ZA DJECU SA SINDROMOM DOWN

KALENDAR HUMANOSTI Tamara i Vjeran su kotač zamašnjak projekta ‘Velike i male zvijezde’

U petak 30. studenog u restoranu Auto-stop Čakovec bit će predstavljen humanitarni projekt - Kalendar Velike i male zvijezde, koji svaku drugu godinu izdaje Udruga za sindrom Down Čakovec.

Na listovima kalendara u ovom ćemo izdanju gledati: Martina Sagnera i Smiljku Bencet, Zlatka Dalića, Miu Dimšić, Anu Rucner, Gorana i Bojana Navojca, Đuricu Drobca, Ivanu Paradžiković, Vannu, Dina Rađu, Davora Dretara Dreleta, Tomislava Jelinčića, Ljubomira i Jana Kerekeša.

To je samo djelić ljudi iz hrvatskog javnog života od sportaša, glazbenika, glumaca, poznatih TV lica, koji su se do sada predstavili na stranicama kalendara, a njih je, ako brojke ne varaju, 60-tak. 

Da bi se oni našli fotografijama vrsnog fotoreportera Vjerana Žganca-Rogulje, koji kao profesionalac radi u zagrebačkom Pixsellu, zasluge pripadaju i drugoj osobi iz novinarske ‘branše’, Čakovčanki Tamari Peras, danas rukovoditeljici HRT centra Čakovec i Varaždin. 

Oni su kotač zamašnjak velikog projekta, započetog 2013. godine, u koji je uključeno mnoštvo volontera, gdje svaki zna svoj posao. U tome prednjači spomenuti dvojac, Tamara i Vjeran, možda zato što su u to ušli s iskustvom stečenim 2009. godine kada su izdali kalendar na kojem su bile međimurske novinarke, a u čemu im je foto potpora bio Zlatko Vrzan, fotograf lokalnih Međimurskih novina. 

Danas su dvojac koji funkcionira na mig. – Dovoljno je da mi Tamara pošalje zvijezde, a na meni je da ih dalje ‘obrađujem’. Kod snimanja su najvažnije emocije, njih hvala Bogu ima kod velikih i malih, a sve prema jednom cilju, skupiti što više novaca u humanitarne svrhe – kaže Vjeran, dok Tamara dodaje kako su od faze traženja zvijezda došli do toga da se zvijezde same nude jer žele postati karika njihove plemenite misije u kojoj su glavni glumci upravo oni zbog kojih se snima – djece sa sindromom Down čiji razdragani, veseli, otvoreni i topli duh kao i njihova razigranost te pozitivna energija sve nas, bar na trenutak čini takvima. 

– Srce mi je ko kuća – ističe u gotovo u svakom razgovoru Tamara, a pogotovo kada su u pitanju djeca i  snimanja. Tamara dodaje kako tada i kod velikih i  malih zvijezda sve pršti od veselja, vedrine, pozitivnih emocija pa nema riječi kojima bi ih opisala.

– Svi dišemo ko jedno s mnogo pozitivnih vibracija kada su ti mališani u pitanju. Svi težimo da osiguramo financijsku potporu što je više moguće za te mališane, ali i da senzibiliziramo javnost, da vode računa o djeci s teškoćama u razvoju, svi im želimo pomoći i svaki od nas u tome daje maksimum – ističe dodajući kako je upravo u Udrugu i došla s tom namjerom. 

Kalendar je koncipiran tako da svaki pojedini mjesec sadrži priču koju čini zvijezda iz javnog života i mališani sa sindromom Down, a tematski je vezana uz posao, hobi ili preferencije gostujuće zvijezde. Cijeli projekt podržava i pomaže Međimurska županija.

– Novcem od prodaje kalendara financiraju se terapije i rehabilitacije mališana Udruge za sindrom Down Međimurske županije, a u koju su uključeni i mališani iz susjedne Varaždinske županije s obzirom na to da u Varaždinu takva udruga ne postoji – ističe Višnja Horvat, višegodišnja predsjednica Udruge i dodaje kako je zbog te djece važan svakodnevni kontakt sa stručnjacima, a to sve košta. Ističe, da košta puno više nego im država daje, nego im njihovi roditelji to u današnje mogu osigurati. 

Kalendar je dosegnuo nakladu od deset tisuća primjeraka, a tijekom godina postao je toliko popularan da ga se, osim u cijelu Hrvatsku, distribuira i u druge zemlje, pa i na kontinente, poput daleke Australije. Do sad je njegovom prodajom osigurano više od 400 tisuća strogo namjenskih kuna, što je neprocjenjiva vrijednost mališanima i njihovim obiteljima. 

Poznato je da su osnova napretka kod djece sa sindromom Down stalna i permanentna terapija i rad, a cilj je omogućiti svakom djetetu rast i razvoj njegovih sposobnosti do njihovih individualnih maksimuma.

Udruga za sindrom Down Međimurske županije osnovana je u ožujku 2004.  s ciljem senzibilizacije društvene zajednice prema osobama sa sindromom Down, pružanjem sveobuhvatne pomoći i podrške osobama sa sindromom Down te njihovo puno uključivanje u sve segmente života zajednice. 

U skladu s navedenim ciljevima, Udruga kontinuirano provodi različite rehabilitacijske programe: defektološke, logopedske, terapijsko jahanje, plivanje i ostalo što je takvoj  djeci potrebno.

Danas je ta vojska volontera Udruge, u koju su dragovoljno ušli Tamara i Vjeran, kod same kreacije kalendara toliko uhodana da sijaset planiranih i neplaniranih događanja često rješavaju u hodu pa ako treba i na temperaturi daleko ispod nule kada ‘cupkaju’ na hladnoći prodajući nešto što ima posebnu cijenu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije