trstenjak Branku i Trstenjak Vladimiru koji su bez naknade sudili  kinološke utakmice. Unatrag desetak godina ovo je bila najuspješnija kinološka godina za naš Savez, ako gledamo postignute rezultate u natjecanju. Naš lovac Danijel Rukljač iz lovačkog društva Srnjak Macinec,osvojio je dva prva mjesta u LKK Sveti Hubert u grupi pasa Španijeli, jedno u organizaciji Hrvatskog lovačkog saveza,  a jedno u organizaciji Hrvatskog kinološkog saveza. Čestitam na postignutim rezultatima, tim više što je Rukljač Danijel bio i dio ekipe koja je osvojila prvo mjesto u lovnom streljaštvu, istaknuto je u izvješću.

Rečeno je kako ove godine ukupno osposobljeno je 12 lovaca, 3 lovočuvara i 8 ocjenjivača trofeja.

Kada je riječ o informiranju lovaca istaknuto je kako je dio aktivnosti n Saveza povezan je s nastojanjima da se redizajnira Web stranica Saveza. Za uređivanje stranice odabrana je međimurska tvrtka, te bi na taj način bilo  omogućeno pravovremeno objavljivanje lovačkih aktualnosti. U sedmom mjesecu ove godine Izvršni odbor donio je odluku o pokretanju Lovačkog lista koji bi u pisanom formatu pratio aktivnosti međimurskih lovaca. Izdavanje prvog broja očekuje se pred božićne praznike.

Grgec je dodao kako je LS MŽ u suradnji s firmom “Dika štik” iz Vratišinca nastupio je na Sajmu lova i ribolova u Osijeku,Varaždinu i Zagrebu. Od ostalih aktivnosti Savez je organizirao je posjet centralnoj proslavi Svetog Huberta u Kninu. Proslavi je prisustvovalo pedesetak lovaca iz Međimurja.
Za kraj je predsjednik Grgec istaknuo: – Na kraju ove 2018. upućujem zahvalu u ime Saveza i u osobno ime  svim udrugama i tijelima lokalne samouprave  kao i svim lovcima i članovima Izvršnog odbora i svim osobama koji su na bilo koji način pripomogli radu našeg Saveza. Upućujem čestitke našim veteranima, strijelcima, kinologu zaslužnim pojedincima i tvrtkama kojima će danas na kraju sjednice biti uručene povelje,plakete i priznanja za doprinos u razvoju lovstva Međimurske županije. 
Dodijeljena su i veteranska priznanja za 50 godina neprekidnog lovačkog staža.

– Povelju Nikole Šubića Zrinskog (LSMŽ) za doprinos u razvoju međimurskog lovstva- Povelju za dugotrajno članstvo i vjernost (HLS) na skupštini su primili: Pfeifer Stanko L.D. Fazan Štrigova, Kolarić Stjepan LD Fazan Draškovec, Varga Josip LD Fazan Draškovec, Hudiček Stjepan LD Patka D.Vidovec-Sv.Marija, Vodošek Stjepan LD Šljuka G. Mihaljevec, Jotić Božidar LD Zec Čakovec, Glogovec Franjo LD Fazan Nedelišće, Posavec Ivan LD Trčka Čakovec i Blagus Ivan LD Fazan Hodošan. U njihovo ime zahvalio se, s nekoliko lovačkih pričica, Ivan Posavec.
Plaketa za razvoj lovnog streljaštva (natjecatelji) za osvojeno 1. mjesto na prvenstvu HLS 2018.Lovno streljaštvo u ekipnoj konkurenciji: Varga Ivica, Srnec Mladen, Horvat Dean, Breglec Branko, Rukljač Danijel i Šoštarić Josip.

Plaketa za razvoj lovne kinologije kao natjecatelj je primio Rukljač Danijel. Nagrađen je i za osvojeni LKK “Svetog Huberta-španijeli” u organizaciji Hrvatskog lovačkog saveza i osvojeni kup Svetog Huberta-španijeli u organizaciji Hrvatskog kinološkog saveza u 2018.
Lovački savez Međimurske županije dodijelio je priznanja sponzorima, a za doprinos u osvajanju 1. mjesta na prvenstvu HLS 2018. lovno streljaštvo u ekipnoj konkurenciji zaslužni su i Tehnix, Varga – prijevoz d.o.o., Majnić transporti, Centrometal d.o.o. Macinec, Lovačko društvo ‘Prepelica’ M. Subotica, Mladen Čonka i Miljenko Sečan

U ime nagrađenih natjecatelja zahvalio se njihov kapetan Branko Breglec. LS MŽ je posebnim priznanjem nagradio i LD “Fazan” Hodošan za 70-godišnjicu osnutka i rada.
U prigodnom obraćanju međimurskim lovcima, međimurski župan Matija Posavec je rekao kako je došao na skup kako bi se lovcima zahvalio na dosadašnjoj suradnji i kako bi im čestitao na postignutim rezultatima.

Istaknuo je kako je Međimurska županija za to da Lovački savez, odnosno lovačka društva ostanu na našim prostorima, a da će u predstojećim razgovorima i pregovorima pokušati riješiti što veći broj problema koji još uvijek tište međimurske lovce, a to je obećao i u ime HLS Ivica Stanko, dok je Krunoslav Gosarić pohvalio uzornu suradnju na relaciji policija – lovci, a za što im se posebno zahvalio. Kraj skupštine ponovno su uljepšali svojom svirkom lovci – rogisti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije